От Валери Симеонов сме чували всякакви безумни предложения. Заляга по

...
От Валери Симеонов сме чували всякакви безумни предложения. Заляга по
Коментари Харесай

Защо национализацията на лотарията до нищо добро няма да доведе

От Валери Симеонов сме чували всевъзможни безумни оферти. Заляга по нощните заведения да мери шума, не разрешава Джулая, няма да ги изреждам всички, тъй като задачата не е да пиша история на елементарната полуда. Национализацията обаче е неизмеримо по налудничавостта си предложение.

Първо този спор - дали да живеем в социализъм или в пазарна стопанска система, го минахме преди тъкмо 30 години. Дали национализираш земя, крава или лотария няма значение.

Последният, който е правил национализация в България, е Вълко Червенков. Последният, който е правил национализация в света, е някогашният президент на Венецуела Уго Чавес. И двата опита свършиха зле.

Държавата е неприятен собственик, даже когато става въпрос за ВиК-Перник, а камо ли в случай че й се наложи да стопанисва
хазарт, което напълно не й е работата. До наскоро в действителност имаше държавна лотария. Беше толкоз куца, че частната я отнесе още в първата година от появяването си.

Държавният състезателен тотализатор, при цялата си дълголетна традиция и потребителски привички, прави обороти, които са десетки пъти по-малки от частната
лотария. И въпреки че 50% от приходите на държавния тотализатор автоматизирано отиват в бюджета, приходите за хазната от частните лотарии са в пъти по-големи, в сравнение с от държавното тото.

Второ - пазарът, както и природата, не търпи празно пространство. Хазартът е остарял колкото света. Ако Валери си мисли, че житейският избор на човек е дали да търка талончета или да чете Кант в оригинал, то значи е тъкмо подобен, какъвто наподобява. За хората, които имат сходна пристрастеност, изборът е дали да играят една
хазартна игра или друга.

Решението най-често зависи от това каква е възвращемостта. При държавното тото единствено 50% от заложените суми се разпределят като облаги. Така беше и при несъществуващата към този момент държавна
лотария. Понеже толкоз умно ги ръководи страната, по този начин и не разбра, че с възвръщаемост по-ниска от ротативка в долнопробно казино, няма по какъв начин да притегля клиенти.

В същото време има хиляди уеб сайтове, които дават обещание 80-90% възвръщаемост. В тази конкурентна среда, евентуално най-конкурентната в света, българските частни
лотарии съумяха да привлекат важен брой играчи. Много други обаче са привлечени от различен тип хазартни игри - да вземем за пример онлайн залози. Разликата сред едните и другите е, че лотариите заплащат налозите си в България, а операторите на онлайн залози ги заплащат в Малта, Гибралтар, Гърсни или друго екзотично място.

Общата сума, която българите дават за
хазарт, няма да намалее, в случай че лотарията се закрие. Просто ще отиде у различен оператор и той няма да е тотото, нито държавната лотария. Вероятно ще задграничен бетинг уебсайт. От което ще намалее приходът за хазната.

Валери споделя, че се пробва да изкорени тази проказа -
хазарта. Много политици преди него са се опитвали. В Съединени американски щати да вземем за пример хазартът публично е неразрешен. Допуска се единствено като изключение в индианските резервати. В резултат на тази "забрана " имаме Лас Вегас, който се води индиански резерват.

Американците в действителност имат дълъг и печален опит в "борбата с пороците ". През 30-те години с по този начин наречения "сух режим " не разрешават алкохола, надявайки се, че хората ще пият мляко вместо уиски. Вследствие на "сухия режим " потреблението на алкохол се усилва (забраненият плод е най-сладък) и се ражда мафията.

Трето - незаконният
хазарт, който неизбежно ще се появи, в случай че някой случано се върже на предлагането на Валери за национализация, е едно от най-опасните неща, които могат да се случат в една страна. Спомнете си 90-те, пък и първите години на 21 век. Тогава незаконният хазарт процъфтяваше.

Пристрастени и умишлено окуражавани от мафиоти хора залагаха на заем, а след това мутрите внезапно си предявяваха сметката с лихвите и им взимаха всичко. Който отхвърляше да заплати, го убиваха. По-младите евентуално не са и чували за Сиси от Перник и поредицата убийства на длъжници, само че по-възрастните ги помним.

Лотарията е допустимо най-осветеният вид
хазарт. Целият развой по произвеждане на талончета, продажбата им, облагите и облагането с налози, би могъл да се управлява. Дали страната го прави или не е различен въпрос. Но в случай че желае, тя би могла да следи и да полза с колкото си изиска този бизнес.

По съществото си той е на правилото на дребни
залози, само че доста участници. Затова той е жертван да бъде на ярко, без значение дали на притежателите му им се желае или не.

Но с различен вид
хазартни игри не е по този начин. Те работят доста по-ефективно на мрачно, без явен притежател, без явен уредник, без налози, без регламентирани облаги и постоянно с принуждение над играчите, които участвайки в нещо незаконно, нямат никаква отбрана. Около подобен вид незаконни хазартни игри постоянно избухват мафиотски войни.

И четвърто - нали не се заблуждаваме, че Валери в действителност си мисли, че ще изкорени
хазарта? Цялото упражнение се прави, с цел да се разчисти терена пред един човек, евентуално се сещате кой. Затова е предлагането обектите за продажба на талончета да се лицензират.

Една верига лавки получава лиценз, тя отхвърля да продава талончетата на досегашната
лотария и си прави своя лотария след половин година, когато съдружните сътрудници изиграят сценката по какъв начин набиват канчето на Валери, тъй като е предизвикал загуби на хазната и върнат частните лотарии.

И най-важното - вижте какъв брой плоско го е измислил Валери, би трябвало да си доста тъп, с цел да се хванеш. Нали към този момент ще има единствено държавна
лотария? Защо тогава би трябвало да се лицензират будките за билети?

Докато към момента имаше държавна
лотария, билетчетата се продаваха под път и над път, от чичковци, които лъскат обувки и лелички, които продават семки пред стадионите? Нали лотарията ще е държавна, затова е добре за страната да продаде колкото се може повече билети?

Няколко грама мозък трябват, с цел да прокараш лобистки закон, за положително или неприятно не всекиму Господ е дал толкоз.
На вас, както и на мен, евентуално ви е все едно кой тъкмо милионер ще държи бизнеса с
лотарията. Но отнемането на бизнес благодарение на страната е нещо порочно и в никакъв случай не би трябвало да се случва.

Сега Валери е хвърлил око на
лотарията, само че мине ли номерът, всеки пристигнал на власт може да го направи с всеки един бизнес. Зер на Божков му взеха лотарията, на бай Пешо няма да му вземат хлебарницата.

Коментар на Владимир ЙОНЧЕВ, Офнюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР