От управляващата в Италия партия Лига до Националния сбор на

...
От управляващата в Италия партия Лига до Националния сбор на
Коментари Харесай

Ще предизвикат ли популистите земетресение?

От ръководещата в Италия партия " Лига " до Националния общ брой на Марин льо Пен във Франция и партията Фидес на унгарския министър председател Виктор Орбан популистки партии провокират безпокойствие в Брюксел със заканата си да преустроят Европейския по собствен облик. Стив Банън, някогашният пълководец на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, предсказа, че изборите за Европейски парламент на 23-26 май ще са " земетресение ", в което контролът ще бъде стихотворец от евроскептичните партии.

Общо 426 милиона индивида могат да гласоподават в 28-те страни членки на Европейски Съюз - най-мащабното упражнение по народна власт в света след изборите в Индия. Мнозина се притесняват, че законодателният орган на Европейски Съюз, който през по-голямата част от 40-годишната си история бе доминиран от огромни обединения на левоцентристи и десноцентристи, може да бъде неподвижен от усилването на позициите на крайните партии. Новият парламент ще има съществена роля в определянето на идващите членове на Европейската комисия - изпълнителния орган на Европейски Съюз, преди да се заеме с постоянната си работа - да разисква всички нови начинания и да гласоподава по основни въпроси като бъдещия бюджет на блока.

" За доста хора Европа е призрачен сън, а не фантазия ", сподели италианският вицепремиер Матео Салвини на демонстрация предишния месец, на която прикани другите популистки партии да обединят сили с неговата крайнодясна " Лига ". " Ние работим за нова европейска фантазия ", добави Салвини. По думите му " задачите са да бъдем първата, най-важната, най-многочислената група " в Народното събрание.

Френският " Национален общ брой " и " Алтернатива за Германия " (АзГ) се измежду включилите се към платформата на " Лигата ", както и Австрийската партия на свободата, опетнена наскоро от видеоскандал, свалил нейния водач Хайнц-Кристиан Щрахе.

" Започваме нова политическа епоха ", сподели водачът на АзГ Йорг Мойтен на избирателен протест на популистите в събота в Милано. Той упрекна " арогантните технократи ", че разрушават Европа, и даде обещание да бъдат свалени политическите " елити ".

Последното проучване, осъществено по поръчка на Народното събрание и оповестено на 18 април, демонстрира, че трите основни крайнодесни партии - Европейски консерватори и реформисти, Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и директната народна власт - ще имат 23 % от гласовете, което не е доста повече от настоящия им дял от 20 на 100. Обаче това им отрежда седем мандата по-малко от предстоящите 180 за водещата десноцентристка Европейска национална партия (при общо 751 места) и и доста повече от мандатите на левоцентристите Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

Увеличената поддръжка може би ненапълно се дължи на предстоящата краткосрочна поддръжка за английските евроскептични партии, откакто на Лондон бе разрешено да отсрочи Брекзита до октомври. Според Европейския съвет по интернационалните връзки (ЕСМО) евроскептичните партии, взети дружно с плануваното по-силно показване на крайнолеви групи като придвижването на френския коренен водач Жан-Люк Меланшон, с лекост могат да вземат към една трета от всички места в Народното събрание. Рискът е действителен, в случай че левицата и десницата съумеят да си сътрудничат, счита Сузи Денисън от ЕСМО. " Важно е да не забравяме, че те са много разнородна група ", сподели тя пред ДПА. Даже по общия за популистите въпрос за миграцията италианската " Лига ", която упорства Европейски Съюз да одобри още бежанци, за които в този момент се грижи Рим, е в спор с унгарската антиимигрантска партия " Фидес ", означи Денисън.

Надигането на популизма се свързва най-вече с рекордния приток на бежанци и мигранти в Европа през 2015-2016 година Изборите през май " ще дефинират бъдещето на европейската цивилизация ", сподели по-рано този месец Орбан, основният покровител на антиимигрантския дневен ред. Той предсказа, че обичайното политическо разделяне сред ляво и дясно ще отстъпи място на разделяне сред тези, които поддържат миграцията, и тези, които я отхвърлят.

Но обратно на заглавията в новините изборите в Европейски Съюз през 2019 година " няма да бъдат референдум за миграцията ", счита ЕСМО. Мозъчният концерн се базира на данни,събрани от социологическия институт " ЮГав " в 14 от 28-те страни от Европейски Съюз. Според изследването основната опасност за болшинството европейци е ислямският екстремизъм (което не трябва да се смесва в въпроса за миграцията) и това е по-вероятно да активизира десноцентристките гласоподаватели, в сравнение с тези по периферията, твърди ЕСМО. Противно на популисткото говорене мнозина в действителност се притесняват, че " национализмът ще унищожи Европейски Съюз ", счита мозъчният концерн, а стопанската система, измененията в климата и опасността от Русия също надвиват над миграцията като проблем в някои страни.

Междувременно едно друго число ще бъде деликатно следено от Брюксел: изборната интензивност. Участието в европейските избори е по традиция ниско. Според анкета на ЕСМО и " ЮГав " тъкмо 43 на 100 от запитаните са споделили,че сигурно ще гласоподават през май. " Това е огромен проблем, тъй като е обвързван с легитимността на Европейския парламент ", сподели Натали Брак, посетител професор в Европейския лицей. Участие под 40 % би изпратило " мощен сигнал ", че напъните за повишение на интереса към изборите на били безуспешни, твърди тя.

Изненадващо е, че евроскептичните партии може да изиграят значима роля в тази ситуация. " Без евроскептиците мисля, че изборната интензивност ще бъде по-ниска в някои страни ", сподели Брак и добави: " Те активизират хората и принуждават и другите партии да приказват за Европа в изборите вместо по национални въпроси ". " Това е една от заслугите, която би трябвало да бъде приета на евроскептиците и популистите ", означи Брак.

ДПА / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР