От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през

...
От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през
Коментари Харесай

МОН въвежда атестация за учителите на всеки 4 години

От образователната 2020/2021 година всички български учители ще минават през препоръка на всеки 4 години , оповестява БНР. Това е заложено в разпоредба на Министерството на образованието и науката, оповестена в " Държавен вестник ".

Целта на атестирането е да бъдат регистрирани постигнатите резултати, както и да се увеличи качеството на образование на учениците.

Октомври и ноември са месеците, през които ще се прави атестацията , която ще се провежда от учебните шефове. Крайните оценки ще са 5 и ще се мерят в точки, като най-високата оценка ще бъде " извънредно осъществяване ", а най-ниската - " подхожда в минимална степен на условията ".
 Трудовият стаж става нищожен аршин за учителската кариера
Трудовият стаж става нищожен аршин за учителската кариера

Това разгласи на конференция заместник-министърът

В случай че преподавателят получи минималната оценка, в едногодишен интервал ще бъде осъществен разбор на аргументите за това, като ще му бъде избран ментор. След това ще се извърши повторна препоръка.

Ако се регистрира усъвършенстване в работата, учителят ще продължи да работи, само че в случай че и след второто атестиране оценката му още веднъж е ниска, с него ще бъде прекъснато трудовото правно отношение , изясни специалистът от Министерството на образованието и науката Лазар Додев.

Учителите ще бъдат оценени по пет критерия от атестационна комисия, която се дефинира от шефа. Критериите за оценка на учители и шефове ще бъдат разнообразни.

В случай че педагозите не са удовлетворени от оценката си, могат да я апелират пред своя шеф. Той от своя страна би трябвало да я удостовери или увеличи с една степен в петдневен период.

Оценяването ще обхване всички типове просветителни институции в страната - учебни заведения, детски градини, центрове за личностно развиване и за приобщаващо обучение, както и Националния замък на децата.
 Атестират учители и шефове на всеки 4-ри години
Атестират учители и шефове на всеки 4-ри години

Ще се прави и разбор за какво се е стигнало до неприятната оценка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР