От учебната 2020/2021 година, всички български учители ще преминават през

...
От учебната 2020/2021 година, всички български учители ще преминават през
Коментари Харесай

Учителите ще преминават през атестация на всеки 4 години

От образователната 2020/2021 година, всички български учители ще минават през препоръка на всеки 4 години, планува разпоредба на Министерството на образованието и науката, оповестена в "Държавен вестник ". Целта на атестирането е да отчетат постигнатите от педагозите резултати и да се увеличи качеството на образование на учениците.

Атестирането ще се прави през октомври и ноември, ще се провежда от шефовете на образователните заведения, а крайните оценки от него, въздействие върху които ще имат и резултатите на учениците, ще са 5 и ще се мерят в точки - от "изключително осъществяване " до "съответства в минимална степен на условията ", което е най-ниската оценка. Ако преподавателят получи нея, в едногодишен интервал се проучват аргументите за това и му се дефинира ментор, след което се прави повторна препоръка.

"Ако има усъвършенстване в работата, той ще продължи да работи. Ако след второто атестиране още веднъж оценката му е ниска, с него ще бъде прекъснато трудовото правно отношение ", изясни за БНР специалистът от Министерството на образованието и науката Лазар Додев.

Учителите ще бъдат оценени по пет критерия от атестационна комисия, избрана от шефа.Критериите за оценка на учители и шефове ще бъдат разнообразни.

Ако педагозите не са удовлетворени от оценката си, могат да я апелират пред своя шеф, а той в петдневен период следва да я удостовери или увеличи с една степен.

Оценяването ще обхване всички типове просветителни институции в страната - учебни заведения, детски градини, центровете за личностно развиване и за приобщаващо обучение, Националния замък на децата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР