От цензурата до съветския химн. С наближаването на третия месец

...
От цензурата до съветския химн. С наближаването на третия месец
Коментари Харесай

Зловещо ехо от терора на Сталин. Как Русия заприлича на СССР

От цензурата до руския химн. С наближаването на третия месец от началото на съветската военна инвазия в Украйна от ден на ден неща в Русия стартират да припомнят за епохата на Студената война. Свободна Европа събра къс лист от думи, изречения и понятия, които се смятаха за изоставени в света от 1984 година

Дългото ръководство на съветския президент Владимир Путин е подхранвано от носталгия по Съветския съюз . Това важи както за огромните въпроси като възобновяване на пирамидална политическа система и държавно владичество над медиите, по този начин и за ограничения, които наподобяват алегорични като връщането на руския химн, въпреки и с изменен текст.

Днес, когато войната на Русия против Украйна наближава третия си месец, и Кремъл от ден на ден усеща тежестта на западните наказания, в всекидневието се връщат многочислени термини от ерата на Студената война . Това става по метод, който кара доста руснаци да се замислят по какво тъкмо са изпитвали носталгия.

Едно от по-големите културни събития в края на руския режим е излизането на известния филм „ Малката Вера “ от 1988 година В сюжета му се комбинират алкохолизъм, принуждение, опити за обезчестяване и обезсърчение. Филмът е знак на скептицизма, скуката и цинизма, които характеризират Съветския съюз при наближаването на неговия край.

Сюжетът му се развива на пристанището Мариупол на Азовско море. По това време градът е кръстен на идеолога от епохата на Сталин Андрей Жданов. Той споделя, че „ единственият спор, който е вероятен в руската просвета, е спорът сред положителното и най-хубавото ”.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Мариупол се преобразява, откакто се озовава в самостоятелна Украйна след разпадането на Съветския съюз и процъфтява преди нашествието. Днес към този момент е знак на друго - на страданието, гибелта и опустошението, които Русия оставя в Украйна.

Свободна Европа събра къс лист от думи, изречения и понятия, които се смятаха за изоставени в света от 1984 година Но те абсолютно се върнаха в тази страна, в която предприемач от Иваново неотдавна беше санкциониран за „ дискредитация съветските въоръжени сили ” поради това, че стои на улицата и раздава безвъзмездни копия от антиутопичната класика "1984 " на Джордж Оруел.
Доноси
В новелата си „ Зоната “ от 1982 година руският публицист и отстъпник Сергей Довлатов написа, че макар основателното наказание на руския деспот Йосиф Сталин за всеобщите му репресии и убийства, би трябвало да се зададе и различен въпрос: „ Кой написа 4-те милиона доноси? “

„ Те са написани от елементарни руски хора “, отбелязва той. Днес все по-често се случва елементарни руснаци да предават други за всяка демонстрация на противоречие против войната в Украйна. Учителите, които разискват войната в класната стая, са едни от най-засегнатите и могат да изгубят работата си с притеснителна скорост.

Случаите на доноси „ към момента не са всеобщо събитие, само че демонстрират основаването на параноя и поляризация в съветското общество “, „ Ню Йорк Таймс “ на 9 април. „ Гражданите се изобличават един различен в злокобно ехтене от терора на Сталин, подтиквани от нападателната публична изразителност на страната ”.
Емиграция
Съветският интервал се характеризира с три огромни талази на емиграция. Eдната е след болшевишката гражданска война от 1917 година и Гражданската война в Русия, втората - по време на Втората международна война и незабавно след нея, а третата - през 60-те, 70-те и 80-те години. Периодът на войната в Украйна би могъл да бъде обсъждан от бъдещи историци като четвърта вълна.

Въпреки че към момента няма публични данни за броя на руснаците, избягали от страната си след началото на войната през февруари, The Economist, че те са над 200 000 доникъде на март.

Подобно на предходните емиграционни талази, днешната включва огромен брой високообразовани, инициативни хора, интелектуалци и експерти от разнообразни сфери. За разлика от 20 век, когато те бягат най-вече на запад, през днешния ден икономическите наказания ги карат да прибягват най-вече до някогашни руски републики като Армения, Грузия, Казахстан и Узбекистан.
Дезертьори
По време на Студената война редица видни фигури, постоянно от сферата на културата и спорта, съумяват да избягат в западни страни. През 1961 година Рудолф Нуреев, считан за най-великия мъж балетист на своето потомство, бяга, когато е на летище в Париж. Той продължава именитата си кариера на запад до гибелта си през 1993 година През 1974 година неговият сътрудник Михаил Баришников бяга в Торонто.

Сред най-известните руски дезертьори (или също невъзвращенци, както са наричани на руски) са доста сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), както и личната щерка на Сталин, Светлана Алилуева.

Един от първите сходни случаи тази година е от 17 март, когато основната танцьорка на Болшой спектакъл Олга Смирнова напусна Русия и отиде в Холандия, откакто се опълчи на войната в Украйна. В обява от 1 март в Telegram тя написа, че се „ срами от Русия “.
 Олга Смирнова танцува на благотворителен концерт за Украйна в Неапол на 4 април.
Британският вестник Daily Express новината по този начин: „ Руската прима-балерина Олга Смирнова дезертира в Холандия ". Американското издание „ Ню Йорк Таймс “ решението на Смирнова като „ удар по гордостта на нацията “. Цитиран е и новият началник на Смирнова в Холандския народен балет Тед Брандсен, който споделя, че съветските танцьори се свързват с него „ всекидневно “. „ Връщаме се към Студената война “, споделя той.

Друг образец е съветникът на Путин и изтъкнат постсъветски стопански модернизатор Анатолий Чубайс , който на 23 март отпътува за Турция.

Близо месец по-късно горната камара на съветския парламент, Съветът на федерацията прегледа така наречен Закон за Чубайс. Той планува всеки чиновник, който се е отказал от поста си поради войната и е напуснал страната, да бъде вписан в специфичен „ обществен указател ” и да му бъде неразрешено да заема още веднъж публична служба.
Руската православна черква в чужбина
След болшевишката консолидация на властта при започване на 20-те години на предишния век емигранти, отказали се от Московската патриаршия, основават Руската православна черква в чужбина.

През 2007 година тя се сплотява още веднъж с Московската черква - нещо, което Путин приветства.

Руската инвазия в Украйна коства скъпо на Руската православна черква още от 2014 година, когато Русия анексира украинския полуостров Крим и разпалва сепаратистки спор в Донбас. Тези дейности са приветствани и от съветския православен патриарх Кирил , който е прям последовател на Путин.

По-късно, през януари 2019 година вселенският патриарх Вартоломей Константинополски даде автокефалия или самостоятелност на Православната черква на Украйна, поставяйки завършек на повече от три века московско патриаршеско владичество над православието в Украйна.
 Владимир Путин и съветският патриарх Кирил. Москва, 4 май, 2017 година
Тогава половината от украинските православни енории се причисляват към новата черква, до момента в който другите остават лоялни на съветския патриарх Кирил. След началото на войната обаче близо половината от лоялните на Москва епархии в Украйна стопират да загатват Кирил в молитвите си.

Други православни църкви по света също показват неодобрение от Руската православна черква. В скорошно изявление Вартоломей, духовният глава на православието в международен мащаб, разкритикува Кирил, като сподели, че той „ не е трябвало да се разпознава толкоз доста с президента Путин и да назовава войната на Русия против Украйна „ свещена “ “.

На 18 април „ Ню Йорк Таймс “ написа, че съветските православни общности в Италия, Съединени американски щати и Франция упорстват да скъсат с Московската патриаршия. „ В Холандия полицията трябваше да се намеси в черква в Ротердам, откакто енориашите се сбиха поради войната “, написа изданието.

„ Доктриналните разногласия и интриги в границите на Източноправославната черква постоянно се въртят в продължение на десетилетия, в случай че не и епохи “, написа вестникът. „ Но войната със забележителна скорост ускори споровете, държани дълго време под повърхността. ”
Дефицити
От началото на войната западните страни и други елементи от интернационалната общественост от време на време постановат нови невиждани наказания против Русия. Резултатът е дефицити на артикули. Често се появяват тревожни истории за дефицит на значими вносни медикаменти, както и на съществени хранителни артикули. В средата на март най-голямата верига за хранителни артикули в Далечния Изток наложи нормиране на захарта, солта и други съществени артикули на фона на всеобщо изкупуване и суматоха.

Съобщава се и за дефицит на хартия за принтери, защото страната е разчитала на избелващи субстанции, импортирани от Финландия. Потребители в Twitter споделят на 17 април изображения на кафява хартия, брандирана като „ Еко “.

Околната среда наподобява не е толкоз значима два дни по-късно, когато е оповестено, че заради дефицит на вносни елементи държавното управление ще разреши производството на всички екологични класове коли, в това число Евро-0 - европейски стандарт отпреди 1992 година
Черен пазар
Там, където има недостиг, има и фарцовшчици. Терминът е от руската ера и значи търговци, които на черно продават твърда валута, дънки, западна музика и други артикули, които са били сложни за внасяне в Съветския съюз.

Руската рубла падна внезапно през първите седмици на войната заради глобите. Две седмици по-късно, на 15 март, всекидневникът „ Комерсант “ за появяването на онлайн транзакции на черния пазар с валути. Експерти предизвестяват за административни и наказателни последици от присъединяване в сенчестите пазари, написа изданието. В материала е представена онлайн реклама, която споделя на бъдещите клиенти да „ намерят търговеца до Макдоналдс на [московската] ул. "Киев ", с цел да купят долари за 150 рубли “.

Въпреки че по-късно съветското държавно управление съумява да съживи рублата, фарцовшчици към момента има.
Цензурата
Веднага след началото на войната и появяването на първите съветски фрагменти от фронта организацията за наблюдаване на медиите Роскомнадзор издаде декрет, забраняващ да се разказват събитията в Украйна като „ война “ или „ инвазия “. Медиите и хората бяха задължени да цитират единствено информация от публични държавни източници.

Въпреки че Кремъл не употребява думата цензура, руснаците могат да я познаят, когато я усетят. На 5 март страната одобри закони с административни и наказателни членове против „ дискредитирането на въоръжените сили на Руската федерация “, които към този момент доведоха до стотици присъди.

От началото на войната руснаците са арестувани и глобявани за нарушавания от вида на това, че стоят на публично място с надпис „ Не убивай “, четат наглас поезията на съветския поет-символист Александър Блок, стоят в центъра на Иркутск с бяла роза в ръка - отпратка към младежка антихитлеристка група в Мюнхен по време на Втората международна война.

С цензурата неизбежно идва и самоцензурата. Руският канал в YouTube 1420, който постоянно разгласява анкети с руснаци, отговарящи на настоящи въпроси, неотдавна разгласява данни за % на отводите, с които се сблъсква, когато организира своите ненаучни анкети.

Когато са помолени да изразят мнението си за НАТО, 23 руснаци дават отговор, а 134 отхвърлят. Попитани за мнението си по отношение на украинския президент Владимир Зеленски, 28 се съгласяват да отговорят, а други 124 отхвърлят. На въпроса за цензурата в Русия дават отговор 26 души, 95 отхвърлят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР