От Върховния Комисариат имат готовност да си сътрудничат с властите

...
От Върховния Комисариат имат готовност да си сътрудничат с властите
Коментари Харесай

И от ООН провериха как посрещат бежанците в Русе

От Върховния Комисариат имат подготвеност да си сътрудничат с управляващите в Русе при оказването на поддръжка на бягащите от войната в Украйна

От Върховния Комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) имат подготвеност да си сътрудничат с управляващите в Русе при оказването на поддръжка на бягащите от войната в Украйна.

Това стана ясно след срещи на представители на институцията с регионалния шеф Анатоли Станев и неговия заместител Людмил Христов, както и с управлението на Община Русе.

По време на срещата специалистите бяха осведомени със основаната организация за посрещането и настаняването на бежанците, оказване на помощ в логистиката, съдействието и помощта от страна на доброволците, държавните институции и локалната власт на територията на региона по въпроси от друго естество. От Върховния Комисариат на Организация на обединените нации за бежанците посетиха по-рано през днешния ден гранично контролно-пропускателния пункт „ Дунав мост “ при Русе. Там те дружно със заместител регионалния шеф Людмил Христов разгледаха неотдавна построения пункт за прелиминарен банкет на бягащите от спора в Украйна. Той бе и първият проработил в страната сходен пункт, напомнят от Областна администрацияРусе.

От 24-и февруари насам влезлите в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ украинци са 48 103, което е близо половината от всички влезнали в страната. Само за последните 24 часа границата е премината от по-малко от 500 души. Вчера вечерта регионалният шеф Анатоли Станев дружно със заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев и представителите на Върховния Комисариат на Организация на обединените нации за бежанците бяха на Централната жп гара в Русе и посетиха краткотрайния център за поддръжка на мигрантите. На място всеки може да получи подробна информация по отношение на опциите за настаняване в Русе, както и какви са транспортните връзки с останалите градове в страната. Осигурени са и благоприятни условия за изчакване на самата гара.

Представителите на Върховния Комисариат на Организация на обединените нации за бежанците оцениха високо отличната съгласуваност сред Областната администрация, Община Русе, държавните структури и доброволците. Изразена бе и подготвеност за подпомагане при провеждането на взаимни осведомителни акции, както и непрекъснат продан на информация и даване на просветителни материали допустимо най-близко до общностите, наранени от спора.

В срещите участваха основният ситуационен координатор на ВКБООН Анне-Мари Дойчландер, съветниците по протекция Шойра Рузибаева, Мурад Уллах и Петя Костадинова Караянева, като по Мария Спасова Шишева, която е помощник по закрилата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР