От утре, 9 август, започват проверки за доброволното клане на

...
От утре, 9 август, започват проверки за доброволното клане на
Коментари Харесай

В Плевенско започват проверки за доброволно изклани прасета в задния двор

От на следващия ден, 9 август, стартират инспекции за доброволното кръвопролитие на прасетата в задния двор в селищата, които попадат в 20-километровите зони към двата промишлени свинекомплекси в Плевенска област. При установено несъблюдение на заповедта за непринудено заличаване на животните, проверяващите екипи ще издават наставления с избран период за осъществяване. Ако предписанието не бъде изпълнено от стопанина, ще му бъде формиран акт за административно нарушаване. Това заяви през днешния ден шефът на ОДБХ – Плевен доктор Иван Йорданов на следващото съвещание на регионалната епизоотична комисия.
Той предложи на комисията да задължи кметовете на обитаемоте места в двете 20-километрови зони да приготвят заверени описи на стопаните, които са изпълнили заповедта на регионалния шеф и сами са си заклали домашните свине. Тези описи да послужат по-късно за ориентиране на избраните от държавното управление средства за подкрепяне на стопаните, които непринудено са унищожили прасетата си.
„ През последните 7 дни в Плевенска област няма регистрирани нови огнища на Африканска чума по свинете /АЧС/. В ОДБХ са постъпили два сигнала за умрели диви свине. Едното е открито в землището на село Байкал, другото – в землището на село Въбел. Подаден е и един сигнал за умряло домашно прасе в град Славяново. Веднага са взети проби от мъртвите животни и са изпратени за проучване. До момента няма позитивни резултати в нито един от тези случаи. Екипите на ОДБХ са създали дезинфекции в откритите огнища на АЧС в района. Засега се следи наклонност на прекъсване на разпространяването на заразната болест в Плевенска област ”, заяви още доктор Йорданов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР