От трибуната на тържествената сесия на Общинския съвет в празничния

...
От трибуната на тържествената сесия на Общинския съвет в празничния
Коментари Харесай

Карадайъ в Кърджали: Опитват се да ни разделят и противопоставят


От трибуната на тържествената сесия на Общинския съвет в празничния ден на Кърджали водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ насочи остри нападки към ГЕРБ, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Според Карадайъ в последно време се следят опити за разделяне опълчване на нацията. „ Някои се пробват да ни разделят, да ни опълчват, даже и на празници като този. Няма да отмина с безмълвие следващата демонстрация на разделяне и опълчване, тъй като е доста значимо. Политиката на разделяне и опълчване, за жалост, става публична държавна политика, когато се прави от институциите на страната. Ползването на един празник от страната за разделяне на обществото е неприемливо в европейска България. Държавата не е една партия, даже и да е на власт. Нарушаването на разпоредбите ни отдалечава от ден на ден от нормалността, която е витално нужна за страната. Ползването на историята за опълчване и за политическа легитимация не води до нищо положително “, уточни водачът на Движение за права и свободи.

Той разясни, че на националните и формалните празници „ организацията се прави в съгласуваност и с разговор, и представителите на централната власт са дружно с домакините, надлежно община, град или обитаемо място “. Карадайъ посочи, че денят на Кърджали, когато се празнува годишнина от освобождението му от османско господство, е локален празник, а „ органите на централната власт са поканени да участват на проведените от общината тържествени мероприятия “. И изрази отвращение от обстоятелството, че нощес в градския център имаше тържествена заря.

„ Вчера имаше организация от страна на една партия – ГЕРБ. Да, това е проведено партийно мероприятие на ГЕРБ. Защото даже и народни представители от опозицията не бяха поканени. Кой има право да си разрешава и да си присвоява историята, да си присвоява празници и да разделя и опълчва? Никой. Дори и този, който е на власт, минимум. Както сподели регионалният шеф, дребните боричкания кой да води бащина тайфа, не водят до нищо положително “, съобщи Карадайъ.

После той прикани всички да проявят волята да бъдат единни, да работят за непоклатимост, за по-високи приходи, за по-добри дни. „ Докато ние не осъзнаем простата истина, че сме призвани дружно да си помогнем, да работим за мир и разцвет, всичко би било на вятъра. Историята и уроците от нея би трябвало да ни оказват помощ да намерим правилния път – заедността “, уточни политикът.

След речите в залата на кмета Хасан Азис, Мустафа Карадайъ, регионалния шеф Никола Чанев, зам.-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутата от Българска социалистическа партия Александър Симов, към паметника на освободителите на Кърджали потегли ученическо шествие, водено от неизменимите духов оркестър, гвардейци и мажоретки. Монументът бе обсипан с цветя и венци, като за въпросната гала политическите сили бяха заели деца. Сред пъстрото голям брой, събрано в централния градски парк към паметника, бяха и посетители от побратимените общини от Турция, Гърция, Румъния, Русия, включително и представители на Донските казаци, фолклорен състав от гръцкия град Мароня. Сред формалните лица компактно до кмета Хасан Азис бяха енорийският духовник Петър Гарена и мюфтията Фикри Сали.

За локалните поданици празникът се състоя и го направиха децата им, участващи в другите изпълнителски сформира. Политици и ръководещи отхвърлиха да разясняват напрежението, подбудено от посланията на Карадайъ за разделянето и опълчването. Представители на кметската администрация показаха, че програмата на регионалната администрация се вклинила в тази на общината, дублирали се прояви, а и нямало никаква съгласуваност и координиране сред екипите им, населяващи обща постройка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР