Главният прокурор Мерик Гарланд относно независимостта на разследванията на Тръмп и Хънтър Байдън

...
От Уотъргейт насам главен прокурор не е бил в центъра
Коментари Харесай

От Уотъргейт насам главен прокурор не е бил в центъра на такава огнена буря. Министерството на правосъдието на Мерик Гарланд преследва както бившия президент Тръмп, така и сина на президента Байдън. По средата е този 70-годишен бивш прокурор и уважаван съдия с дълга история като умерен. Срещнахме Гарланд в петък във Вашингтон. Той ни каза, че е посветил живота си на върховенството на закона заради борбата на семейството му да избяга от Холокоста. Сега той е отговорен за съдебните преследвания, които ще оформят бъдещето на нацията. В рядко интервю главният прокурор ни каза, че в предстоящите процеси срещу Тръмп и Байдън неговите прокурори ще преследват справедливостта без страх и без благосклонност.

Мерик Гарланд: Нямаме едно правило за републиканците и друго правило за демократите. Нямаме едно правило за враговете и друго за приятелите. Ние нямаме едно правило за силните и друго за безсилните, за богатите или за бедните, въз основа на етническа принадлежност. Имаме само едно правило; и това едно правило е, че ние следваме фактите и закона и вземаме решенията, изисквани от Конституцията, и защитаваме гражданските свободи. хора, „Доверете ми се“?


Скот Пели: Помогнете ни да разберем времето. Тези преследвания на бившия президент се случват по време на кампанията. Бихте могли да изтъкнете аргумента, че това е най-лошият възможен момент.

Мерик Гарланд: Министерството на правосъдието има общи практики да не предприема значителни, явни стъпки или таксуване в рамките на около месец преди избори и ние очевидно сме извън тази... тази времева рамка в тези случаи. Прокурори, специални прокурори, те следват фактите и закона, където ръководят. Когато те-- са получили-- количеството доказателства, необходими за вземане на решение за обвинение и те са решили, че обвинението е оправдано, тогава те завеждат своите дела.

Скот Пели: Самото разследване е определило момента?

Мерик Гарланд: Да. Абсолютно правилно.

Скот Пели: Вашите критици казват, че е време да провали шансовете на г-н Тръмп на изборите.

Мерик Гарланд: Е, това абсолютно не е вярно. Прокурорите от Министерството на правосъдието са безпартийни. Те не позволяват партийни съображения да играят каквато и да е роля в решенията им.

Прокурорът по делата Тръмп е Джак Смит. Той беше назначен от Гарланд за специален адвокат – това е роля съгласно разпоредбите на Министерството на правосъдието, предназначени да дадат на Смит широка независимост от отдела и Белия дом.

Мерик Гарланд: Най-важният аспект на разпоредбите е, че специалният прокурор не е обект на ежедневен надзор на никого в Министерството на правосъдието.

Скот Пели: Не поддържате комуникация с президента или който и да е член на неговата администрация по отношение на разследването на бившия президент Тръмп?

Мерик Гарланд: Не, не съм.

Скот Пели: Ако президентът Байдън ви помоли да предприемете действия по отношение на разследването на Тръмп, каква ще бъде реакцията ви?

Мерик Гарланд: Сигурен съм, че това няма да се случи, но не бих направил нищо в това отношение. И ако трябва, бих си подал оставката. Но няма смисъл, че нещо подобно ще се случи.

Скот Пели: Налагало ли ви се е някога да му казвате „Долу ръцете от тези разследвания, г-н президент“?

Мерик Гарланд : Не, защото той никога не се е опитвал да сложи ръка на тези разследвания.

Отделно, самият президент Байдън е обект на разследване от специален прокурор дали неправомерно е държал класифицирани документи, след като е бил вицепрезидент. Синът му Хънтър Байдън е обект на четиригодишно разследване на неговите бизнес сделки и данъци. Той е обвинен, че е излъгал за злоупотреба с наркотици, когато е купил пистолет. Републиканците обвиняват специалния прокурор Дейвид Вайс в бавно протичане на разследването на Хънтър Байдън.

Скот Пели: Твърдението е, г-н главен прокурор, че това, което в някои кръгове се описва като Министерството на правосъдието на Байдън, се отнася леко към сина на президента.

Мерик Гарланд: Е, виж. Това разследване започна при Дейвид Вайс. Дейвид Вайс е прокурор с дългогодишна кариера и беше назначен от г-н Тръмп за прокурор на Съединените щати за окръг Делауеър. Обещах на изслушването за моето номиниране, че ще го продължа на тази позиция и че няма да се намесвам в разследването му.

Скот Пели: Вие не участвате в тези решения?

Мерик Гарланд: Не, г-н Вайс взема тези решения.

Скот Пели: Белият дом не се опитва да повлияе на тези решения?

Мерик Гарланд: Абсолютно не.

И, каза той, няма да се налага да вярваме на думата му. Съгласно разпоредбите на Министерството на правосъдието, специален адвокат трябва да напише окончателен доклад.

Мерик Гарланд: Което ще направя публично достояние. допустими по силата на закона, които са длъжни да обяснят решенията си за наказателно преследване, решенията си за наказателно преследване или не и стратегическите си решения по пътя. Обикновено специалните прокурори са свидетелствали в края на докладите си и очаквам, че и тук ще бъде така.

Скот Пели: Какви са отношенията ви с президента? Сигурно е мразовито.

Мерик Гарланд: Имам добри работни отношения с президента.

Добър, може би, но може би не е близо. Президентът повдигна въпроса през август, когато забеляза гирлянди на събитие в Белия дом.

Президентът Байдън на събитие в Белия дом: Г-н прокурор Гарланд, не съм ви виждал от много време, радвам се да ви видя Вие. Министър на вътрешните работи… мислите, че се шегувам, не се шегувам. (СМЯХ)

Главният прокурор Гарланд ръководи 115 000 служители прокурори, агенти на ФБР и други федерални правоприлагащи органи. Сега е назначена допълнителна охрана за защита на съдиите и прокурорите, след като случаите на Тръмп предизвикаха смъртни заплахи. Политическото насилие е сред най-сериозните проблеми на Гарланд.

Мерик Гарланд: Хората могат да спорят помежду си колкото си искат и колкото си искат. Но единственото нещо, което не могат да направят, е да използват насилие и заплахи за насилие, за да променят резултата. Важен аспект от това е самият американски народ. Американците трябва да се защитават един друг. Те трябва да се уверят, че се отнасят един към друг с любезност и любезност, да изслушват противоположните мнения, да спорят толкова шумно, колкото искат, но да се въздържат от насилие и заплахи за насилие. Това е единственият начин, по който тази демокрация ще оцелее.

Скот Пели: Защо мислите толкова силно за това?

Мерик Гарланд: Е, чувствам го поради редица причини и редица неща, които съм виждал. Но за собственото ми семейство, което-- което-- избяга от религиозно преследване в Европа и някои членове, които не-- оцеляха. Когато стигнаха до Съединените щати, САЩ ги защитиха. Това гарантира-- че могат да практикуват религията си, че могат да гласуват, могат да правят всички неща, които смятат, че една демокрация би осигурила. Това е разликата между тази страна и много други страни. И това е моя отговорност, отговорност на Министерството на правосъдието е да гарантира, че тази разлика продължава, че се защитаваме взаимно.

Скот Пели: Двама от вашите предци са били убити по време на Холокоста.

Мерик Гарланд: Да.

Скот Пели: Затова ли се посветихте на закона?

Мерик Гарланд: Да. Това е... бих казал, че затова се посветих на върховенството на закона-- на обществена служба-- в опит да гарантирам, че върховенството на закона управлява тази страна и продължава да управлява тази страна.

Мерик Гарланд е прекарал цял живот в закона. В правосъдието той ръководи делото за атентата в Оклахома Сити, акт на политически тероризъм. По-късно, след почти две десетилетия като съдия във федерален апелативен съд, той беше номиниран за Върховния съд на САЩ от президента Обама. Но републиканците отложиха номинацията за десет месеца, докато Доналд Тръмп не положи клетва. Новоизбраният президент Байдън избра Гарланд за главен прокурор в същия ден, когато Капитолия беше атакуван. Това стана едно от най-големите разследвания в историята на отдела.

Мерик Гарланд: Арестувахме и повдигнахме обвинения срещу повече от 1100 души. Има... още предстоят. Видеоклиповете, които всеки един човек случайно имаше на телефоните си, които имаха охранителни камери, които имаха минувачи, които медиите имаха по това време, разкриват лица, някои от които все още не сме успели да свържем с хората.

< p>Скот Пели: Все още търсите нови заподозрени, нови обвиняеми?

Мерик Гарланд: Да. Не че са нови заподозрени, но са хора, които все още не сме открили.

Скот Пели: Защо тези съдебни преследвания означават толкова много за вас?

Мерик Гарланд: Защото това е основен аспект на нашата демокрация. Ако не можем да гарантираме, че този вид поведение няма да се повтори, то ще се случи. Наказателните преследвания, които завеждаме, възпират това да не се случи.

Гарланд знае, че ще бъде охулен, без значение как се решават случаите Тръмп и Байдън. Неговата работа, както ни каза, била да „поема стрелките“ за отдела. Той се е научил да прегръща болката, която идва с работата. И видяхме това в централата на DEA, където той беше заобиколен от изгубените от опиоидната епидемия и техните скърбящи семейства. Срещата с тях, каза ни той, му напомня защо се бори и за кого се бори.

Мерик Гарланд: Аз представлявам американския народ. Аз не представлявам президента. Аз представлявам американския народ. По същия начин аз не съм прокурор на Конгреса. Аз работя за американския народ.

И ако „демокрацията“ е емоционална тема за Мерик Гарланд, може би това е защото той е бил свидетел на това как внезапно тя може да бъде застрашена в Оклахома Сити и Вашингтон.

Скот Пели: Когато се пише историята на това необикновено време, какво е най-доброто, на което може да се надява Мерик Гарланд?

Мерик Гарланд: Мисля, че това е най-доброто, на което всеки държавен служител може да се надява: това направихме всичко възможно. Че предаваме Министерство на правосъдието, което продължава да следва върховенството на закона и да го защитава. И това е същото нещо, на което всяко поколение трябва да се надява - че можем да предадем нашата демокрация в работещо състояние на следващото поколение, което ще вземе факела и ще бъде отговорно, когато приключим - да продължи тази работа.

Продуцирани от Пат Милтън и Арън Вайс. Асоцииран продуцент, Иън Фликингер. Сътрудници на предаването, Мишел Карим и Елиза Костас. Редактирано от Питър М. Берман. Помощник редактор, Айша Креспо.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР