От три месеца протестите на жълтите жилетки разтърсват Франция всяка

...
От три месеца протестите на жълтите жилетки разтърсват Франция всяка
Коментари Харесай

Във Франция отбелязаха 3 месеца от протестите на жълтите жилетки

От три месеца митингите на " жълтите жилетки " раздрусват Франция всяка събота. Днес протестиращите означиха датата с нов протест в Париж. Движението, което пламна от цените на горивата и прерасна в по-широк протест против системата, в последно време дава признаци на безсилие и разединение.

Шествие, този път неделно, от бул. " Шанз Елизе до Айфеловата кула - по този начин над 1000 " жълти жилетки " означиха навършеното тримесечие на уличните им борби. Без конфликт не мина и през днешния ден - тълпата прогони с обидни думи едно от лицата на митинга, Ингрид Левавасьор, която се отдръпна от оформящата се европейска листа на " жълтите жилетки ". Демонстрантите зоваха за ненасилие, до момента в който съдът към този момент се сезира по вчерашните произшествия - подпалване на полицейски фургон в Лион и изключително острите антисемитстки нападки против известния мъдрец Ален Финкелкраут. Случаят провокира вълна от реакции на отвращение измежду политическата класа, само че и измежду самите протестиращи:
Бруно Мандрес, уредник на митинга: Вандалските прояви от през вчерашния ден са неприемливи. Това не са същинските " жълти жилетки ". Жалко е, че в този момент всички ние ще бъдем одобрявани за антисемити, а това не е правилно. Самият аз не съм склонен с концепциите на Финкелкраут, само че това не е причина да го наскърбяваме, камо ли да бъде проявявана експанзия по отношение на него.  © EPA / БГНЕС
Десетина неуместно починали, хиляди ранени, материални вреди и големи търговски загуби бяха цената на митинга, който потегли от обществените мрежи, надвиши изначалния си мотив - повишаването на горивата, и не се успокои след икономическите отстъпки на президента Макрон, нито от почналия народен спор. Ядрото на митинга назря в " периферната Франция " и се насочи против елита. Прогнозите му вещаят 13% гласове на европейските избори, а контактите му с италиански популистки водачи провокира спор сред двете страни.

Без явен водач и стратегия придвижването на " жълтите жилетки " губи сили, цифрата на стачкуващите понижава, а съгласно последното изследване на Елаб за телевизия БФМТВ 52% от французите желаят митингът да спре.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР