От утре Естония ще поеме от Малта председателството на Съвета

...
От утре Естония ще поеме от Малта председателството на Съвета
Коментари Харесай

Естония поема утре председателството на ЕС

От на следващия ден Естония ще поеме от Малта председателството на Съвета на Европейски Съюз. Заедно с България и Австрия тя ще дефинира целите за страните-членки на европейско равнище през идващите 6 месеца. От 1 януари председателството би трябвало да бъде поето от София, съобщи БНР. Естония бе призната в Европейски Съюз 3 години преди България - през 2004 година и за първи път поема щафетата.
Пред " Хориознт " Пирет Лилевели, началник на организационния екип за естонското председателство показва, че на  Европейски Съюз страната е почнала с подготовката много рано – през 2012 година.
За Естония, която е с население 1 милион и 300 хиляди души и с повърхност два пъти по-малка от България, организирането и провеждането на европейското председателство е съществено предизвикателство поради ограничавания брой чиновници в администрацията и неналичието на съвременен конгресен център за главните събития. Решенията, които обаче взема екипът по организацията, към този момент имат своя безапелационен резултат –
подготвен екип и реновиран промишлен център в Талин, който ще поеме срещите на високо ниво, разяснява БНР. Бюджетът на Естонското председателство е 75 милиона евро. България до момента задели 150 милиона лв., само че се чака сумата да бъде обновена.
Междувременно през днешния ден на кръгла маса в българския парламент ще бъдат разискван политическите аспекти на българското председателство. Това става на фона на серия от кавги към управлението на НДК и разпределението на парите.
Сред главните цели за България ще са мигрантската рецесия и енергийният съюз. Друг миг са диалозите по отдръпването на
Англия от Европейския съюз, които тогава ще са напреднала фаза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР