От вчера следобед сме подсилили нашите граници с допълнителни патрули.

...
От вчера следобед сме подсилили нашите граници с допълнителни патрули.
Коментари Харесай

Младен Маринов: Подсилили сме границите с допълнителни патрули

" От през вчерашния ден следобяд сме подсилили нашите граници с спомагателни патрули. Имаме подготвеност за въвеждането на проект, който сме създали за деяние при рецесии. Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи също са в подготвеност ". Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, представен от БГНЕС. Той разяснява обстановката с мигрантите, които напуснаха лагера „ Диават “ до Солун и направиха опит да стигнат до границата със Северна Македония. Гръцките полицейски елементи бяха принудени да употребяват сълзотворен газ, с цел да спрат бежанците.

„ Информацията е, че ще създадат опит да тръгнат към Северна Македония, само че ние сме взели ограничения и по нашата граница “, посочи министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички прилежащи страни. „ Следим обстановката. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време “, акцентира вътрешният министър.

Младен Маринов засегна тематиката за незаконната миграция и бежанския поток и по време на присъединяване си в петъчния парламентарен надзор. Той напомни, че за ефикасното запазване на българо-турската граница се употребява и построената интегрирана система за видеонаблюдение, ситуирана в разнообразни сектори. Към момента се осъществя план за нейното уголемение, а средствата за това идват от фонд „ Вътрешна сигурност ". След неговото довеждане докрай ще бъде осигурено наблюдаване на нови 59 км от държавната граница. Ще бъдат сложени и нови стационарни постове за механически надзор.

В непокритите от системата региони пък са обезпечени мобилни системи за наблюдаване, в това число и полети с хеликоптер на „ Гранична полиция “.

„ През последните години се следи понижение на миграционния напън, което е вследствие на построеното краткотрайно възпрепятстващо оборудване на българо-турската граница, засиления граничен надзор, положителната съгласуваност на институциите, както и съглашението сред Европейски Съюз и Турция “, регистрира Маринов. От началото на годината 692 незаконни мигранти са пробвали да преминат нелегално границите на страната. През 2018 година на вход на държавната граница са арестувани 689 противозаконни мигранти, което е със 7% по-малко от 2017 година Сред арестуваните доминират жители на Афганистан, Ирак и Сирия. Очаквано най-динамична е българо-турската граница, само че там също се регистрира спад по отношение на миналата година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР