От три години местна власт и държавни институции не могат

...
От три години местна власт и държавни институции не могат
Коментари Харесай

Зарази от фекални води заплашват пловдивско село

От три години локална власт и държавни институции не могат да решат проблем, обвързван с разлива на фекални води по една от улиците на пловдивското село Белащица. Ситуацията е бедствена съгласно живущи наоколо до зловонието.

Фекални води от време на време потичат по улица „ Възраждане ”. Причината е септична яма, в която се събират противоположните води от жилищен блок, издигнат преди 40 години. Блокът се намира на 300 метра нагоре по улицата, съобщи БТВ.

" Освен неприятната миризма, отпадните води основават заплаха и от разпространяване на болести. Мизерията е огромна. Да, взехме решение да създадем лабораторни проучвания, в които излязоха безусловно всички патогенни микроорганизми. Така че това в действителност е доста рисково ", споделя локалният гражданин Павел Кръстев.

Жителите на Белащица желаят оборудването, причиняващо теча да се отстрани. Вече три години казусът се задълбочава поради развалена ревизионна шахта. „ Реално тук преди имаше ревизионна шахта преди по нараждане на зам.-кмета да се засипе тази дупка. И тука не престават да избиват фекалните води ", споделя Тодор Токов от село Белащица.

От община Родопи потвърдиха, че ямата е изцяло законна и по тази причина не може да бъде отстранена. Но би трябвало да бъде обезопасена.

„ Вече се оформи мнение кметът да издаде заповед притежателите за съответни строителни действия какво би трябвало да се направи за ямата. Не единствено да бъде почистена! Тя би трябвало да бъде охранена, да бъде ремонтиран надеждно и добре този похлупак, който затваря така наречената „ ревизионна шахта ", споделя основният проектант на общината Атанас Недевски.

Обитателите на блока обаче са безапелационни, че нямат виновност за обстановката. Според тях въпросната шахта е развалена преди години при полагането на кабел с високо напрежение.

„ Трябва да стигнем до съд. Ние няма по какъв начин да ремонтираме нещо и да заплатим немалка стойност за нещо, за което ние нямаме виновност. Ние не сме прекарвали този кабел ", декларира домоуправителят на жилищния блок Васил Василев.

„ Гледали сме проектите. Писали сме писма до ЕВН да обяснят по какъв начин по този начин кабелът е прекаран през ямата ", споделя проектант Атанас Недевски.

От енергийния оператор прецизират, че са сложили кабела преди 10 години със единодушието на общината. Преместването му може да стане, единствено откакто бъде заплатено от този, който ще прави ремонта на ямата.

Междувременно районната прокуратура стартира инспекция дали страната и общината са реагирали съответно по проблема.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР