От велосипеда си преди година посланикът на Нидерландия Том ван

...
От велосипеда си преди година посланикът на Нидерландия Том ван
Коментари Харесай

София през очите на един холандец

От велосипеда си преди година посланикът на Нидерландия Том ван Оорсхот насочи толкоз съществено дипломатическо обръщение, като това че Нидерландия няма желание да допусне България в Шенген поради недоверието в правосъдната ни система, оповестява бТВ.

Година по-късно той докара в столицата ни приети холандски урбанисти и ги срещна с специалисти от Столична община. След лекцията си Роб ван дер Биджл и Мориц Казрдозо  дружно с екипа ни се съгласяват за къса разходка из София – с цел да ни опишат какво биха трансформирали в основните места в нашата столица, в случай че те решаваха.

Стигаме до велоалеята на Орлов мост. „ Това, което виждаме тук през днешния ден е че колите са на повърхността, а велосипедистите и пешеходците за в подлези. Моето виждане е, че би трябвало да е тъкмо противоположното или най-малко да има гарантирано  гладко, непрестанно прекосяване на пешеходци и велосипедисти ”, разяснява Ван дер Биджл

Кардозо би реорганизирал кръстовището с безконфликтно прекосяване по коритото на реката: „ Ако това е допустимо, бих направил доста полегата рампа, по която е елементарно да се кара и при втурване и при нанагорнище, и по този начин ще направя велосипеден път, който минава до реката. Това ще е атрактивен, занимателен маршрут, който ще притегля хора ”.

Холандците оферират първоначално велосипедистите да имат достъп до пътя, тъй като велоалеята е „ безпределно неуместна ”.

Какво е належащо, с цел да се развива велосипедния превоз? Според урбанистите преди всичко би трябвало този способ на напредване да е безвреден, а на второ – атрактивен. Това няма по какъв начин да стане, когато би трябвало да носиш колелото си по стълби.

„ Колите тук имат приоритет, съвсем безусловно над всички. Ние не сме против колите, ние сме против пренебрегването на хората, които употребяват други средства за напредване ”, разяснява Роб Ван дер Биджл. Според него на кръстовищата би трябвало да има тунели за колите, а не подлези за хората.

Разходката ни с холандските урбанисти стига до скоро ремонтирания бул. „ Витоша ”. Те считат, че той е образец за незаслужено систематизиране на пространството – този път поради велоалеята на тротоара, която основава дискомфорт на пешеходците.

Може ли инфраструктурата да промени културата? Как да накараме хората да слязат от колите си? Холандците имат отговор: „ Ако вниманието на хората по-често се насочва към проблемите на замърсяването, климатичните промени и въздействието на това върху здравето им, да, това ще промени и мисленето им.  Всички желаят да са здрави.  Това е по-важно за всеки един човек от това да се придвижва с кола в града ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР