От утре започва традиционното вече почистване на дивите плажове, където

...
От утре започва традиционното вече почистване на дивите плажове, където
Коментари Харесай

Започват доброволческите чистения на дивите плажове

От на следващия ден стартира обичайното към този момент разчистване на дивите плажове, където след есенно-зимния сезон има изхвърлен от морето отпадък. Първото събиране на отпадъци е планувано за 13 април (събота) на Крапец. Акциите се провеждат от доброволци, защото другояче плажовете остават негодни за посещаване през летния сезон.

Тази година почистването ще съвпадне с последния стадий от публичната консултация за промени в Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки, с които се цели да се вкара разделно събиране на боклуци по българските плажове и разчистване на неурбанизираните от тях.

Голямото пролетно разчистване

Акцията в Крапец е оповестена от 9.30 ч., като доброволците се събират в центъра на селото. Намерението на уредниците е да бъде измит Дуранкулашкият плаж в частта му северно от Крапец. " Носете ръкавици и топли облекла ", показват създателите на самодейността.

Останалите към този момент известни дати за почиствания са:

- на Липите на 20 април - в 9 ч. на спирката на Операта в Бургас (при предпочитание за прилагане на обезпечен превоз до Синеморец е нужно записване тук) или в 10:15 на Южния плаж на Синеморец ( " Бутамята " ),

- на 27 април на Иракли, който е и плаж за природосъобразен туризъм - почистването продължава и в трите дни на Великден от 27 до 29 април.

През месец май се чакат и обичайните цивилен почиствания на другите два плажа за природосъобразен туризъм - " Карадере " и " Корал ".

Общностите на туристи, които постоянно почиват на дивите плажове в България до момента се оправят посредством периодически самоорганизирани почиствания с боклука, натрупван от морето и от недобросъвестни гости. Поради неналичието на отговорности на локалните управляващи обаче постоянно има проблеми при извозването на боклука и струпване на замърсявания даже във към този момент почистени региони (виж тук).

Миналата година почистващи плажа на Иракли пробваха поради препълнените контейнери до бунгалата да изхвърлят боклука си в прилежащото село Емона, описаха за " Дневник " очевидци. Оказва се обаче, че и в селото няма контейнери за отпадък, а жителите му изнасят чувалите със боклук с персоналните си коли до най-близкия град.

Общините със обвързване на чистят

В отговор на проблемите със събирането на боклука по плажовете държавното управление приготви промени в Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки.

С консултацията, която завърши в сряда, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага в огромните обитаемоте места и в курортите да се вмени обвързване за разделно сметосъбиране и за концесионерите на плажовете - в допълнение към ползвателите на търговски обекти и други икономически здания.

Общините, които във връзка с сметосъбирането са способени органи по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), ще имат нови отговорности. Те ще би трябвало да не позволяват замърсяване на плажовете, които не се предоставени на концесия или отдадени чартърен, и да обезпечават почистването им.

Също по този начин, нов текст ще изиска в курортните обитаеми места броят на съдовете и честотата на обслужването им да са съобразени с размера на формираните боклуци от опаковки от комерсиалните обекти на територията и наоколо до морските плажове.

Куково или това лято

Промените бяха подкрепени и от жители с анкета, която бе публикувана във " Facebook " от страницата " Lessplastic Bulgaria ". Според информация от уеб страницата e-Burgas 96% от отговорите на въпроса " Желаете ли въвеждане на разделно събиране на отпадъците по българските плажове? " са позитивни и желанието е това да се случи още това лято.

Засега обаче следва предложенията за Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки да преминат през съвещания и възможни промени в хода на законодателния развой. Към момента няма условие за разделно събиране в курортите и способените органи по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) нямат отговорности за боклука на плажовете, които не се предоставени на концесия или отдадени чартърен.

От тези органи - във връзка с сметосъбирането това са общините - към този момент не могат да се изискват " ограничения с оглед недопускане на замърсяване им с боклуци от опаковки, както и на прилежащата им акватория, а при съществуване на замърсяване да обезпечават почистването им ".

Новата регулация и вменяване на отговорности на локалните управляващи няма да спре всеобщото ползване на пластмаса, нито изхвърлянето на отпадък от морето. Но това би било проява на отношение към казуса и стъпка към създаване на нова просвета на всеобщите ползватели на плажната линия.

Почистване и ползване

Данни сочат, че най-голямата част от боклука по плажовете е изхвърлен от морето, (през зимата там няма различен източник на отпадък, само че той се трупа), а всеки ден от сушата и посредством вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса (повече - тук). Генералното решение е намаляването на потреблението на пластмасата, а освен възстановяване на " прибирането " ѝ отвън погледа ни на плажуващи и посещаващи природата.

В момента се вкарват политики за ограничение на потреблението на пластмаса. По силата на новата инструкция на Европейски Съюз за възбрана на 10 от най-често използваните пластмасови артикули за еднократна приложимост това би трябвало да се случи и в България през 2020 година Възможно е с обсъжданите промени на Министерство на околната среда и водите в наредбата за опаковките в България да се усъвършенства почистването на плажовете. И двете ограничения ще доведат до внимание на повече жители към казуса с потреблението на пластмаса.

В диалог за " Дневник " през октомври откривателят на българското море доктор Димитър Беров изясни, че такава политика " е една добра стъпка към ограничение на това замърсяване, само че доста по-важно е да се намерят заместителите на всички тези пластмаси за еднократна приложимост от бита ни и да се ограничи изхвърлянето на боклуци в околната среда въобще. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР