От цигарите най-много през следвашите четири години ще поскъпват евтините

...
От цигарите най-много през следвашите четири години ще поскъпват евтините
Коментари Харесай

Правителството предлага по-висок акциз за цигарите от догодина

От цигарите най-вече през следвашите четири години ще нарастват евтините - с по 20 стотинки на кутия Стиковете за бездимни произведения и пакетираният тютюн обаче, са най-наказани - те ще се усилват надлежно с 40 и 80 стотинки на година Целта е до 2025 година България да доближи новите евроизисквания. При бездимните произведения страната ще е обложила стиковете за тях с 200 евро, в случай, че Европейска комисия предлага ставка от 130 евро
Служебното държавно управление предлага непропорционално нарастване на акцизите върху цигарите от идната година. На своето последно съвещание то утвърди промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, в чиито преходни и заключителни разпореждания Министерството на финансите предлага и нов акцизен календар.

Ако той бъде признат, цигарите във високия ценови сегмент ще се усилват с по 13-14 стотинки на година до 2026 година За сметка на това най-евтините цигари ще нарастват със приблизително 20 стотинки. Увеличението е най-голямо при две от категориите - бездимните стикове, които би трябвало да нарастват с 40 стотинки и при тютюнът за пушене, чиято цена би трябвало да се усили със 70-80 стотинки на пакет при междинна стойност от 10 лева

Календарът в този момент се разграничава от този, импортиран в предходният парламент. Той предвиждаше еднообразно нарастване за всички класове цигари, тютюн и нагреваеми стикове за бездимни произведения: 6% растеж на акциза на година за всички или 20 стотинки на кутия до постигане на предстоящите нови минимални европейски равнища до 2025 година При гласоподаване обаче измененията в календара бяха неодобрени от Има Такъв Народ, само че пък и цигарените компании упорстваха да имат време най-малко няколко месеца за промяна на бандеролите.
Реклама
Според пазарните изследвания, които тютюневите компании показват, цената на пазара за 2021 година възлиза на към 3.5 милиарда лева при цигарите, на пакетирания тютюн за пушене - към 90 млн. лева, а на продуктите за нагреваеми произведения - към 65 млн. Лв.
Какво значат новите цени
На 7 декември се чака Европейската комисия да показа новото си предложение на директивата за облагане на тютюневите произведения, което да влезе в действие евентуално от 2025 година При минимална ставка на акцизите от 90 евро на 1000 къса, се чака ставката да се усили двойно до 180 евро на 1000 къса. Европейска комисия ще предложи някои от страните с висока инфлация и относително невисок растеж на Брутният вътрешен продукт да приложат показател и да могат да понижат минималните ставки, да вземем за пример на 150 евро на 1000 къса, само че по този начин или другояче новите акцизи ще влязат в действие незабавно, без преходни интервали, както до момента.

За първи път ще се таксуват и нагреваемите произведения, като задачата е те да доближат 130 евро на 1000 къса. В момента такава ставка няма и съвсем всички страни-членки дефинират лични акцизи, като ставките са на кг тютюн.

Сега Министерството на финансите предлага адвалорният данък да се намалаява с по 1.5% всяка година, минималната ставка и характерният данък да се усилват надлежно с към 5% и 7-8%. А концепцията е да има равномерен преход до 2025 година
Реклама
Ако тези ставки, препоръчани от финансовото министерство бъдат признати, през 2025 година акцизът за цигарите в България ще бъде с 30% по-нисък от този в останалите страни, а за нагреваемите произведения - с 30% по-висок. От 233 лева на кг сега се планува през 2026 година ставката да бъде 400 лева за кг. Така една кутия със стикове Heets за IQOS през идната година ще коства 6 или 6.20 лева при 5.60-5.80 сега. Стиковете за glo, които сега са 5 лева за кутия, ще стигнат 5.40 лева

Най-евтините цигари със настоящи цени 5-5.20 лева ще нарастнат с 20 стотинки. Това на процедура удря най-масовите цигари измежду които са Rothmans, Karelia, Meilyn, Kings, LM, най-евтиното Marlboro, Winston. Във високия ценови сегмент са Davidoff, Dunhill, Sobranie и Parliament.
Цигарените компании са разграничени по проблема
От единствения останал български производител КТ Интернешънъл (преди Кингс Табако) разясниха, че за тях буди неразбиране внезапната смяна на позицията на служебното държавно управление и са учудени какво би могло да я предизвика. Те допълват, че предлагането в настоящия му тип е било обсъждано на експертна среща на тютюневата промишленост и е било дефинирано единствено от една компания, само че не е било признато от останалите. От КТ Интернешънъл не показват коя компания е предложила подобен тип на акцизната ставка.

" При тогавашните разисквания се реализира компромисен за всички заинтригувани страни календар за нарастване на акцизите върху тютюневи произведения, които са еднообразно неподходящи за всички пазарни участници. Това е отзив, че постигнатият тогава механизъм е допустимо най-справедливият ", споделят от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР