От учебната 2020-2021 година предучилищната да бъде задължителна и за

...
От учебната 2020-2021 година предучилищната да бъде задължителна и за
Коментари Харесай

И за 4-годишните предучилищната ще е задължителна от догодина

От образователната 2020-2021 година предучилищната да бъде наложителна и за 4-годишните, възнамерява просветното министерство. В идващите месеци ще бъдат създадени законодателни промени в тази посока, се разбра на брифинг в Министерския съвет на министъра на образованието Красимир Вълчев, обществения министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев.

В момента предучилищната подготовка е наложителна за децата на 5 и 6 години и се прави в детските градини и учебните заведения. Управляващите отвориха вратата за наложителен банкет и на 4-годишните посредством измененията в бюджета за следващата година. Днес свалянето на границата за наложителното обучение бе обещано като образец за справяне с казуса с отпадащите от учебно заведение на по-късен стадий деца. Просветният министър Красимир Вълчев не чака дефицитът тук-там в детските градини да е спънка. " Големите общини значително са преодолели казуса с дефицита ", сподели той и позволи, че с влизането в действие на измененията в Закона за учебното и предучилищното обучение може да се даде пролонгация за общините, където няма места за всички.

Големият въпрос е по какъв начин върнатите в учебно заведение да останат там

Основният проблем пред институциите се оказва по какъв начин върнатите в учебно заведение деца да останат там. Малко над 6 хиляди деца от записалите се назад в клас 43 хиляди (за последните две години) след това още веднъж са отпаднали от просветителната система, се разбра на брифинга през днешния ден. " Имаме повишение на обсега главно в гимназиален стадий, въпреки и с малко ", изясни просветният министър Красимир Вълчев. По думите му максимален % от учениците отпадат след довеждане докрай на главно обучение (7 клас). Все отново, тази година се следи увеличение, въпреки и с малко, на обхванатите деца от уязвими групи в гимназиалния стадий - 400 деца по-малко са отпаднали след 8 клас през тази образователна година по отношение на миналата. Вълчев позволи, че роля за това е изиграло и въведеното условие за приключен 10-клас за придобиване на шофьорска брошура.

Институциите показаха като съществена спънка недоволството от общественото и фамилно законодателство, което идва от средите на някои наставнически групи. Заради митингите им бяха спрени редица документи, като така наречен Истанбулска спогодба, Стратегията за децата, както и Закона за обществените услуги, чието влизане в действие бе отсрочено от новия обществен министър.

" Държавата няма потребност от деца без фамилии, страната няма потребност от деца, които са необразовани, страната няма потребност от деца, които живеят в принуждение, деца, които не приказват български език и деца, които не могат да се осъществят ", сподели общественият министър Деница Сачева. " Усилията на страната не са в посока лишаване на деца, а тъкмо противоположното - по подкрепяне на фамилиите на тези деца ", увери за следващ път тя. Сачева посочи увеличението на заплатите на обществените служащи и повишението на квалификацията им като основа за по-успешна работа със фамилиите на децата в риск от отпадане от просветителната система.

6-годишни " необяснимо " отпадат от предучилищна

Около 13 500 деца на възраст 5 и 6 години не посещават предучилищни групи, заяви просветният министър. За 1 500 от тях МОН има данни, че а в чужбина. Вълчев позволи, че е доста евентуално и огромна част от останалите необхванати от системата на образованието да се окажат мигрирали - в страната или зад граница.

" Тази година виждаме намаляване на обсега на 6-годишните, което за нас е необяснимо ", сподели министърът.
Затова и от тази година предучилищните групи също са включени в осведомителната система, посредством която институциите наблюдават отпадащите от учебно заведение деца. Предстои и обхождане на адресите на непосещаващите предучилищни групи деца.

" Необходима е вторична готовност в границите на към този момент основаната. Ако можем да кажем, че е достигната добра степен на междуинституционално взаимоотношение, нужни са повече старания на терен ", заключи вицепремиерът, виновен за държавната администрация, Томислав Дончев. Той уточни, че най-важна в тази ситуация е предварителната защита, наред с ограничения за поддръжка на фамилиите в потребност и със наказания за родителите, които не пускат децата си на учебно заведение.

Пореден опит за събаряне на възрастта за предучилищна

Управляващите вършат опити създадат обучение за 4-годишните наложително още от 2012 година Такива оферти имаше още при дебатите за бъдещата учебна промяна, само че те срещнаха рецензии от обществото. В началото на 2013 година ГЕРБ одобри такива текстове в учебния закон, само че последваха митинги на родители, а няколко седмици по-късно първият кабинет на Бойко Борисов падна, 41-ото Народно заседание бе необуздано и законът по този начин и не бе изцяло признат.
През 2014 година при вторият кабинет на Борисов ГЕРБ внесе още веднъж законопроекта за предучилищното и учебното обучение, само че без текстове за наложителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Праз пролетта на 2018 година държавното управление одобри проект за осъществяване на Стратегията за понижаване каузи на прибързано напусналите просветителната система, съгласно който до края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното обучение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР