От три години и половина армията няма доставчик на храна

...
От три години и половина армията няма доставчик на храна
Коментари Харесай

Каракачанов: Няма корупция, свързана с храната в армията

От три години и половина армията няма снабдител на храна поради проточена процедура. Внушения са, че едни 31 млн. лв. са си отишли без конкурс. Това съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов.
По думите абсурдът тръгнал от компанията, която си въобразила, че би трябвало да завоюва.
" Процедурата е от август 2015 година От 2016 година стартират обжалвания. Министерството на защитата няма никаква виновност, само че процедурата се стопира. През това време армията не може да стои гладна. Затова се действа по следния метод: на военните се дава левовата равноценност на един храноден. Поделенията провеждат храненето, те си имат кухни. И военните си заплащат на ръка с парите, получени от министерството. Корупция няма. Няма по какъв начин на 30 000 индивида да се дадат 2-3 лв., вместо 5”, изясни Каракачанов пред Нова телевизия.
Министърът изясни, че подопечното му ведомство взема решение да приключи процедурата. Експертите считат, че най-хубавият вид при по този начин създалата се обстановка е да се организира нова социална поръчка , която да бъде разрушена на лотове, с цел да няма война сред компаниите.
Каракачанов разяснява и тематиката за средствата, отпуснати от Министерския съвет на Министерството на защитата. Парите щели да се употребяват за поправки на сграден фонд и наличната военна техника.
„ 371 млн. лв. бяха планувани за плановете за рационализация на армията през 2018 година Но защото няма подписани контракти, тези пари ще се употребяват за друго, тъй като, по този начин или другояче, са гласувани за МО”, съобщи министърът.
Той бе безапелационен, че армията ни се нуждае от нова техника, само че нямало по какъв начин 8 самолета да бъдат доставени за 24 часа.
„ Освен това, в случай че през днешния ден сключим контракт, водачите ще могат да се качат на самолетите след три години, тъй като към момента не са подготвени”, акцентира Каракачанов. И добави, че към момента не е ясно какви тъкмо машини ще купи страната ни.
По тематиката за изявленията му, свързани с Македония, които разбуниха духовете в обществото, вицепремиерът съобщи, че „ чашата му е преляла”.
„ Не съм склонен България да прави взаимни отстъпки със своята история. Ако това нещо не спре, аз ще гласоподавам срещу участието на Македония в НАТО”, безапелационен бе Каракачанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР