От утре, 16 февруари, се намалява бюрокрацията за гражданите, живеещи

...
От утре, 16 февруари, се намалява бюрокрацията за гражданите, живеещи
Коментари Харесай

По-малко бюрокрация: отпадат заверките на официални документи, ако се местим в друга страна от ЕС

От на следващия ден, 16 февруари, се понижава бюрокрацията за жителите, живеещи или работещи в друга страна от Европейски Съюз, припомня Европейската комисия.

От тази дата в целия Европейски съюз ще стартират да се ползват нови правила, с които се понижават разноските и формалностите за жителите, живеещи отвън родината.

В момента хората, които се реалокират или живеят в друга страна от Европейски Съюз, би трябвало да заверяват издадените им публични документи (например уверение за раждане, брак или смърт), с цел да потвърдят, че те са достоверни. Такъв е казусът с към 17 милиона жители на Европейски Съюз.

С новия правилник ще отпадне нуждата от такава легализация при представянето на публични документи, издадени в страна от Европейски Съюз, на органите на друга страна членка и няма да се постанова да се минава през обвързваните с нея бюрократични процедури. Съгласно новите правила в доста случаи от жителите няма повече да се изисква да дават превод от върл преводач/официален превод на формалните си документи

За да се избегне потребността от подобен превод, жителите могат също да изискат многоезични общоприети удостоверения на всички езици на Европейски Съюз, които ще се ползват към формалните документи за облекчение на превода.

В същото време в регламента се плануват мощни гаранции, с цел да се предотвратяват измамите.

Ако получаващият документа орган има основателни подозрения за неговата достоверност, той ще може да направи инспекция в издалия го орган в съответната друга страна от Европейски Съюз посредством съществуваща ИТ платформа — Информационната система за вътрешния пазар.

Регламентът се отнася само до достоверността на формалните документи, тъй че страните членки ще продължат да ползват своите национални правила по отношение на признаването на наличието и действието на формалните документи, издадени в други страни от Съюза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР