От украинския финансов регулатор не очакват сътресения нито при застрахователите,

...
От украинския финансов регулатор не очакват сътресения нито при застрахователите,
Коментари Харесай

Как военното положение в Украйна ще се отрази на застрахователния пазар

От украинския финансов регулатор не чакат разтърсвания нито при застрахователите, нито при клиентите

В Украйна от през вчерашния ден влезе в действие военно състояние за период от 30 дни. То е годно за 10 области: Виницка, Донецка, Запорожка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска и Херсонска, както и в акваторията на Азовско и Черно море.
Как това ще се отрази на застрахователния пазар в страната?
Указът на президента Петро Порошенко не постанова никакви ограничавания за икономическа активност, показват от украинското Министерство на икономическото развиване и търговията.
Решението няма да повлияе на работата на финансовата, банковата и застрахователната сфери в Украйна. Всички офиси и клонове на финансовите институции работят в нормален режим, показаха от ведомството.
Повечето застрахователни компании в общоприетите си контракти имат клаузи за отвод от погашение на обезщетение при война, военни дейности, тероризъм и всеобщи вълнения. От финансовия регулатор в страната – Нацкомфинуслуг, показват, че въвеждането на военно състояние не се явява съображение за отвод от погашение на застрахователно обезщетение. " Повечето застрахователни контракти съдържат норма, съгласно която погашение на обезщетение може да бъде отказано, в случай че вредата е породена вследствие на въоръжени дейности, а не просто при съществуване на военно състояние. Ето за какво в този случай ще бъдем безкомпромисни и ще защитим правата на потребителите, като действаме съгласно със законодателството и подписаните контракти ", предизвести Денис Ястреб, член на Нацкомфинуслуг.
От Надзорния орган позволяват и възможност от погашение на обезщетение при загуби, свързани директно с военно състояние, само че прецизират, че това би трябвало да бъде потвърдено и доказано писмено.
При вреди, свързани с военни събития, да вземем за пример, арести, повреди от всевъзможен тип оръжие и муниции, бандитизъм, наложително изземане на имущество и други, обезщетение не се изплаща, тъй като тези опасности съставляват изключения по застрахователните контракти. При клиенти по медицински застраховки фирмите покриват разноските, свързани с лекарските назначения, при изискване, че застрахованите лица не носят военна работа.
При автомобилните застраховки множеството компании покриват вреди при настоящо военно състояние, като се изключи военни дейности.
От Надзора успокояват украинците, че въвеждането на военното състояние няма да повлияе по никакъв метод и на новосключените контракти.
В международната процедура военни дейности, всеобщи безредици, революции и терористични актове обичайно се отнасят към форсмажорни условия и по тях не се изплащат компенсации от страна на застрахователи и презастрахователи.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР