От три дни антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват

...
От три дни антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват
Коментари Харесай

От 40 000 издадени електронни рецепти са изпълнени 800

От три дни антибиотиците и медикаментите за диабет се изписват единствено на електронна рецепта, а от втория ден към този момент приказваме за неодобрение и пациенти, които остават без лекуване. Какъв е казусът и има ли решение?

„ За цялата година са издадени 40 000 електронни предписания. Не че Българският лекарски съюз и лекарите имат нещо срещу електронизацията опазването на здравето. Имат срещу метода, по който се случват нещата. От тези 40 000 електронни предписания, издадени за годината – до момента в който се вкара наложителното изискване, са изпълнени 800. Това би трябвало да те замисли, че има някакъв проблем. А в този миг те стават наложителни “. Това разяснява в „ Тази заран “ доктор Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ доктор.

„ След това за два дни са издадени 26 000 електронни предписания, за 12 000 от тях постъпва противоположна информация в системата. Какво се случва с останалите 14 000 електронни предписания, зад които стоят действителни пациенти – няма отговор “, уточни още тя.

„ Странното е, че антибиотици, за които не сме имали противоположна връзка, че липсват и сме работили с тях предходната седмица, от понеделник внезапно изчезнаха от аптеките “, разяснява доктор Николова.

„ Така се стига до една тежка замяна, аз 18 години съм учила по какъв начин да церя хората, познавам моите пациенти от 30 години. И в един миг цялата ми експертиза в един миг се замита и се споделя „ Ние ще дадем това, което има “, сподели още експертът по отношение на генеричните медикаменти, които се дават в аптеките.

„ Има два разновидността. Или до този миг се е правило тъкмо това нещо – замяна, без да се осведоми лекаря и пациента. То е като суши с риба и суши с краставица – все е суши. То като химична формула може да е едно и също, но към една формула, като се постави един спомагателен водороден йон, ще ви трансформира от Шакира в Шварценегер, тъй като има основни разлики. В момента в цялата система всичко се взема решение с вълшебния трик „ генерична подмяна “, разяснява доктор Гергана Николова.

Според Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки, лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара.

„ Преди се предписваха антибиотици и антидиабетни медикаменти с име на продукта и доза, а в този момент се прави с кодове – съответен артикул. Обвиненията, че фармацевтите пробват да продават по-скъпи медикаменти, са нелепости. БЛС сега е неосведомен и хвърля безпочвени обвинявания. Когато разбере каква е истината, ще се постанова да се извинява “,  посочи още той.

„ В момента липсват към 425 медикаменти, издавани по лекарско наставление. И то липсват на всички места “, заяви Костов.

„ На мен персонално ми се наложи да закупя лекарство в понеделник за моя брачен партньор, само че за други трима пациенти това беше невероятно, тъй като им беше казано, че това лекарство от 15 дни го няма в аптечната мрежа “, разяснява доктор Гергана Николова.

" Как попаднах в аптеката, в която го има? ", запита още тя, като разясни, че не става въпрос за връзки. Лекарят добави още, че постоянно от съответно лекарство в аптеките има от опаковките с повече таблетки, а не от тези с по-малко, които също съществуват.

" Да не трансформираме българския пациент в екскурзиант ", прикани доктор Николова.

Според Николай Костов електронната рецепта електронната рецепта способства за акумулиране на данни в пациентското досие и е от изгода на първо място за лекаря. По думите му тя дава опция и да се вършат изследвания в България.

" Българските лекари предписват медикаменти, които не съществуват, в опаковки, които не съществуват. Мисля, че лекарите ще се приспособяват, смяната за тях е огромна ", сподели още Николай Костов.

Д-р Гергана Николова уточни, че изписва медикаменти, които са вписани в приложение, спуснато от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР