От време оно в Пазарджик срядата е пазарен ден. Тогава

...
От време оно в Пазарджик срядата е пазарен ден. Тогава
Коментари Харесай

Който разбира на Битака се спира!

От време оно в Пазарджик срядата е пазарен ден. Тогава към регионалния град се стичат десетки търговци. Едни оферират стоката си на пазара, други обаче търгуват на Битака. От ранни зори на ул. " Стоян Ангелов " царува раздвижване. Цялото прекарване е един панаир. Тук може да се откри всичко, в случай че имате шанс. От болчета и гайки през облекла, елементи за коли,през всякаква техника и колела, та до леки коли. Върви се постепенно и се гледа деликатно. Едно намигване и сте изпуснали търсеното богатство. Ако имате афинитет към пазарлък, не ви би трябвало да ходите до Капалъ Чарши – който схваща на Битака се стопира!

Старата максима гласи,че на тържището се идва по изгрев слънце. Ако искаш да си намериш нещо в действителност скъпо от разтоварващите стоката си продавачи, би трябвало да си станал в 6.На Битака могат да се намерят всевъзможни съкровища.Очила за по три лв., тениски по пет лв.,че даже и котел за варене на ракия. Цената му е 650 лв.. " Меден е. Ракийката става като мед ", хвали стоката си търговецът. Има и огромен избор на колела,а цените им стартират от 20 и стигат до 200 лева съгласно марката и качеството.
Любителите на градинарството могат да оборудват градината си. За същински скъпи се считат изровените по тавани и изби медни и глинени съдове, покривки, мелнички за кафе, радиоприемници, но не от тия ВЕФ-ове, дето ги имаше във всеки дом допреди 30-40 години. Намират се и сребърни принадлежности за хранене. Абажури за лампи.Всичко това за по лев или два броя.
Не са малко и асортиментите за колите. Течност за чистачки коства 2 лв., 5 литра масло 25 лв., комплект тасове- 12 лева
По-нататък има и сергия за облекла. " Заповядайте, хубава стока, на ниска цена давам. Имам тениски, маратонки, чорапи,кой каквото желае ",провиква се Асен. Той и брачната половинка му към този момент осем години идват на битака да продават стоката си. " Не върви както беше преди. Вече се печели толкоз, няма и доста хора ", жалва се мургавият търговец.На същата мнение е и Мария. Тя идва от Пловдив всяка сряда към този момент седем години. " Спадна доста оборотът последно време. Тези, които идват по-отдалеч взеха да се отхвърлят,защото не могат да си избият горивото ", добавя Юлия.
Бай Ангел пък твърди,че Битака е неговият живот. " От 20 години нито една сряда не съм изпуснал. може 5 лева да изкарам, само че тук да съм ", разяснява възрастният мъж. На сергията му има всевъзможни дрънкулки. Най-атрактивната стока е малко пале. " Не му знам и породата,но 20 лв. го давам. Ще стане добър надзирател ",нарежда бай Ангел на всеки спрял се клиент. От дума на дума ни споделя,че е диабетик. Взима 170 лева пенсия и от търговийката съумява да изкара за медикаментите и за прехраната. Пък и на внуците да даде по някой лев за рождените дни. " Деца са,в къщата ти са. Като се прибера все питат какво им нося. не може да не им купя по един шоколад ", добавя търговецът.
И клиентите, и продавачите могат да си отдъхнат на караваните, които оферират разхладителни питиета и сочни кюфтета и кебапчета.
Дали заради санкциите и инспекциите, само че сякаш търговците, а и клиентите са станали една доза по-съобразителни с паркирането. Стоката и в този момент се реди отвън плануваните зони, в това число и навръх кръстовището на ул. " Стоян Ангелов " с " Георги Бенковски " при Затвора,но хората внимават да не са навръх улицата. Колите към този момент се паркират не безсистемно, а са строени като бойци от двете страни на " Стоян Ангелов ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР