От Военновъздушните сили споделиха в профила си във Facebook интересна

...
От Военновъздушните сили споделиха в профила си във Facebook интересна
Коментари Харесай

БЛИЦ разбули мистерията с българските изтребители, обградили лайнер на Луфтханза

От Военновъздушните сили споделиха в профила си във Фейсбук забавна фотография, на която се виждат български изтребители, летящи край аероплан на "Луфтханза ".



Те не разкриват каква е била повода за ескорта. В мнения под поста консуматори развиват разнообразни версии. Според едни в самия аероплан се е возела височайша българска личност. Други считат, че се касае за отбелязване на особено събитие.

Снимка на самолета, ескортиран от изстребители, бе тиражирана в няколко медии. Всъщност се касае за история от 2016 година. Тогава Lufthansa бе провела специфичен полет LH9916 от Франкфурт до София, който бе осъществен от A380-841 (регистрация D-AIMD; сериен номер 48; персонално име Tokio, доставен през ноември 2010 г.) Полетът бе с промоционална цел и на него бяха взети бизнеспартньори на самолетната компания от България и група публицисти от български медии.



D-AIMD е в общоприета настройка за Lufthansa – 509 места, от които осем в първа класа, 78 в бизнес класа, 52 в премиум икономична и 371 места в базовата икономична класа. На първия етаж са ситуирани всички места в премиум икономичната класа и 336 от местата в икономичната класа. На втория етаж са местата първа класа, бизнес и останалите 35 икономични места. Германската самолетна компания експлоатира 14 такива машини.



При прекосяването на българската граница немския A380 бе прехванат от дежурна двойка български изтребители МиГ-29 (бордове 17 и 39, ръководени от подполковник Русен и майор Славов), които направиха по него подготвително повдигане по паника в границите на задачата „ ер полисинг”. След края на тренировката бе осъществена фотосесия във въздуха с присъединяване на българските изтребители и А380. Снимането се извърши от двуместен МиГ-29 (борд 12) По време на нея пътническия аероплан доближи съвсем до Стара Загора.



След приключването на фотосесията А380 се насочи към София, направи прехвръкване над летището и града на височина 500 m, след което с необятен завой промени курса си и се насочи за приземяване на полоса 09. Мократа писта бе употребена в на практика цялата си дължина за прекъсване, след което немския аероплан бе паркиран пред държавния терминал, където бе проведено формалното посрещане.

След близо четири часов престой, немския аероплан отлетя малко след 17 часа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР