От утре в ЕС влиза в сила нов регламент, който

...
От утре в ЕС влиза в сила нов регламент, който
Коментари Харесай

Нов европейски регламент срещу киберзаплахите влиза в сила

От на следващия ден в Европейски Съюз влиза в действие нов правилник, който ще ускори качествата на страните членки за противопоставяне на киберзаплахите. Регламентът дава повече пълномощия и запаси за Европейската организация за киберсигурност, която ще оказва помощ на страните да се оправят по-добре в случаи на киберзаплахи.

Българският комисар Мария Габриел изясни през днешния ден, че новият правилник е крайъгълният камък в битката с киберзаплахите. Освен засилени пълномощия на Европейската организация за киберсигурност, той включва и нови правила в узаконяването на киберсигурността на артикули и услуги.
Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата стопанска система: Новите правила ще оказват помощ на потребителите да ревизират авансово на какво равнище на сигурност дава отговор даден артикул във връзка с киберзаплахите и по този начин да създадат осведомен избор. А предприятията ще могат да сертифицират своите артикули и услуги единствено един път и да получат удостоверения, годни в целия Европейски Съюз. Така те ще пестят значително време и разноски. Рамката за узаконяване ще ускори устойчивостта и конкурентоспособността на единния пазар в региона на киберсигурността.
Следващите седмици Европейската комисия ще насочи покана към всички заинтригувани страни за основаването на експертна група за узаконяване. Също по този начин ще стартират съвещания за правенето на работна стратегия на Европейски Съюз, в която ще бъдат избрани целите във връзка с узаконяването за идващите години.

Еврокомисията продължава работата и по основаването на Европейски експертен център за киберсигурност. Габриел се надява до края на октомври да бъде реализирано политическото съглашението за това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР