От управляващата в Италия партия Лига до Националния сбор на

...
От управляващата в Италия партия Лига до Националния сбор на
Коментари Харесай

Европейските избори: "Земетресение" или запазване на статуквото

От ръководещата в Италия партия " Лига " до Националния общ брой на Марин Льо Пен във Франция и партия " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан популистките партии основават проблеми за Брюксел, като дават обещание да трансформират Европейския съюз според своите визии.

Стив Банън, някогашният пълководец на американския президент Доналд Тръмп предсказа, че евроизборите в края на май ще се трансфорат в " земетресение ", след което евроскептичните партии ще поемат контрола. Мнозина се опасяват, че Европейският парламент, който през по-голяма част от 40-годишната си история е бил доминиран от огромна коалиция сред левоцентристи и десноцентристи, може да бъде неподвижен от възхода на партии от политическата външна страна.

Европарламентът ще има решаваща роля за назначението на идващите членове на Европейската комисия преди да поеме ежедневната си работа по разглеждане на нови начинания и гласоподаване по основни въпроси като бъдещия бюджет на блока.

" За доста хора Европа е призрачен сън, а не фантазия ", съобщи италианският вицепремиер Салвини на неотдавнашно събитие, на което предложения други популистки партии да обединят силите си с неговата крайнодясна " Лига ". " Работим за новата европейска фантазия ", сподели Салвини, и добави: " Целта е да станем първа, най-важна и най-многобройна група (в парламента) ".

Управляващата Австрийска партия на свободата, френският Национален общ брой, " Алтернатива за Германия " (АзГ), Датската национална партия и партия " Финландците " са измежду тези, които се причислиха към платформата на " Лига ". Лидерът на Националния общ брой Льо Пен предсказа през февруари, че Европарламентът ще бъде " напълно изменен " с възхода на партиите, защитаващи суверенитета, които упорстват обособените европейски страни да имат повече власт, а Брюксел - по-малко.

Проучване, извършено на 18 април, демонстрира, че трите съществени крайнодесни групи - Европейските консерватори и реформисти, Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и директната народна власт, биха събрали 23 % от гласовете, не доста повече от сегашните им 20 %. Това въпреки всичко значи, че те ще имат единствено 7 места по-малко от плануваните 180 за водещата дясноцентристка Европейска национална партия (от общо 751 места) и доста повече от лявоцентристите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Донякъде тези по-добри резултати може да се обяснят с упования временен напредък на английските евроскептични партии, откакто Лондон получи отсрочване на Брекзит до края на октомври. Ако се прибави и плануваният напредък на крайнолеви групи като придвижването " Непокорна Франция " на френския коренен водач Жан-Люк Меланшон, евроскептичните партии могат напълно умерено да завоюват към една трета от всички места в Екологичен потенциал, счита Европейският съвет за външна политика (ЕСВП). Това е действителен риск, в случай че левицата и десницата съумеят да реализират съдействие, споделя Сузи Денисън, представител на EСВП. " Важно е да осъзнаем, че

те са много разнородна група ",

сподели Денисън пред ДПА. Дори по тематиката за имиграцията италианската " Лига ", която желае Европейски Съюз да одобри повече мигранти, намиращи се в Италия, е в спор с унгарската антиимигрантска партия " Фидес ", отбелязва тя. Възходът на популизма е значително обвързван с рекордния бежански и мигрантски поток към Европа през 2015-2016 година

Евроизборите през май ще " дефинират бъдещето на европейската цивилизация ", сподели този месец унгарският министър председател Орбан, корав бранител на антиимигрантската политика. Той предсказва, че обичайното политическо разделяне сред левица и десница ще бъде заменено от разделяне сред тези, които предизвикват имиграцията, и тези, които я отхвърлят. Противно на водещите заглавия обаче евроизборите през 2019 година

" няма да са референдум за имиграцията ",

съгласно ECВП. Имиграцията не е определящ въпрос за тези гласоподаватели, твърди мозъчният концерн, като цитира данни, събрани от социологическа организация " ЮГав " в 14 от 28-те страни от Европейски Съюз. Според изследването най-голямата опасност за множеството европейци е ислямският екстремизъм, който не би трябвало да бъде бъркан с тематиката за имиграцията, защото е по-вероятно да активизира десноцентристки гласоподаватели, в сравнение с тези от политическата външна страна, твърди ECВП.

Противно на гледната точка на популистите, мнозина в действителност се притесняват, че " национализмът ще унищожи Европейски Съюз ", счита мозъчният концерн, а стопанската система, климатът и опасността от Русия също засенчват имиграцията като тематики в някои страни.

Междувременно други данни ще бъдат деликатно следени от Брюксел - за изборната интензивност. Активността на евроизборите обичайно е ниска, съгласно изследването на ECВП и " ЮГав ", едвам 43 % от запитаните твърдо споделят, че ще вземат участие в изборите през май. " Това е значим въпрос, тъй като е обвързван с легитимността на Екологичен потенциал ", споделя Натали Брак, хоноруван професор в Колежа на Европа. Избирателна интензивност под 40 % би изпратила " мощен сигнал ", че напъните да се увеличи ползата към евроизборите се е провалил, споделя тя.

Изненадващо евроскептичните партии могат да изиграят значима роля в тази тенденция. " Мисля, че без евроскептиците интензивността ще е доста по-ниска в някои страни ", споделя Брак, и прибавя: " Те активизират хората и принуждават останалите партии също да приказват за Европа на евроизборите вместо за национални въпроси ". " Това е една от заслугите на евроскептиците и популистите, която би трябвало да им признаем ", отбелязва Брак. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (266)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР