От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха

...
От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха
Коментари Харесай

НИМХ: Два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София

„ От през вчерашния ден вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме през днешния ден да стартира развой на ликвидиране. Надявам се на следващия ден, с помощта напразно и лек дъжд следобяд, да се поизчисти малко градът “. Това съобщи пред БНР проф. Христомир Брънзов – шеф на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„ Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя основава този капак и тя е тази, която го подвига. Ние би трябвало да разберем, че природата е доста по-силна от нас и да се приспособяваме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея “, акцентира той.

За да се тръгне към търсене на решение на казуса с мръсния въздух, първо би трябвало да се знаят източниците, означи проф. Брънзов и добави:

„ Това, което постоянно ще замърсява града, са неговите лични източници на прахуляк – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде почистен. Винаги ще има този източник на прахуляк. Точно този прахуляк, който стои в града, подвига се, смъква се – той има доста съществено въздействие върху замърсяването на града. Разбира се, колите и битовото горене също. Има още един източник – това е външният източник на прахуляк за града “.

По думите му по-честото миене на улиците ще понижи източниците на прахуляк в града, само че би трябвало да се работи за всеки от източниците на замърсяване.

Според него гражданските станции имат преимуществото, че дават пространствена визия за разпределянето на замърсяването в града, което може да помогне на управляващите. Той обаче не има вяра на стойностите, които демонстрират. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР