От въвеждането на патронажната услуга Заедно-здраво бебе, здраво бъдеще“ в

...
От въвеждането на патронажната услуга Заедно-здраво бебе, здраво бъдеще“ в
Коментари Харесай

Акушерки помогнаха на близо 400 майки и техните бебета

От въвеждането на патронажната услуга " Заедно-здраво бебе, крепко бъдеще “ в България през 2016 година,по самодейност на фондация " Тръст за обществена опция “, до момента 1075 майки и техните деца до 2 годишна възраст са получили профилирана здравна грижа и съвещания от акушерки и сестри, оповестяват от пресцентъра на фондацията.

380 майки, още толкоз татковци и 315 деца от София и Пловдив са се присъединили интензивно в услугата. Пет акушерки и медицински сестри от САГБАЛ " Шейново “ в София, която е дълготраен сътрудник на самодейността, към този момент повече от 6 години правят домашни визити и съвещания за майки до 22-годишна възраст, които са родили своето първо бебе и получават препоръки и насоки в първите месеци и години от майчинството.

В Пловдив планът се осъществя от 2019 година взаимно с Университетската болница " Св. Георги “, където акушерки и сестри също вършат домашни визити и съвещания.

За целия интервал на услугата са извършени над 13 600 домашни визити. Към този миг интензивно включените фамилии са към 140 в София и Пловдив.

Екипът на услугата поставя систематични и дългогодишни старания тя да бъде национално приета като държавна и надлежно включена съответно в българската здравна система, защото през годините се обрисува хроничния недостиг и голямата потребност от сходен жанр грижи в България, изключително за дами, живеещи в по-бедни и уязвими квартали и общности.

Днес ще бъде проведена и регулярна кръгла маса в София " Патронажна грижа за уязвими бременни дами и майки и деца до 2 година: интернационален опит и вероятности за България “, по време на която ще участват представители и на Министерството на труда и обществената политика, Държавната организация за протекция на детето, Агенцията за обществено подкрепяне, НЦОЗА, СЗО, институцията на Омбудсмана, МУ – София и МУ – Варна.

Целта е профилираната услуга да бъде припозната от страната на национално равнище като по време на срещата ще бъде показан интернационалният опит на развиване на същата услуга и в други страни, като този път съответно ще се даде фокус на здравните управляващи в Съединени американски щати и Шотландия.

Опитът с използването на програмата от здравните управляващи в Съединени американски щати и Шотландия ще бъде показан от основни фигури за реализирането ѝ на локално и национално равнище – Д-р Джена О‘Кийф, основен съветник за тактиката на Балтимор, Мериленд, Съединени американски щати за възстановяване изхода от бременността, и Каролин Уилсън, началник отдел " Подкрепа за детското и майчино здраве “ в държавното управление на Шотландия, виновна за използването на програмата в народен проект.

На форума ще бъде показана и визия за гарантиране на резистентност на пилотирания модел на патронажна грижа с държавно присъединяване посредством внедряване в здравната система в подтекста на целите, заложени в стратегическите и програмни документи на опазването на здравето до 2030 година от страна на Националния център за публично здраве и разбори (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР