От тютюневия бранш поискаха постепенно вдигане на акциза на цигарите

...
От тютюневия бранш поискаха постепенно вдигане на акциза на цигарите
Коментари Харесай

Производители искат вдигане на акциза на цигарите

От тютюневия отрасъл желаеха последователно повдигане на акциза на цигарите у нас от юли идната година, с цел да се избегнат бъдещо внезапно повишаване на цигарите. Това стана по време на съвещание на бюджетната комисия към Народното събрание.

Именно акцизите са и съществена част от цените на цигарите. Когато се усилват акцизите, се подвигат и цените.

" Изказвам се от името на 70% от членовете на цялата промишлеността. Притеснение у нас провокира както измененията в данъчните закони, по този начин и обновената бюджетна прогноза до 2023 година Липсва предвидимост за облагането с акцизи. Страната ни от дълго време се е отдалечила от европейските трендове, Европа ще преразглежда минималните равнища на акцизите върху тютюневите произведения. Затова предлагаме да има към 3% индексация за идващите три години на акцизите, с цел да няма внезапно повишаване на цените на цигарите ", сподели Кирил Георгиев.

От сектора припомниха, че до момента България е увеличавала гладко акцизите, по този метод е постигнала минималните равнища в Европейския съюз, а в това време равнищата на контрабандата у нас са рекордно ниски.

" Моля да бъде преразгледана бюджетната прогноза, тъй като и за страната ще бъде в плюс предлагането ни. От една страна ще има предвидимост на бюджетните доходи в страната, настрана ще успеем да запазим рационални равнища на акцизите по отношение на останалите страни членки ", сподели Кирил Георгиев.

От Министерството на финансите към този момент не са съгласни с това предложение.

" Не единствено България, само че и още 11 членки са договорили гладко повдигане на акцизите върху тютюневите произведения. По отношение на минималните равнища, беше издигнат въпроса преди две години.

Повишаване на цените на тютюневите произведения, би могло да докара до увеличение на контрабандата, защото прилежащите страни са с доста по-ниски равнища на цените на тютюневите произведения ", сподели Людмила Петкова, шеф на дирекция " Данъчна политика ".

Петкова подсети, че би трябвало да се вземе под внимание и икономическото положение на страната когато се дефинират равнищата на акцизите. Други страни, които са против повишение на равнищата на акцизите са Естония, Литва и Латвия.

Все още не са избрани минимални равнища на облагане. По принцип експертно бих предложила да не се усилват цените на тютюневите произведения, поради, че още преди този момент, България е била срещу като позиция да се усилват минималните равнища. Надява се на нов временен интервал, сподели Людмила Петкова.

" Това което сподели госпожа Петкова е тъкмо и правилно, фактически акцизът би трябвало да е съгласуван с приходите на популацията, това което се тормозим, е че сега в България е реализирана добра обстановка, приходите от данък са на рекордни равнища, тъй като незаконните продажби са сведени до най-малко. Затова желаеме да я запазим ", сподели Димитър Найденов, Джапан табако.

" Реакцията на сътрудниците е напълно разумна. Винаги съм се чудел - контрабандата на цигари се прави с тирове, би трябвало всички да са корумпирани, с цел да влезе тир. Краде се като за международно. Но това не е наша тематика ", сподели Румен Гечев, Българска социалистическа партия.

В момента няма заводи за произвеждане на цигари в България, които да работят легално. Предстои да бъде извършен спор и по акциза на бездимните тютюневи произведения, припомниха още от Министерството на финансите.

Днес в бюджетна комисия бяха гласувани за първо четене, промени в главните данъчни закони в страната. Те плануват увеличение на данъчния календар и за идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР