От време на време Мейджър лийг сокър обича да се

...
От време на време Мейджър лийг сокър обича да се
Коментари Харесай

Сокърът вече се сравнява с бейзбола в САЩ. А кому е нужно?

От време на време Мейджър лийг сокър обича да се бие в гърдите. Наистина, през последните 25 години беше свършена страхотна работа и от лигата рядко пропущат опция да бележит какъв брой имат вяра, че могат да стигнат надалеч. Затова не бяха изненада скорошните намеци на притежателя на ФК " Лос Анджелис " Лари Бърг, че " сокърът ще изпревари бейзбола и хокея, с цел да се трансформира в спорт №3 на Съединени американски щати след футбола и баскетбола " .

Тези заявления от дълго време са част от репертоара на МЛС. През 2011 година комисионерът на европейския футбол в Съединените щати Дон Гарбър съобщи, че лигата му ще бъде една от най-хубавите в света през 2022 година Той повтори тази прогноза през 2013-а и след това отново през 2015-а. Тази непримирима упоритост се трансформира в нещо като партийна линия , както проличава от усърдието на новата вълна притежатели на клубове като Бърг и Хорхе Мас, който стигна още по-далеч: " Мисля, че ще бъдем на едно равнище с Премиър лийг, Серия А и Ла Лига ", съобщи съсобственикът на " Интер Маями " преди първия формален мач на най-новия отбор в Мейджър лигата.

Но каква в действителност е задачата зад тези смели изказвания? Станали ли са значимите клечки в МЛС продавачи на вяра, които не съумяват да изпълнят обещанията си ? Например коментарите на Бърг провокираха подбив измежду почитателите, които бяха чували тези закани и преди. Прогнозата на Гарбър за 2022 година пък не наподобява доста осъществима.

Само че евентуално таман тази шумна упоритост изигра роля в скоростната инфлация на франчайз таксите през последните години. Платените от " Ню Йорк Сити " $100 млн. за място в МЛС през 2013 година бяха връх за времето си. Сега сумата наподобява смешна на фона на взетите през декември $325 млн. от Шарлът против правото за основаване на 30-ия клуб в лигата.

Тези цени обаче не съставляват действителната стойност на франчайз в МЛС, а по-скоро заричане какво може да костват някой ден. Сокърът е вторият най-бързо разрастващ се спорт в Съединени американски щати (след лакрос, съгласно данни от проучване на " Галъп " през 2018 г.), тъй че при толкоз доста обичайни за Америка спортове, изпитващи компликации да трансформират традициите и да се настроят към новото време, може би инвестицията в МЛС е инвестиция в бъдещето .

Самата лига помпа в допълнение тази концепция, което ненапълно изяснява за какво обвързваните с нея фигури не престават да вършат такива смели прогнози за напредък. В един миг обаче притежателите на клубове ще стартират да употребяват думите на Гарбър, Бърг и останалите против МЛС, когато тези нереалистични цели останат неизпълнени. Инвеститорите не гледат с положително око на пропуснатите цели, а МЛС се е сложила в състояние да пропусне доста.

Безкрайната изразителност за напредък не е в синхрон с държанието на по-широката част от общността на МЛС. Докато не доста от дълго време лигата се асоциираше с огромни имена на най-вече застаряващи звезди от Европа, решили да прекосят Атлантика, в този момент МЛС търси повече комфорт в личната си кожа. Все още се изсипват пари на трансферния пазар, освен това повече от всеки път, само че клубовете към този момент пробват да намерят свои лични звезди, на които да дадат сцена - като Джоузеф Мартинес и Родолфо Писаро например.

Като цяло почитателите на МЛС не са изключително впечатлени от прогнозите за идно световно владичество на лигата, а по-скоро от постигнатия напредък на останалите фронтове - построяването на напълно футболни игрища (за сокър), взрива на латино ентусиасти и основаването на подобаваща просвета на трибуните. Кризата с идентичността на ранната МЛС, в която равните мачове бяха решавани с дузпи, е далечно минало. Сега МЛС знае какво е, по тази причина е чудно кому е нужно съпоставяне с водещите европейски шампионати ...?

Още повече, има разминаване сред структурата на МЛС и нейната изразителност. Наплашена от неуспехите на предходни американски сокър лиги като NASL, МЛС постоянно е допускала неточности поради прекомерна нерешителност. Това е лига с таван на заплатите, което постоянно води до небалансирани сформира на тимовете, най-често в интерес на нападението за сметка на отбраната. Това е лига, която разрешава единствено трима играчи да бъдат отвън този таван (правилото " Бекъм " ), в случай че доста от водещите тимове могат да си разрешат петима или шестима такива.

Ако МЛС желае да форсира своето развиване, би трябвало да отпусне юздите. Разбира се, това крие риск от фалит, от който МЛС постоянно се е тормозила, само че също по този начин ще даде късмет на лигата в действителност да преследва задачите, които сама си е сложила.

Мейджър лийг сокър може някой ден да се трансформира в една от най-големите и най-хубави лиги в света. Положени са солидни основи, които би трябвало да поддържат резистентен напредък в Съединени американски щати и Канада през идващите десетилетия. Но брандирайки себе си като " идната най-хубава футболна лига на изчакване " и обрисувайки задминаването на бейзбола и хокея като третия най-популярен спорт в Америка като чиста условност, МЛС единствено се обрича на неуспех.

 

ПРОГНОЗАТА НА БЕКЪМ

Най-новият притежател на тим в МЛС - Дейвид Бекъм, счита, че лигата може да се бори с превъзходството на европейските лиги в границите на актуалното десетилетие. Бившият капитан на " Манчестър Юнайтед " и Англия изрази своя оптимизъм в навечерието на 25-ия сезон на Мейджър лийг, в който дебютира неговият " Интер Маями ".

" Когато за първи път дойдох в Лос Анджелис през 2007 година, беше извънредно вълнуващо за мен да играя в нов тим, в лига, която съществува не толкоз от дълго време - съобщи Бекъм. - Но от този момент лигата безспорно е минала дълъг път и се намира на друго равнище. Мисля, че през идващите 10 години МЛС може да провокира шампионатите в Европа. На това се надяваме всички. Към това сме устремени. Това в никакъв случай към този момент не трябва да е лига, в която европейските звезди идват да се пенсионират. Това не е мястото, където желаеме да бъдем ние като притежатели и като вложители. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР