От утре във всички държави, членки на Европейския съюз, влизат

...
От утре във всички държави, членки на Европейския съюз, влизат
Коментари Харесай

От утре в Европейския съюз влизат в сила новите правила за защита на личните данни

От на следващия ден във всички страни, членки на Европейския съюз, влизат в действие нови, по-строги правила за отбрана на персоналните данни. Новият правилник визира администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или употребяват персоналните ни данни, оповестяват news.bg и БНТ.

Заместник-председателя Ансип и еврокомисар Йоурова се обръщат към европейските жители преди влизането в действие на Общия правилник.

Еврокомисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова разяснява, че „ персоналните данни са златото на 21-ви век. Ние оставяме данните си на процедура с всяка направена стъпка, изключително в цифровия свят. Що се отнася до персоналните данни през днешния ден, хората са изложени като в аквариум. Защитата на данните е главно право в Европейски Съюз. Благодарение на новите правила европейските жители още веднъж ще могат да упражняват надзор върху своите данни “.

„ Сега имаме избор и можем да решим какво става и кой с какви типове данни разполага. Можете да попитате и предприятията би трябвало да ви отговорят. Можете също по този начин да вземете данните си, в случай че решите повече да не употребявате съответната услуга. Предприятията също ще имат изгода от новите правила, защото тези правила ще бъдат едни и същи на всички места и предприятията ще си взаимодействат единствено с един орган. Това улеснява разгръщането на стопанска активност в друга страна членка “, разяснява тя.

„ Правилата се основават на метод, отчитащ риска. Предприятията, които печелят пари от нашите данни, са натоварени с повече отговорности. Те следва също да дават нещо в подмяна на потребителите — най-малко сигурността на техните данни. Предприятията, чиято съществена активност не включва обработката на данни, имат по-малко отговорности и би трябвало най-много да подсигуряват, че данните, които обработват, са предпазени и се употребяват по легален метод. Ще има също по този начин доста строги правила “, изяснява Йоурова.

„ Всички, изключително предприятията, които печелят от персоналните ни данни, ще имат интерес да съблюдават разпоредбите. С Общия правилник по отношение на отбраната на данните Европа удостоверява цифровия си суверенитет и се приготвя за ерата на цифровите технологии. Освен това новите правила стартират да постановат стандарт за неприкосновеността на персоналния живот в международен проект. Те ще оказват помощ да се възвърне доверието, от което се нуждаем, с цел да успеем в една световна цифрова стопанска система “, добавя тя.

Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия обединен пазар разяснява, че „ неприкосновеността на персоналния живот на европейските жители ще бъде по-добре предпазена, а предприятията ще употребяват еднакъв набор от правила в целия Европейски Съюз. Надеждните правила за отбрана на данните са базата за действието на единния дигитален пазар и за процъфтяването на интернет стопанската система. Новите правила подсигуряват, че жителите могат да имат доверие в метода, по който данните им се употребяват, и че Европейски Съюз може да се възползва оптимално от опциите, предлагани от учредената на данни стопанска система. “

„ Нашите нови правила за отбрана на данните бяха контрактувани заради съответна причина: две трети от европейците бяха обезпокоени от метода, по който се обработваха данните им, и имаха възприятието, че не могат да управляват информацията, която дават онлайн. Предприятията се нуждаят от изясненост, с цел да могат да разпрострат активността си в Европейски Съюз по безвреден метод. Неотдавнашните кавги с данните потвърдиха, че с по-строги и по-ясни правила за отбрана на данните постъпваме вярно в Европа “.

Припомняме, на 6 април 2016 година Европейски Съюз реализира единодушие за огромна промяна на нормативната уредба в региона на отбраната на данните, като одобри пакета за промяна на отбраната на данните, включващ Общия правилник по отношение на отбраната на данните (ОРЗД), който размени директивата, която бе в действие в продължение на 20 години.

На 25 май 2018 година, две години след приемането на регламента и влизането му в действие, новите правила за отбрана на данните, годни за целия Европейски Съюз, стават използвани. В Деня за отбрана на персоналните данни тази година Комисията разгласява насоки, с цел да улесни директното и безпроблемно използване на новите правила за отбрана на данните в целия Европейски Съюз, считано от 25 май. Комисията също по този начин пусна в деяние нов онлайн инструмент, предопределен за МСП.

Следващи стъпки Комисията ще продължи да поддържа интензивно страните членки, органите за отбрана на данните и предприятията, с цел да подсигурява, че разпоредбите се ползват дейно. Тя отпуска 1,7 милиона евро за съфинансиране на образованието на експерти в региона на отбраната на данните.

Още 2 милиона евро са отпуснати, с цел да се помогне на националните органи за отбрана на данните да доближават до предприятията, по-специално МСП, и физическите лица. От през днешния ден Комисията ще следи по какъв начин страните членки ползват новите правила и ще подхваща подобаващи дейности, когато е належащо.

Една година след влизането в действие на регламента (т.е. през 2019 г.) Комисията ще провежда мероприятие, с цел да се запознае с насъбрания от другите заинтригувани страни опит в използването на регламента. Тази информация ще бъде употребена и за отчета, който Комисията би трябвало да показа до май 2020 година, по отношение на оценката и прегледа на регламента.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР