От Възраждане предлагат висшите административни длъжности, като депутати, министри, директори

...
От Възраждане предлагат висшите административни длъжности, като депутати, министри, директори
Коментари Харесай

Възраждане иска депутати, министри и администрация да се откажат от служебните си автомобили

От Възраждане оферират висшите административни длъжности, като депутати, министри, шефове на организации, сдружения и техните администрации да се откажат от служебните си коли като знак на съпричастност към казуса със замърсяването на въздуха. Всеизвестен факт е, че служебните коли изминават повече километри от частните и употребяват безлимитно служебно гориво. Четиристотин и четиредесет хилядната администрация има близо 12 хиляди служебни коли. Спирането им от придвижване ще покаже съпричастност на ръководещите към казуса с въздуха. Логично е те да показват виновното си отношение към обстановката и да се откажат от колите си, откакто българските жители бяха публично призовани от Бойко Борисов да спрат да употребяват старите си коли.
А и по този начин ще се понижат разноските на българския поданик за винетки, горива, налози, обслужване, ще се получи и понижаване на тежеста върху популацията с изплащането на нови налози и обслужването на тези коли. По груби сметки един длъжностен автомобил коства на българския поданик към 10 хиляди на година.
Със сигурност огромна част от българите биха заменили остарелия си автомобил с нов, в случай че имат средства за това. Тема на различен диалог е, че народът мизерства, защото властимащите мародерстват над него и не вършат нищо за икономическия напредък в страната. Намират благоприятни условия и разновидности, обаче, да се погрижат за персоналните си бюджети.
Един подобен е противозаконното горене на боклуци в България. Доказателството е следващата пратка, която италиански карабинери стопират на път за Родината ни. Става въпрос за съвсем 1000 тона боклуци, натоварени в 17 вагона. Търговската им стойност на пазара е 130 000 евро. Влаковият ескорт е засечен на гарата на Леко, до Милано, където потеглял за България. Във вагоните били натъпкани на първо място боклуци от към този момент третирани пластмасови произведения.
И по този начин до момента в който спорим кой задими територията, Борисов и компания си внасят отпадъци от където могат.
Самият факт, че Китай спря да гори боклуци на своя територия даде златен късмет на бандата да натрупа внезапно няколко милиона по сметки.
Боклук се гори в някой индустрилани производства, вместо скъпите енергоносители. По данни от медиите това стартира още през 2015 година, а оттогава този бизнес се разрастна лавинообразно.
Печели се от вноса, икономисва се от гориво, по-късно се взема от общините през бюджета като тип такса за сякаш " разширение на депата ", настрана в този момент ще се вдигнат и налозите. Наблюдава се една добре смазана машина.

Ето го и последния управнически абсурд. Обявява се, че ще се глобяват жители, които горят боклуци, а в България досега, ръководещите са внесли над 1 млн. тона отпадък, огромна част от него към този момент изгорял.
Дори разясняват построяването на депа за радиоактивни боклуци в страната ни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР