От Върховната административна прокуратура е реализирана поредна проверка по реда

...
От Върховната административна прокуратура е реализирана поредна проверка по реда
Коментари Харесай

Откриха десетки сериозни нарушения в наредбите за продажба и наемане на общински жилища

От Върховната административна прокуратура е осъществена поредна инспекция по реда на надзора за правда по отношение на правила от подзаконовите нормативни актове, признати от общинските препоръки, касаещи отдаването чартърен и продажбата на общински жилища.

В хода на инспекцията са открити 175 наредби, в които са позволени разнообразни нарушавания.

Установени са случаи, в които според общинските наредби се позволява в аварийни общински жилища да се настаняват кметове, заместител кметове и кметски наместници, в несъгласие с чл.45 от Закон за общинската благосъстоятелност. Съгласно цитираната законова норма в аварийните жилища се настаняват чартърен лица, в фамилиите на които са налице остри обществени или здравословни проблеми и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване. По този метод от общинските препоръки са основани други категории правоимащи лица, като също така, не е съгласуван и законоустановения период за настаняване.

В други подзаконови актове, в нарушаване на закона, е прието право за кандидатстване за настаняване чартърен в аварийните общински жилища на някогашни притежатели, чиито парцели са отчуждени от общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен парцел. Такива разпореждания също опонират на цитирания закон, който показва изчерпателно лицата, които могат да се възползват от правото. Налице са и позволения, изключващи опцията за прилагане на общинско жилище на лица, чиито парцели са застрашени от самосрутване, в непосредствено несъгласие със закона.

От ВАП са открити правила, с които от общинските препоръки е сложено условие за възнаграждение на спомагателна такса, отвън плануванаъа такава с чл.111 от Закона за локалните налози и такси, под формата на режийни разходи при произвеждане за настаняване чартърен и продажба на общински жилища.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР