От ВМРО настояват центровете за имигранти в България, създадени в

...
От ВМРО настояват центровете за имигранти в България, създадени в
Коментари Харесай

Да се закрият ли центровете за имигранти в България

От Вътрешна македонска революционна организация упорстват центровете за имигранти в България, основани в разгара на бежанската рецесия през 2013 година, да бъдат закрити, защото множеството от тях сега са празни, оповестява NOVA.

„ Действително сега хората, които са настанени там, са доста малко. Става дума за хора, търсещи протекция – сега са в процедура. Те са към 600 души от цяла България, в софийските центрове са към 400. Около 60% от тях са от Сирия и Ирак. Доколкото България има обвързване на дава леговище, би трябвало да има някаква база. Най-малко натоварващият бюджета вид е да живеят на външен адрес и да работят, както по закон имат право”, счита Радостина Павлова от Центъра за правна помощ „ Глас в България”.

Австрия ще събира от бежанците по 840 евро такса за предоставяното леговище

DPA: Меркел и Зеехофер се схванаха за бежанците

Борисов: Аз съм европеец, само че българите са преди всичко

Според нея не би трябвало с лека ръка тези центрове да се унищожават, тъй като споровете не престават и може да се наложи да се употребяват.

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера обаче не е склонен. Той акцентира, че първите такива центрове са били открити по време на ръководството на кабинета на Пламен Орешарски, „ след което настана ужасът”.

„ Това е една стратегическа неточност на българската страна. На сходни центрове не им е мястото в жилищни квартали, в обитаеми места. Охраната е предоставена на някакви имагинерни частни компании, които при всеки случай викат полиция”, разяснява от своя страна

Според него центровете за имигранти би трябвало да бъдат закрити във типа, в който са сега и да се махнат от обитаемоте места, тъй като генерират престъпност.

„ Трябва да се направи преоценка. Ясно е, че земетресения в Близкия Изток и Африка ще има”, уточни Контрера. „ Ние предлагаме тези центрове да бъдат извадени от обитаемоте места и да са от затворен вид. Не е обикновено един човек, за който нямаш никаква информация, да го пуснеш да се разхожда свободно”.

Контрера е безапелационен, че кварталите, където има такива центрове, са се напълнили с трафиканти на хора и опиати, без значение, че наличните публични данни не поддържат такива изказвания. „ Не ми цитирайте статистиката на Министерство на вътрешните работи. Защото и те самите не имат вяра в нея”.

Според Радостина Павлова центровете не могат да бъдат изнесени отвън обитаемоте места, защото това ще усили разноските за храна и обучение на децата на имигрантите.

„ Ние не желаем тези хора да остават тук”, отвърна Контрера. „ След като бъдат вкарани в тези центрове, те би трябвало да бъдат репатрирани. Не приказваме за бежанци. Не можеш да минеш границата с една бала евро в джоба и да кажеш: „ аз тичам от войната”.

„ Унгария не позволява имигранти, а не е напуснала Европейския съюз”, акцентира той.

„ В Европа сега тече тежкия диалог какво да се прави. От 2014 година има спор тези центрове да се построяват към зоните на спор, а не в Европа”, разясни депутатът от Вътрешна македонска революционна организация и уточни, че решението би трябвало да се вземе от Министерски съвет.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР