От Възраждане внасят искане за свикване на Консултативния съвет за

...
От Възраждане внасят искане за свикване на Консултативния съвет за
Коментари Харесай

Възраждане иска КСНС за енергетиката, ДПС изтегли проекта си за Лукойл засега

От " Възраждане " внасят искане за привикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента във връзка " с редица закани за енергийната сигурност на страната " и заговориха за излизане от Европейски Съюз. Това стана ясно от  декларация на парламентарната група, прочетена от депутатката Искра Михайлова. Тя уточни, че това терзание на нейната парламентарна група е поради плановете на Демократична България и Движение за права и свободи за държавен надзор върху рафинерията и заобикаляне на дерогацията от Европейска комисия.

" Това е решение, което е в цялостна диаметралност с икономическите ползи на България. Това е преданост, която ще би трябвало да бъде заплатена от българските жители ", съобщи Михайлова. " За сведение на евроатлантическите партии в Народно събрание създадените у нас горива са с български генезис и не подлежат на наказания. Ако нашите европейски сътрудници не изискват това от нас, какво друго е с изключение на комсомолска угодливост ", попита депутатката от " Възраждане ". Към ограничението на износа, което желаят от Демократична България и Движение за права и свободи, тя добави идното орязване на въглищните мощности с 50%, което по думите й, е заложено в проекта за възобновяване и резистентност, както и неналичието на опция на доставки на неруско нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ".

Наред със самоограниченията, които си наложихме за вноса на съветски газ, Михайлова добави и тези за съветския нефт, като  заприказва даже за излизане от Европейски Съюз. " Дали няма да бъде доста по-изгодно стопански, в случай че през лятото на 2023 да напуснем Европейски Съюз, с цел да подсигуряваме оцеляване си ", попита риторично депутатката от " Възраждане ".

В същото време от Движение за права и свободи оповестиха, че отдръпват на този стадий от дневния ред на Народното събрание законопроекта си за дерогацията на " Лукойл ".

Йордан Цонев се стимулира, че има импортиран сходен план, импортиран от " Демократична България ", по тази причина би било разумно двата законопроекта да се разискват паралелно в комисиите по енергетика и стопанска система, които предстоят. ПС отдръпва законопроекта за дерогацията с ангажимента двата законопроекта да влязат в залата другата седмица, изясни Цонев.

 Снимка: БТА

Последва декларация на " Демократична България " още веднъж по тематиката за рафинерията в Бургас. Ивайло Мирчев отбрани законопроекта на своята политическа група, като изясни, че той цели страната да поеме оперативния надзор върху " Лукойл " посредством включването на фигурата на необикновен търговски шеф, който да отбрани ползите на страната.

Мирчев напомни, че Демократична България още през май са показали " повсеместен проект за депутинизация на страната ", а ограниченията по отношение на " Лукойл " са част от него. " Време е да отвоюваме тази българска територия, която се е трансформирала в путински анклав ", прикани от трибуната на Народно събрание Ивайло Мирчев.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР