От вчера е в сила намалената ставка от 9% ДДС

...
От вчера е в сила намалената ставка от 9% ДДС
Коментари Харесай

Укриване на приходи заради двойната ставка ДДС за ресторантьорите очакват експерти

От през вчерашния ден е в действие понижената ставка от 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите. Наличието на две ставки ще удължи времето за ревизии и за възстановяване на данъчен заем, настояват специалисти пред в. " 24 часа ".
Вече сандвич, употребяван в заведение е с 9% Данък добавена стойност, а вкъщи - с 20 на 100. Дюнери, сандвичи и пици, продавани на парче, ще се таксуват с 20% Данък добавена стойност, даже и да се употребяват пред самото заведение. Това излиза наяве от мнение на Национална агенция за приходите по използването на Закона за Данък добавена стойност. Парламентът гласоподава диференцирани ставки по предложение на премиера Бойко Борисов след диалог с сектора, претърпял загуби поради пандемията. Промените ще са в действие до 31 декември 2021 година. Според подробната директива на Национална агенция за приходите във връзка с заведенията за хранене по-ниската ставка ще се признава за консумация на място на храна и безалкохолни. Храната, поръчана за у дома от ресторант, ще се полза с 20% Данък добавена стойност, а в случай че се употребява на място, ставката ще е 9%.
Обяснението е, че в ресторанта с изключение на доставката на храна има и доставка на помощни услуги, които обезпечават потреблението на място - нареждане на приборите, уточнения по менюто, сервиране и отсервиране, както и прилагане на помещение за хранене.
Аналогичен е въпросът и с доставката на прясно приготвени храни, подготвени за консумация, от щандове или каравани за хранене, както и пред кината. Не е доставка на услуга, в случай че няма сервитьор, храната не се сервира, няма затворени и отоплени пространства за хранене, няма дрешник и санитарни пространства, съдове, мебели или принадлежности по масите.
Данък добавена стойност остава 20% и за алкохола, бирата и виното без значение дали потреблението е в ресторант, или вкъщи. Ако при служебна вечеря ядете и пиете в ресторант и поискате документ за разхода, може да ви бъде издадена една фактура и за храната, и за алкохола. Но на обособен ред би трябвало да бъде посочена цената на храната, облагана с 9%, а на различен ред цената на алкохола, който е с 20% Данък добавена стойност. Инструкцията позволява и издаването на две фактури.
60 млн. лева може да стигнат загубите за хазната, в случай че има доста данъчни нарушавания поради понижената ставка от 9% по Данък добавена стойност за заведения за хранене и кетъринг, пресмятат данъчни специалисти.
Възможни били най-малко четири схеми за байпасиране на новия данъчен режим. Първата - едни и същи артикули могат да се употребяват за приготвянето на храна, която, в случай че е предопределена за доставка, ще се начислява понижено Данък добавена стойност, а по друга - не. Очаква се недобросъвестни притежатели да укриват облагаеми доходи или да надценяват разноски за приспадане на данъчен заем в по-голям размер. Хватките за това са доста - продажба без издаване на фактура, покупко-продажби на цени, по-ниски от действителните, или покупко-продажби на пазарни цени, само че отчитане на количества под действително продадените. Надценяването на данъчно приетите разноски пък става с потребление на фиктивни фактури, признание на разноски, несвързани с активността, или надценени фактури за доставки.
При инспекции данъчните ще би трябвало да разграничат и да водят описи на доставките, които би трябвало да се таксуват с 20 на 100, и на другите, които ще са по понижената на 9% ставка. Проблемът с контрола става още по-тежък, в случай че заведенията за хранене са в хотели, където при проведени нощувки също има понижена ставка от 7%, а това е доста постоянно срещан проблем. Голям безпорядък ще сътвори и контролът над алкохолните артикули и цигарите, които не са с понижен налог. Трудно ще се потвърждава тъкмо какъв брой грама алкохол отиват за един коктейл и по какъв начин да става облагането им – на безалкохолното с 9%, на алкохола - с 20%, изясняват специалистите.
Втората скица е обвързвана с първата и визира ценообразуването. При консумация в ресторант ще би трябвало да се дават на клиентите два фискални бона - единият за алкохол и услуги, които са със общоприета ставка, и вторият - с понижената. Опитни счетоводители на заведения могат да намерят способи оборотът на артикули с понижена ставка да се усилва за сметка на другия и назад, според от преценката на притежателя. Ще има и такива, които ще трансферират оборот от дневната консумация по понижената ставка и от “нощната ”, когато ще оферират и алкохол. Разплитането на такива схеми не постоянно е сполучливо, само че пък постоянно изисква доста старания.
Третата скица е известна и се ползва много сполучливо. През февруари да вземем за пример данъчните влизаха в четири вериги заведения в София поради насъбрани задължения от 15 млн. лева При тази скица притежатели на вериги записват нови компании, които оперират в едни и същи обекти и натрупат неплатени налози и осигуровки. Когато оборотът на един обект наближи прага за регистрация по Данък добавена стойност, за една нощ се сменя притежателят. Тогава Национална агенция за приходите засече единствено за седмица регистрирането на 1500 нови компании, подготвени да поемат краткотрайно и да предадат на идващия обекти с насъбрани задължения, напомня вестникът. Идеята е нито един притежател на един и същи обект да не доближи наложителните 50 000 лева оборот и да не влезе в регистъра по Данък добавена стойност. Тогава “24 часа ” разказа сладкарница, която беше сменила 40 притежатели за рекордно къс период, с цел да не заплаща Данък добавена стойност. Експерти позволяват, че някои от заведенията за хранене ще записват най-малко по две компании - едната да се записва по Данък добавена стойност, а другата - не.
Четвъртата скица е обвързвана с укриването на осигуровки . Заради понижената ставка минималният застрахователен предел за заведенията за хранене се подвигна до 800 лева, само че не за целия личен състав. В последния миг бюджетната комисия, а по-късно и пленарната зала, дадоха право да се вкарат два прага - единият за неквалифицирания личен състав, който ще се обезпечава на минималната заплата, и втората за квалифицирания, за който ще се дължат осигуровки по вдигнатия предел. Експертите допускат, че доста квалифицирани хора ще се водят по ведомост на ниския застрахователен предел, с цел да се пести от осигуровки.
Очаква се също, в случай че се употребява предходната скица, да стартира преотстъпване на личен състав от единия притежател на различен, като остарелият няма да е платил нужните суми. За да се свият до най-малко този вид нарушавания, още в края на предходната година в закона бе записано, че в случай че две или повече свързани лица употребяват един и същи обект, при регистрацията по Данък добавена стойност наложително подават информация за облагаемия оборот досега. Замяна или периодично повтаряне на няколко свързани лица в един и същи обект не се ползва, в случай че има спиране над 1 месец.
Освен тези характерни схеми данъчните чакат и взрив на класическите измами . По данни на приходната организация загубите от тях приблизително на година са сред 750 и 800 млн. лв.. Злоупотребите с Данък добавена стойност най-често се показват в непозволено възобновяване на данъчен заем или приспадане на Данък добавена стойност от фиктивни покупки. При тях продавачът не внася дължимия от продажбата Данък добавена стойност, а купувачът употребява право на възобновяване на данъчен заем. В схемата се включват допустимо максимален брой компании, през които минава всяка доставка. Наред с това се сортират и задоволително на брой подставени лица.
Най-много случаи на Данък добавена стойност измами има в строителството, търговията с бързооборотни артикули, произвеждане и търговия със артикули и услуги с висока добавена стойност и със комплицирана калкулация на крайната продукция.
При първата група нарушавания задачата е икономисване на Данък добавена стойност, като причинителите са действителни компании с действителна активност. За последното постоянно се употребяват компании снабдители, подготвени да платят повече Данък добавена стойност и корпоративен налог за пране на пари, или от компании без активи и имущество, особено основани, с цел да бъдат фалирани и задълженията да останат непогасени.
При втората група дейностите са аналогични, само че при тях задачата не е да се укрие налог, а непосредствено да се източи хазната с непозволено възобновяване на данъчен заем.
Най-честата скица е основаването на верига от фантомни компании, позната е още като “липстващ търговец ”. При нея се работи с верига от няколко компании, извършващи фиктивни покупко-продажби, и по този начин една и съща стока се препродава няколко пъти през едни и същи компании. Едната от тях акумулира данъчни отговорности, а всички останали си теглят данъчния заем. Често някои компании от веригата са с регистрации в прилежащи страни. В края на данъчната година компанията, натрупала в себе си задълженията по Данък добавена стойност, банкрутира и дългът остава непогасен.
Втората скица е така наречен кръгова машинация . За нея трябват минимум трима снабдители, нормално от разнообразни страни, които правят голям брой трансгранични сделки на една и съща стока, която се полза с нулева ставка, като самата стока не напуща мястото си. На края на веригата тя се полза с най-ниската за групата страни ставка по Данък добавена стойност, само че не се внася в бюджета. Така се затруднява следенето на веригата от националните данъчни служби, като въпреки това, се мултиплицира резултатът на “липсващия търговец ”.
При фиктивната продажба на артикули всички покупко-продажби са единствено по документи. Най-често се прави експорт и противоположен импорт, защото при износа има нулеви данъчни ставки. След фиктивния импорт стоките се осъществят на вътрешния пазар без фактури.
Данъчни инспектори допускат, че поради усложнения надзор и разплитането на измами общото време на проверките и надлежно на възобновяване на данъчен заем и за нарушителите, и за добросъвестните в сектора ще се удължи .
Вижте още:
Национална агенция за приходите: От 1 юли Данък добавена стойност за ресторантьори, книги и бебешки артикули става 9%
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР