От ведомството на Емил Караниколов засега пазят пълно мълчание по

...
От ведомството на Емил Караниколов засега пазят пълно мълчание по
Коментари Харесай

"Атака" срещу ГЕРБ в икономическото министерство

От ведомството на Емил Караниколов към този момент пазят цялостно безмълвие по въпроса по какъв начин ДКК щехарчи 500-те милиона за ремонта на язовирите|

© Цветелина Белутова Още по тематиката
ДКК ще харчи непрозрачно 500-те милиона за язовирите

Държавният холдинг не е длъжен да организира процедури по Закона за публичните поръчки
27 юли 2018
Държавата изненадващо изля 500 млн. лева за поправки на язовири

Средствата ще се харчат от непрозрачната " Държавната консолидационна компания ", която е към министъра на стопанската система
11 юли 2018
Чия е виновността за неприятното положение на язовир " Бели Искър "

Година и половина откакто е открито, че положението на язовира, който зарежда София, е рисково, към момента никой не е поел отговорност за ремонта
22 ное 2017 На фона на шумните кавги сред водачите на трите партии от " Обединените патриоти " през последните седмици един спор сред по-големия сътрудник ГЕРБ и по-малкия " Атака " остава неусетен. Той тлее от много време и набира скорост, а терен на конфликта е Министерството на стопанската система. То се води от официално оферти от " Атака " Емил Караниколов, който обаче постоянно е бил правилен на Бойко Борисов. Докато той поставя и маха фрагменти в безбройните компании и дирекции по неразбираеми аргументи (и явно с застъпничество от най-високо ниво), в ГЕРБ има от ден на ден гласове, които не утвърждават протичащото се там.

Кой ръководи " Конкурентоспособност "

Тихата война стартира в края на февруари, когато поста си на основен шеф на оперативната стратегия " Конкурентоспособност " напусна Ивелина Пенева. Неофициално от ръководещите настояват, че това е станало под натиска на съветника на министъра на стопанската система Емил Караниколов - Любомир Ганчев. Ганчев е някогашен зам.-министър на стопанската система в служебното държавно управление на Огнян Герджиков и минаваше за предопределение на Българска социалистическа партия. Преди това той беше консултант на министъра на стопанската система от държавното управление на Пламен Орешарски - Драгомир Стойнев и негова дясна ръка. Тогава за Ганчев се говореше като за индивида, който разпределя порциите в програмата " Конкурентоспособност " и се грижи да бъдат задоволени ползите на всички. Именно тогава избухна и най-големият скандал в програмата - тогавашната директорка Ели Милушева спря процедура за 100 млн. лева поради подозрения за нередности.

Как Ганчев се е появил като консултант и на настоящия министър Караниколов е неразбираемо, само че от ГЕРБ настояват, че след напускането на Пенева програмата " Конкурентоспособност " на процедура се ръководи от него. Оттогава няма назначен титуляр, а единствено изпълняващ длъжността. Показателно е, че при представянето на програмата в провинцията на срещите върви най-вече Ганчев. Парите, които министерството ръководи по програмата, са малко над 2 милиарда лева Заедно с това тя е и механизъм за въздействие измежду бизнеса по места, а следващата година предстоят локални избори.

Освен това от ГЕРБ се оплакват, че техният представител в министерството - зам.-министърът Александър Манолев, е изолиран и на процедура са му отнети част от ресорите, за които е отговарял - " Конкурентоспособност " и индустриалните зони. Вторият зам.-министър на стопанската система Лъчезар Борисов също е завещание от служебния кабинет. Заедно с това на съвещанието на Министерски съвет в сряда беше изменен правилникът за активността на министерството и в този момент ще има още един зам.-министър. Преди това планът беше пуснат за публично разискване. Заместниците на Караниколов сега са двама. Нито от ГЕРБ, нито от " Обединените патриоти " имаха пояснение за какво се прави това и кой ще е третият заместител на министъра.

Сблъсъкът за фрагментите

Битката в този момент е за новото държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ". То беше основано в края на юни с промени в Закона за водите и ще ръководи общинските язовири, без тези, които са към НЕК за произвеждане на ток, и тези, отдадени на концесия. Предвидено е предприятието да се ръководи от 8-членен директорски съвет, който ще се ръководи от министъра на стопанската система или от посочен от него човек, а в състава му влизат още представители на министерствата на енергетиката, на околната среда, на земеделието, на районното развиване, както и представител на сдружението на общините.

От ГЕРБ смятат, че поради " обсебването " на " Конкурентоспособност " и на ведомството с неразбираемо от кого препоръчани фрагменти техен представител би трябвало да оглави новата конструкция. В средите на ръководещите дори се сочи името на някогашния шеф на " Басейнова дирекция " в Пловдив Георги Семерджиев, който през април беше освободен от поста от министъра на екологията Нено Димов от квотата на Вътрешна македонска революционна организация в кабинета. Предприятието ще има и изпълнителен шеф и съгласно източници от ръководещите към поста аспирации имал също и водачът на " Атака " Волен Сидеров. В поддръжка на това депутати от " Обединените патриоти " показват, че Сидеров е бил индивидът, който най-вече упорствал измененията в Закона за водите да бъдат прокарани по-бързо.

Този конфликт се придвижи и на регионално равнище. Във вторник регионалният шеф на Софийска област Илиян Тодоров от " Атака " изиска оставката на единия от заместниците си Николай Николов от ГЕРБ. Като причина уточни, че за последните пет месеца Николов има " единствено 42 работни дни, в които влизат 19 дни отпуска ".

Тодоров беше индивидът, който отхвърли да поеме ремонтните действия на язовирната стена на " Бели Искър ", поради неизяснената благосъстоятелност на водоема. Това беше и една от аргументите ръководещите да подхващат стъпките за основаването на държавно дружество, което да стопанисва язовирите.

" Капитал " изпрати въпроси на Министерството на стопанската система с какъв бюджет ще разполага новото дружество, което ще стопанисва общинските язовири и кой ще го оглави, само че до публицистичното привършване на броя отговори не бяха получени.
Ако обаче от партиите са се надявали това сдружение да ръководи отпуснатите от държавното управление половин милиард за ремонт на язовирите, очакванията им може да се окажат напразни, тъй като към този момент наподобява, че средствата ще се разпределят под директната настойчивост на Караниколов посредством Държавната консолидационна компания, на която той е принципал. (Повече тук)

Министерство на концесия

В ГЕРБ гледат на министерството на стопанската система като на обещано от премиера Бойко Борисов " на концесия ". В предходния му мандат то беше в областта на въздействие на тогавашния съдружен сътрудник на ГЕРБ - Реформаторския блок, и по особено на Съюз на демократичните сили с водач Божидар Лукарски. Тогава едно от обясненията за това беше, че откакто от ведомството беше извадена енергетиката, то към този момент не е толкоз апетитно, като се изключат ръководените от министерството държавни компании, чиито бордове се използваха за назначение на работа на партийни фрагменти.

Лукарски обаче сменяше и назначаваше с лека ръка странна комбинация от хора. Една част от тях в действителност бяха свързани с партията му Съюз на демократичните сили, друга част с ГЕРБ, само че в множеството случаи назначенията бяха на хора, за които никой не знаеше по каква линия са попаднали в бордовете на сдруженията. Очевидно обаче това ставаше с благословията на премиера, тъй като около назначенията нямаше кавги, нито искания от партиите от тогавашното ръководещо болшинство.

Същата е обстановката и в този момент. Официално министерството попадна в областта на въздействие на " Атака ", само че Караниколов е предан и на Борисов. Преди да заеме поста, той дълги години беше изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация. По негово време и в първия мандат на Борисов стана скандалната приватизация на " Булгартабак ", зад която стоеше Делян Пеевски. По време на втория му мандат пък, също по абсурден метод, стана договорката за Дипломатическия клуб в Бояна, зад която също беше Пеевски. Показателно за Караниколов беше, че неговата кандидатура за министър беше ясна надалеч преди съдружните сътрудници да се договорят за останалите министри.

От неговото министерство в последните месеци излязоха няколко искрено лобистки законопроекта, които обаче не бяха придвижени по каналния ред до Народното събрание като законопроекти на Министерски съвет, а бяха импортирани посредством депутати от парламентарната група на " Обединените патриоти " и гласувани макар съображенията на сътрудниците им от ГЕРБ. Едни като противоречивия закон за горивата минаха сполучливо през Народното събрание. Други като измененията в Закона за приватизацията в интерес на няколко едри предприемачи приватизатори (Кирил Домусчиев и Делян Пеевски) също бяха гласувани от болшинството, само че бяха спрени от президента. Ден преди Народното събрание да излезе във почивка пък бяха утвърдени на първо четене промени в Закона за държавната благосъстоятелност, които разрешават на сдружения от забранителния лист за приватизация да апортират парцели в други сдружения. Това е най-прекият път до заобикалянето на възбраната за раздържавяване и абсурдът към това предложение най-вероятно следва при започване на новия политически сезон.

Допълнителен текст

За кого са 500-те милиона

В средата на юли на Министерството на стопанската система беше отредено да похарчи внушителната сума от 500 млн. лева за ремонта на 858 язовира, половината от които са за незабавен и спешен ремонт. Интересното в тази ситуация е, че това няма да става посредством някоя от структурите, които дават отговор за язовирите - НЕК, " Напоителни системи " или новото държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", а посредством самата Държавна консолидационна компания (ДКК).

Това е компанията мастодонт на министерството, в която влизат редица държавни сдружения, които нямат съвсем никаква активност, както и печелившите компании от Военно-промишления комплекс. Компанията се ръководи от съвет на шефовете от трима души, които бяха назначени от някогашния министър на стопанската система Божидар Лукарски малко преди второто държавно управление на Борисов да подаде оставка. Едно от редките им появявания в медиите беше при скандал по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Тогавашният министър Тодор Седларски ги освободи поради абсурда с продажбата на постройка на една от компаниите на ДКК - " Национален институт за проучване на вино и спиртни питиета " ЕООД на " София-БТ " АД, благосъстоятелност на " Булгартабак холдинг ", зад което стои Делян Пеевски. Те обаче апелираха уволнението и след решение на съда бяха възобновени на постовете си.

В решението на държавното управление, с което беше повишен капиталът на ДКК с половин милиард лв., категорично се показва, че тя " ще разпорежда ремонтите и реконструкциите на язовирите - държавна и общинска благосъстоятелност ". Според в. " Сега ", които се базират на отговори на министерството, това ще става посредством две компании, които са под шапката на ДКК - " Еко антрацит " и " Екоинженеринг РМ ".

В предмета на активност на първото сдружение влизат действия по разпродажба и консервация за обекти от въгледобивните сдружения, рекултивация на терени, филтриране и запазване на повърхностни и подземни води. Дружеството се ръководи от съвет на шефовете от трима души. Интересна нишка е, че при започване на юли представителят на съвета на шефовете Стефан Фурнаджиев, назначен от някогашния министър Божидар Лукарски по партийна линия, е заменен. На негово място се е появил Тодор Ангелов. Преди това Ангелов беше в борда на шефовете на " София тех парк ", където прекара една година. Дотогава беше шеф на дирекция " Административно-правно обслужване " към Министерството на туризма. Бил е юрист към Столичната община.

Втората компания - " Екоинженеринг - РМ " не е в портфейла на ДКК, а на непосредствено послушание на министъра Емил Караниколов. Нейният предмет на активност също е обвързван с рекултивация и мониторинг на радиоактивно нечисти обекти, с ликвидиране на нечисти води, както и инженерингова активност. Подобно на " Еко антрацит " и в това сдружение неотдавна бяха направени промени в борда на шефовете. Двамата му членове Вельо Илиев, някогашен кмет на Петрич от Съюз на демократичните сили, и Луко Маринов, който преди години е бил в борда на " Аурубис инженеринг ", бяха заменени. В момента сдружението няма управническа конструкция, а единствено шеф. От 10 юли на поста е назначена Поля Пенчева. Бивши чиновници на компанията бяха сюрпризирани от това, тъй като по думите им Пенчева е позната с работата си по планове, по които сдружението е възлагало публични поръчки на други компании. Според тях сдружението може да прави процедури по публични поръчки, само че няма потенциала да ги извършва поради ограничавания брой чиновници, с които разполага. Според Търговския указател за тази година компанията е плащала обществени осигуровки на 130 души.

" Капитал " изпрати въпроси на пресцентъра на Министерството на стопанската система дали ремонтът на язовирите ще става посредством тези две компании на ДКК или ще се употребяват и външни сдружения, както и по каква процедура ще става това. До публицистичното привършване на броя отговори от министерството на стопанската система не бяха получени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР