От Видин започват поредица от събития в подкрепа на хората

...
От Видин започват поредица от събития в подкрепа на хората
Коментари Харесай

Флашмоб във Видин в подкрепа на хората с интелектуални затруднения

От Видин стартират поредност от събития в поддръжка на хората с интелектуални усложнения, чиито цивилен права са лимитирани.

Проявите са под мотото " Дни на качествата " и са част от акцията „ Родени подготвени " за анулация на запрещението в България.

Над 7 хиляди са хората у нас, на които не е разрешено да работят, да основават фамилии, да разполагат със средства и да гласоподават. През ноември предходната година неправителствени организации предизвикаха петиция и подписка за анулация на запрещението, която ще внесат в идващия парламент и оферират опция.

Във Видин с флашмоб приканиха за поддръжка.

„ Отмяна на запрещението е значимо, тъй като то не съставлява механизъм за отбрана, а тъкмо противоположното. Законопроектът за физическите лица и ограниченията за поддръжка планува модела на подкрепено взимане на решение, съгласно който модел индивидът с интелектуални усложнения може да взе участие в процеса на взимане на решения за личния си живот, като несъмнено той бъде подкрепян от доверени лица ", сподели Лора Ерославова, от Регионалното сдружение за поддръжка на лица с умствени усложнения във Видин.

„ Откакто съм под забраняване, се усещам ощетен и зарязан и изяло откъснат от обществото. Нямам никакви права за жалост, по тази причина постоянно взема решение някой различен вместо мене ", оплака се Вилиян Боянов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР