От Вашингтон отговарят, че изтребителите са напълно немислими днес, но

...
От Вашингтон отговарят, че изтребителите са напълно немислими днес, но
Коментари Харесай

След танковете Володимир Зеленски поиска модерни западни изтребители

От Вашингтон дават отговор, че изтребителите са изцяло немислими през днешния ден, само че може би ще проведат тази полемика след две, три седмици

След като американските " Ейбрамс " и немските " Леопард " към този момент са ориентирани към фронтовата линия след месеци на пререкания сред западните съдружници, военните експерти в Киев насочват вниманието си към това, което считат за разумна последваща стъпка в напъните им да отхвърлен съветските нашественици - доставките на съвременни изтребители.

Разговори с повече от половин дузина западни военни чиновници и дипломати удостоверяват, че вътрешният спор за снабдяването на Украйна с изтребители към този момент е в ход, като за това упорстват украински публични лица с поддръжката на ястребово настроените балтийски страни, написа „ Политико ”, представен от.

" Следващата естествена стъпка са изтребителите ", съобщи посланик от северноевропейска страна.

Дебатът евентуално ще се окаже още по-оспорван от този за доставката на танкове. В Европа голям брой публични лица и дипломати обявиха, че техните държавни управления към този момент не считат концепцията за неосъществима, само че опасенията от ескалация остават огромни.

Вашингтон е споделил на Киев, че доставката на самолети " за момента е неразрешена ", съобщи цитираният нагоре посланик, само че добави: " По този въпрос има алена линия, само че предишното лято имахме алена линия за HIMARS и тя се реалокира. След това тя беше за бойните танкове - и това се промени. "

Втори почитан делегат от европейска мощ също акцентира скоростта, с която се усилват доставките на западно оръжие. " Изтребителите са изцяло немислими през днешния ден, само че може би ще проведем тази полемика след две, три седмици ".

Министрите на защитата на съдружниците на Украйна ще проведат през февруари идната среща на върха във военната база на Съединени американски щати в Рамщайн, Югозападна Германия, където се чака авиацията и въздушната поддръжка да бъдат в центъра на вниманието.

Миналата седмица нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра съобщи пред Народното събрание, че кабинетът му ще прегледа опцията за доставка на изтребители F-16, в случай че Киев изиска такива. " Ние сме отворени, няма табута ", сподели той.

Това последва мненията от предишния месец на словашкия министър на външните работи Растислав Качер, който съобщи пред Интерфакс-Украйна, че държавното управление му е " готово " да съобщи на Киев изтребители МиГ-29 от руската ера и беседва с сътрудниците от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски по какъв начин да стане това.

Други високопоставени политици са доста по-малко въодушевени. Германският канцлер Олаф Шолц изключи опцията за доставка на изтребители в сряда, като се базира на нуждата да се предотврати по-нататъшна военна ескалация.

" Няма да има доставки на изтребители за Украйна ", съобщи той. " Това беше изяснено доста рано, в това число от президента на Съединени американски щати ".

Някои публични лица считат, че полемиката в Рамщайн идващия месец ще бъде ориентирана по-скоро към разработване на проект за деяние при изключителни обстановки, ако в бъдеще се наложи незабавно да се закупят изтребители, в сравнение с към реализиране на съглашение за краткосрочни доставки.

Европейските съдружници на Украйна плануват спор, който може да продължи още три до пет години или повече, и има опасения, че Западът е покрай границата на това, което може да даде, без да провокира краен отговор от страна на Москва.

Устойчиво повишаване

В началото на предходната година западните съдружници се споразумяха за " неписана политика " да не доставят на Украйна обстоен пакет оръжия незабавно след нашествието от боязън, че " ще предизвикаме сериозен отговор от страна на Русия ", съобщи трети почитан посланик от друго европейско държавно управление.

Западът смяташе, че би трябвало да дава поддръжката си последователно, като на всяка крачка прави оценка съветския отговор.

" Много страни на Запад считат, че в случай че снабдим Украйна с цялата техника, която те [ни] изискат в първата фаза на войната, ще има мощна съветска реакция, в това число нуклеарна. Можете да наречете това развой на приучване на Путин ", сподели дипломатът.

Стратегията се показва в мудна, само че непрекъснато възходяща наклонност в западната поддръжка - от противотанковите Javelins и портативните системи за противовъздушна защита като Stingers до HIMARS, а в последно време и ракетите земя-въздух Patriot, танковете и бронираните машини.

Следователно доставката на самолети е " единствено въпрос на време ", предвижда същият посланик.

Миналата седмица английският външен министър Джеймс Клевърли се срещна с високопоставени представители на Съединени американски щати във Вашингтон, с цел да обсъдят по-нататъшната военна поддръжка за Украйна, с изключение на доставката на танкове. По-късно Клевърли отхвърли да каже дали тези диалози са обхванали доставката на изтребители, касетъчни бомби или ракети с отдалечен обхват.

" Няма да злоупотребявам с това какъв би бил характерът на бъдещата военна поддръжка ", сподели той. " Подкрепата ни се развиваше според от развиването на военните дейности и от условията на украинците. "

Като островна страна обаче Англия ще бъде по-малко склонна да изпрати самолети в Украйна, в сравнение с да изпрати танкове и друго сухопътно военно съоръжение, настояват английски чиновници. Съществуват и опасения, че публичната поддръжка може да отслабне в изискванията на по-нататъшна ескалация.

Европейските дипломати са съгласни, че Западът първо ще желае да изчерпи всички други благоприятни условия за въздушна поддръжка, в това число повече безпилотни самолети за нахлуване и вероятно ракети с отдалечен обхват. Наскоро Вашингтон утвърди и пратка неуправляеми ракети Zuni от времето на Студената война, които украинската войска може да изстреля от своите самолети МиГ от руската ера.

Но тези пратеници показаха и неотдавнашните решения на Съединени американски щати като доказателство, че Вашингтон се приготвя за полемика по отношение на самолетите.

През юли Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди 100 млн. $ за образование на украински водачи за ръководство на американски изтребители, а през октомври Украйна разгласи, че група от няколко десетки водачи е определена за образование на западни изтребители.

През август Колин Кал, заместник-министър на отбранителната политика, съобщи пред кореспонденти, че " не е изключено по пътя западните самолети да бъдат част от комбинацията " от оръжия, предоставени на Украйна.

Юрий Сак, консултант на украинския министър на защитата Олексий Резников, съобщи, че целта на Киев след танковете е да си обезпечи реактивни самолети и че " извиненията " на съдружниците му не са непреодолими. Той е уверен, че Западът към този момент е уверен в нуждата от деликатно, само че поредно увеличение на сложността на военните си дарения.

Той съобщи, че украинските военновъздушни сили са насочили вниманието си към американски самолети F-16 и F-15, само че са отворени и за други. По-голямата част от F-15 и F-16, притежавани от Съединени американски щати, са ситуирани в други райони, в това число в Индийско-Тихоокеанския район.

" В момента съвсем 50 страни употребяват F-15 ", споделя Сак. " Не имам вяра и за секунда, че Украйна не заслужава бойни самолети. "

Логистичен призрачен сън

Изпращането на самолети обаче ще бъде съществено логистично начинание за съдружниците на Украйна.

F-15 и F-16 се нуждаят от дълги и качествени писти, каквито Украйна няма. Експерти настояват, че за Русия ще бъде елементарно да забележи всеки опит за създаване на оперативни бази и да ги удари.

Американските изтребители F-18 или шведските Gripens биха били по-подходящи, споделя Джъстин Бронк, старши теоретичен помощник по въздушна мощност в английския мозъчен концерн RUSI, защото те могат да изхвърчат от по-къси писти за кацане и изискват по-малко поддръжка. Но и двата самолета са относително дефицитни.

Шведският министър на защитата Пел Йонсон съобщи пред „ Политико ” в сряда, че Швеция " няма непосредствени проекти за изпращане на Gripens в Украйна ".

Други бойни самолети, като да вземем за пример създадените във Франция Rafales, може да изискват забележителен брой западни цивилни на място в Украйна, с цел да ремонтират самолетите и да ги приготвят за полети. Тези хора автоматизирано ще се трансфорат в цели за съветски офанзиви.

Но запитан дали даряването на самолети би представлявало ескалация, френски държавен чиновник уточни, че Украйна към този момент е получила от Запада " супер жестоки " оръжия, като да вземем за пример оръдия Caesar.

" Казваме, че всичко, което изпращаме, би трябвало да бъде за отбранителни цели, само че откакто оборудването е доставено, то е в техни ръце ", сподели служителят. " Аргументът, че ще са нужни офицери на НАТО в Украйна, беше същият и за Patriots. Ние въпреки всичко ги изпратихме. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР