От въздуха, който дишаме до храната, която ядем, малки частици

...
От въздуха, който дишаме до храната, която ядем, малки частици
Коментари Харесай

Какво е количеството микропластмаса, която попада в храната, ако бъде нарязана върху пластмасова дъска?

От въздуха, който дишаме до храната, която ядем, дребни частици пластмаса, известни още като " микропластмаса ", могат да бъдат открити в съвсем всичко, което ни заобикаля. И до момента в който еколозите са безапелационни, че пластмасата предизвиква сериозна екологична рецесия, то токсиколозите не са изцяло сигурни дали приемането на микропластмаса посредством храната, която ядем, може да повлияе негативно на здравето ни.

Скорошно проучване изследва какъв брой е количеството микропластмаса, която попада в храната, нарязана върху два разнообразни типа пластмасови дъски за рязане.

След като нарязват моркови един път на полипропиленова дъска за рязане, и повторно на полиетиленова, учените откриват, че и с двата типа дъски 1114 микропластмасови частици (парчета пластмаса с дължина под 5 милиметра) полепват по морковите. Това значи, че една пластмасова дъска за рязане може да отделя 15 мг микропластмаса при всяко прилагане, или към 50 грама годишно.

Резултатите от това изследване може и да звучат притеснително, само че откривателите не са безапелационни, че е нужно незабавно да изхвърлим пластамсовите си дъски за рязане от кухнята. Колебанието идва оттова, че просто няма сигурни доказателства за това дали използването им действително съставлява заплаха за човешкото здраве.

" Идеалният метод да разберем какви са резултатите от микропластмасата, е да идентифицираме по какъв начин се отразява върху здравето на хората за избран интервал от време или посредством стандартизирани изследвания с животни ", изяснява токсикологът доктор Алекс Лебо. По думите му обаче такива изследвания се организират за по-продължително време и би било най-подходящо да са върху животни, защото върху хора би се счело за неетично.

" Въпреки че в организма ни може да попада микропластмаса, е напълно допустимо резултатът да покаже, че тя в действителност не съставлява риск за човешкото здраве ", добавя токсикологът.

Затова и той не поучава безусловно да се отървем от пластмасовите дъски за рязане. По думите му по този начин или другояче ежедневно в тялото ни попада толкоз доста микропластмаса (основно посредством храната и водата), че микропластмасата от дъските надали би довела до огромна разлика.

Добре е да имаме поради също, че дървената дъска за рязане не всеки път е по-безопасният вид, защото тя е пореста и мъчно се дезинфекцира дейно. Можем обаче да си купим бамбукова дъска, която има преимуществото, че е по-плътна и по-малко пореста спрямо другите дървени дъски за рязане. И макар че се счита за по-хигиенична, въпреки всичко е нужно и нея да почистваме усърдно, пише The Kitchn.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР