От вчера в Европейския съюз може да се прилага таванът

...
От вчера в Европейския съюз може да се прилага таванът
Коментари Харесай

Влиза в сила таванът на ЕС върху цените на газа на едро

От през вчерашния ден в Европейския съюз може да се ползва таванът на цената на газа, ориентиран към справяне с поскъпналата сила. Горната граница обаче се ползва единствено при строги условия.
Европейски Съюз вкара еластичен таван на цените, с цел да отбрани бизнеса и потребителите от несъразмерни цени на газа. По-конкретно, той има за цел да предотврати обстановка, в която цените на едро на газа в Европейски Съюз да бъдат доста по-високи от цените на международния пазар за нескончаем интервал от време.
Освен това Европейски Съюз може да забрани избрани покупко-продажби за търговия с газ в бъдеще, в случай че стойностите им доближат авансово несъмнено равнище и нарастването на цената не подхожда на сходно нарастване на цената на районно равнище или на международния пазар.
Регламентът на Европейски Съюз за така наречен " механизъм за поправяне на пазара " влезе в действие на 1 февруари. Активирането обаче е допустимо едвам от тази сряда. Съгласно съглашение на Европейски Съюз от декември, механизмът се задейства автоматизирано, когато цената на продуктите надвиши 180 евро за мегаватчас за три работни дни и също по този начин е с 35 евро над междинната интернационална цена за полутечен природен газ (LNG). Но към този момент потреблението му не наподобява да се случи скоро. Съответната европейска цена на газа неотдавна беше сред 50 и 60 евро, много под лимита от 180 евро за мегаватчас.
Референтният индикатор може да се употребява от операторите на енергийния пазар за индексиране на цената в техните контракти за газ. Регламентът има за цел да ограничи случаите на несъразмерни цени на газа в Европейски Съюз, които не отразяват тези на международния пазар. Засега регламентът ще се ползва за период от една година.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР