От утре започват 40-дневните коледни пости, които ще завършат на

...
От утре започват 40-дневните коледни пости, които ще завършат на
Коментари Харесай

От утре започват Коледните пости

От на следващия ден стартират 40-дневните коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер (24 декември). Коледният пост се назовава още Малка Четиридесетница.

От на следващия ден до празника Въведение Богородично (21 ноември) са неразрешени венчавките.

Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия Син Исус Христос. По време на постите вярващите християни не ядат месо и месни артикули, както и други храни от скотски генезис - мляко, сирене, яйца. На Никулден - 6 декември, е позволена потреблението на риба и вино.

Изключение се прави за деца, бременни дами, заболели и възрастните хора, на които са позволени мляко и млечни артикули.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е належащо авансово да посочи с изповедника си метода и степента на постене. Който е болен или има хронични болести, безусловно би трябвало да се посъветва с изповедника си, като му заяви и мнението на лекаря. Според духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост, а човек с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси помилван.

40-дневният Рождественски пост постоянно е именуван още Четиридесетница на деятел Филип, защото се чества незабавно след Деня на деятел Филип - 14 ноември. Установен е относително късно - в чест на Раждането на Спасителя, с цел да се очистят християните посредством смирение, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР