От Витоша Ски отправихме покана към представители на централната и

...
От Витоша Ски отправихме покана към представители на централната и
Коментари Харесай

Витоша Ски кани вицепремиера Симеонов, кмета Фандъкова и министрите Ангелкова, Димов и Кралев да инспектират съоръженията на Витоша


От Витоша Ски отправихме покана към представители на централната и локалната власт да се срещнат на място със положението на лифтовете в естествен парк „ Витоша “ и да добият персонално усещане по какъв начин те се експлоатират и поддържат. Поканата е за 29.09.2018 година 10:00 ч. на начална станция на Драгалевски въжен превоз.

От 2007 година „ Витоша ски” АД е притежател на главната част от лифтовете в Природен парк „ Витоша”. Оттогава, с грижата на добър собственик, ние поддържаме оборудванията в редовност, според условията на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. През последните години работата ни става все по-трудна, тъй като аварийните елементи за тази остаряла физически и морално техника към този момент не се създават. В по-голямата си част те са строени и пуснати в употреба през 50-те и 60-те години на предишния век.

Например, Драгалевският въжен превоз е издигнат през 1956 година, „ Романският” - през 1968 година Той сега не работи заради две аргументи. Първата е, че в резултат на мощна стихия част от стълбовете са изместени и деформирани. Лифтът, несъмнено, щеше да бъде отремонтиран, само че френската компания FIVES LILLE-CAIL, която го е доставила към този момент не съществува. Преди 40 години тя е сменила своя предмет на активност и сега се занимават с пътна и ЖП инфраструктура. Още повече, че в историята им това е единственият въжен превоз, създаден от компанията.

Споделяме тези елементи, с цел да покажем, какви компликации срещаме в активността си. Но макар тях, ние не сме оставили софиянци без екологичен достъп до планината посредством Симеоновския и Драгалевския въжен превоз. Съобразно потока от туристи осигуряваме целогодишно, изключително в празничните дни, достъп до Витоша. Отново припомняме, че без належащите промени, сме в неспособност законово да правим по този начин нужната замяна и рационализация на оборудванията с нови, последно потомство лифтове, отговарящи на най-високите механически и екологични стандарти. Това е по този начин, защото новите уреди може да се изградят по съществуващите трасета, само че не по в този момент съществуващите стъпки и стълбове. Тоест, при подмяната ще би трябвало да се обновят всички фундаменти и стълбове към тях, а това е неразрешено от настоящият проект за ръководство на парк „ Витоша “, защото според Закон за устройство на територията се пояснява като ново строителство.

Ние от своя страна още веднъж се ангажираме, че откакто промените влязат в действие и осъществим процедурните условия, неотложно ще стартираме от дълго време чаканата рационализация.

Надяваме се Вицепремиера господин Валери Симеонов, Кмета на гр. София госпожа Йорданка Фандъкова, Министъра на туризма госпожа Николина Ангелкова, Министъра на околната среда и водите господин Нено Димов, Министъра на спорта Красен Кралев, Председателя на СОС господин Елен Герджиков и Директора на Изпълнителна организация по горите господин Григор Гогов да уважат нашата покана.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР