От трън, та на глог. Тази поговорка може да опише

...
От трън, та на глог. Тази поговорка може да опише
Коментари Харесай

Кариерното придвижване на Урсула фон дер Лайен: От трън, та на глог

От бодил, та на глог. Тази сентенция може да опише следващото кариерно напредване на Урсула фон дер Лайен - немската министърка на защитата, която в този момент е номинирана да заеме най-високия политически пост в Европейския съюз.

60-годишната членка на десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел бе издигната през вчерашния ден от водачите на Европейски Съюз да бъде правоприемник на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия.

Седмици наред имаше спекулации за нейното вероятно прекачване в Брюксел, само че малко на брой чакаха, че Фон дер Лайен е вперила поглед в толкоз висок пост. У дома това би било възприето като политическото завръщане на годината. Като министър тя бе подложена на голям напън поради голям брой огромни кавги, свързани с въоръжените сили на Германия. Сред тях бяха смущаващите разкрития за остарялата екипировка в армията и за наличието на крайнодесни екстремисти в персоналния състав.

Заставането й отпред на изпълнителния орган на Европейски Съюз обаче ще затвърди траекторията й на пионер в политиката. През 2013 година тя стана първата жена министър на защитата в историята на Германия, а в този момент може да стане първата жена ръководител на Европейската комисия.

От левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която е в коалиция с ХДС, обаче подлагат на критика тази опция. " Фон дер Лайен е нашият най-слаб министър. Изглежда това е задоволително да стане началник на комисията ", написа в Туитър видният социалдемократ Мартин Шулц.

Заради съпротивата на ГСДП Меркел сподели през вчерашния ден, че немското държавно управление ще се въздържи от публично номиниране на своя министър, макар че останалите 27 страни членки дават поддръжката си.

Не е наложително обаче свадите, които я тормозеха вкъщи, да я последват отвън Германия. Дипломиран доктор, Урсула фон дер Лайен е уважавана измежду сътрудниците в НАТО поради проектите й да ускори военното съдействие в Европейски Съюз. Има клюки, че Франция е оказала мощна поддръжка за нейната поръчка за поста и че даже може би е издигнала нейната кандидатура.

Преместването в Брюксел ще бъде за Фон дер Лайен завръщане в родния град. До 1971 година тя е учила в многоезично европейско учебно заведение в белгийската столица и приказва свободно френски език.

На фона на различията кой би трябвало да заеме управителните функции в Европейски Съюз след изборите, нанесли тежки удари на обичайните партии, новинарският уеб страница " Политико " заяви, че френският президент Еманюел Макрон е споделил на Меркел, че Фон дер Лайен е може би в реалност верният избор за ръководител на комисията и че Кристин Лагард би трябвало да оглави Европейската централна банка.

Фон дер Лайен носи със себе си стабилен бекграунд в региона националната сигурност, както и опит на интернационалната сцена. Нейни изяви като тази на Берлинската конференция по сигурността предходната година, когато тя се разгласи за " войска на европейците ", може да бъдат възприети като предизборни речи. " Целта е, когато пристигна идната рецесия, а никой не знае по кое време ще е това и по какъв начин ще пристигна тя, че ние като европейци сме в позицията да решим да действаме и тогава в действителност да предприемем верните стъпки ", сподели Фон дер Лайен. Същия ден тя прикани за нова тактика във външната политика, която да разреши вземането на решения с болшинство в блока и по този начин да се предотвратят блокиращи дейности на обособени страни членки.

Отличните оценки на Фон дер Лайен на гимназиалните матури слагат основата за кариера на високо равнище. Тя стартира да следва медицина и пази докторат, преди да премине в политиката. Нейният фамилен живот на майка на седем деца наподобява не е спънка за кариерата й.

Фон дер Лайен, която е щерка на някогашен министър председател на Долна Саксония, е натрупала богата биография с държавни постове - министър по обществените въпроси в тази немска провинция от 2003 година, преди да премине на федерално равнище като министър по фамилните въпроси от 2005 и министър на труда от 2009 година След това тя поема портфейла на защитата - пост, на който трансформира модернизирането на Бундесвера в своя задача след години на недофинансиране, понижило способността за дислоциране на немските военни.

В рамките на този проект бе планувано наемането на външни консултанти за стоти милиони евро - още един от свадите, белязали нейното престояване в министерството, и който още се проверява.

Когато през вчерашния ден бе публикувана новината за нейното номиниране, някои от критиците й загатнаха тези противоречиви тематики.

Свен Гиголд, немски евродепутат от Зелените, окачестви в Туитър нейната номинация като " горчива ", акцентирайки следствията като една от аргументите. " Европа заслужава нещо по-добро! ", добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР