От три години Доналд Тръмп, без ни най-малко да се

...
От три години Доналд Тръмп, без ни най-малко да се
Коментари Харесай

АП: Изслушванията за импийчмънт на Тръмп ще покажат докъде се простират границите на властта му

От три години Доналд Тръмп, без ни минимум да се оправдава, подценява откритите практики в президентската институция в Съединени американски щати. Започващите през днешния ден обществени чувания в границите на процедурата по импиймчънт, една сама по себе си конституционна процедура, над която президентът няма лостове за влияние, ще покажат до каква степен се простират границите на властта му. Тази процедура също така ще бъде определящ фактор за облика на президента през идната една година измежду гласоподавателите, а и за метода, по който той ще остане в учебниците по история за десетилетия напред.

Тръмп одобри номинацията на Републиканската партия, заявявайки, че единствено той може да реши проблемите на страната. След като беше определен, той се зае да префасонира президентството, променяйки и премахвайки институции, свързани с неговото 230-годишно битие.

Сега цяла върволяк от държавни чиновници от кариерата ще вдигнат ръка и ще се закълнат да споделят истината и единствено истината, само че клетвата им няма да е пред президента - неразривна част от системата за съвместен надзор сред институциите, замислена от Бащите създатели.

" Тръмп може да подценява традициите и общоприетите правила, само че не може да избяга от конституцията ", сподели Дъглас Бринкли, експерт по история на президентската институция в Съединени американски щати в Университета " Райс ". " По време на " Уотъргейт " доста хора се притесняваха, че в случай че президентът падне, Америка ще рухне. Но поуката от Никсън е, че конституцията е здрава и страната е в положение да се оправи с сходна обстановка ", сподели той.

Демократите ще се опитат да прокарат аргумента, че президентът се е опитал да изнудва непозната страна, Украйна, да проверява политически конкурент, някогашния вицепрезидент Джо Байдън. Но даже и Камарата в последна сметка да реши Тръмп да стане едвам третият президент в американската история, който да бъде отхвърлен от власт с импийчмънт, малко на брой чакат следеният от републиканците Сенат в последна сметка да смъкна Тръмп от поста.

" Дори и да го преизберат, това ще бъде мрачно леке ", сподели Бринкли. " Няма да му се размине, без да понесе негативи. Има си цена, която в последна сметка ще би трябвало да заплати ", добави той.

Тръмп влиза в тежкото тестване на обществените чувания значително самичък, само че той изцяло умишлено докара до това събитие.

Той анулира ежедневния прес брифинг в Белия дом, обича самичък да афишира решения в Туитър и избира да прокарва посланието си посредством безредни словесни конфликти с репортерите в Овалния кабинет на качване или на слизане от президентския хеликоптер. Тръмп недоволства, че няма поддръжка от личния си екип и републиканците от Капитолия, настоявайки те да показват по-ясно и по-категорично позицията си против процедурата по импийчмънт и да стартират да пазят дейностите му. Това искане обезпокои някои републиканци, опитващи се да схванат непрекъснато изменящите се пояснения, идващи от Белия дом.

Макар редица президентски съветници да считат, че следствието за импийчмънт може да се окаже политически коз в ръцете на Тръмп преди предизборната акция, президентът реагира яростно на следствието. Той отбрани като " безупречен " телефонния си диалог с украинския водач, който е в сърцето на следствието, и в това време дефинира напъните да бъде отхвърлен с импийчмънт като скрит план измежду демократите и " дълбоката страна ".

Някаква помощ е на път. Белият дом ще укрепи екипа си за връзките с обществеността с някогашния основен прокурор на Флорида Пам Бонди и някогашния представител на финансовото министерство Тони Сейег. Но те двамата може би няма да бъдат на линия до започването на чуванията през днешния ден заради бюрократичните процедури, които би трябвало да мине всеки, който отива да работи в Белия дом, сподели чиновник на американското президентство, поискал анонимност.

Националният комитет на Републиканската партия ще събере последователи, които обществено да защитят президента, в това число плануван за на следващия ден конферентен диалог на районни кореспонденти със сина на Тръмп Ерик, който ще има за цел да сложи под напън някои демократи от Камарата, намиращи се в уязвимо състояние. Много от тях съставляват изборни региони, които през 2016 година бяха извоювани от президента.

Макар че Тръмп през вчерашния ден съобщи, че скоро ще разгласява стенограмата от телефонния диалог с украинския президент Володимир Зеленски от април, представителите на Белия дом не удостоверяват, че следва такова нещо. За това първо позвъняване се знае, че то като цяло е било приветствено по случай избирането на Зеленски. Но вторият диалог сред тях, през юли, е този, който стана повода за сигнала на разобличителя, след който стартира следствието.

Публикуването на стенограмата от първия диалог може да е опит на Белия дом да отвлече вниманието от чуванията в Конгреса. Но следствието за импийчмънт към този момент не се лимитира единствено до позвъняванията, а до по-широкообхватни опити на президента и доближените му да накарат Украйна да проверява демократи посредством потреблението на американската военна помощ като лост за това.

Тръмп има подготвен собствен вид за контрапрограмиране (медиен диалект, означаващ " отклонение на феновете от една телевизия към друга " - бел. ред.), с която да парира чуванията. За през днешния ден по обед /американско време/ е планувана среща сред него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган и следобед двамата ще дадат обща конференция. Срещата ще се състои единствено броени седмици, откакто решението на Тръмп да изтегли по-голямата част от американските сили в Сирия докара до турско навлизане.

Сутринта се чака президентът на Съединени американски щати да следи процедурата за импийчмънт по малкия екран в Белия дом.

Президентските последователи в същото време работят за дискредитиране на процедурата посредством намиране на дефекти в метода, по който тя се извършва и метода, по който се сортират очевидците, които желаеха да дадат показания.

" По създание това е акция за импийчмънт, инициирана от бюрократи от кариерата, целящи да подкопаят външнополитическата теория на президента Тръмп " Америка преди всичко ", и демократи с политически упоритости, които желаят да му навредят преди акцията за президентските избори следващата година ", сподели Джейсън Милър, старши консултант в предизборния екип на Тръмп през 2016 година " Ако републиканците са сплотени, Тръмп освен ще оцелее, само че и ще осуети целия този номер с импийчмънта и ще бъде избран отново. Това е просто следващият епизод от напъните на демократите и неизбрани от никого бюрократи да подронят устоите на ръководството на президента ", добави той.

Сроковете за процедурата по импиймънт не са твърди. Но възможен развой в Сената, в случай че въобще има подобен, може да се проточи до гласуването на партийните събрания в Айова през февруари. А окончателната присъда може да се окаже, че ще е на гласоподавателите следващата година.

" Тръмп в този момент се изправя против конституцията, само че освен той ще бъде съден: ние също ще бъдем, ние народът, както в миналото доста от дълго време сме били наречени в преамбюла на конституцията ", сподели историкът от Университета " Вандербилт " Джон Мийчъм, също занимаващ се с история на президентската институция в Съединени американски щати. " Импийчмънтът е политическа, а не законова процедура и тези, които са заинтригувани в политически проект от настоящето ръководство - това са, да кажем, последователите му измежду народа, в Камарата и в Сената, би трябвало да решат кое е по-важно: успеваемостта на системата за съвместен надзор сред институциите или продължаващото ръководство на президент, който наподобява на драго сърце подценява тази система на съвместен надзор ", добави той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР