От традиционните празници Опера в летния театър“ във фестивалната програма

...
От традиционните празници Опера в летния театър“ във фестивалната програма
Коментари Харесай

Премиери на Зоро“ и Пепеляшка“ на Опера в Летния театър“ и Варненско лято“

От обичайните празници „ Опера в летния спектакъл “ във фестивалната стратегия на „ Варненско лято “ са включени няколко представления. Първото беше на мюзикъла „ Зоро “ по музика на “Джипси Кингс “ и акомодация от Джон Камерън. Варненската опера от дълго време търси разширение на аудиторията си посредством слагане на атрактивни заглавия. След триумфа с „ Граф Монте Кристо “ на Ив Деска и „ Да пееш под дъжда “ с музика от Насио Хърб Браун и Артър Фрийд, „ Зоро “ беше най-подходящото лятно заглавие. Поради неприятното време премиерата на 27 юли беше преместена в двореца на културата и спорта, което понижи резултата от постановката, а доста от замислените сценографски и светлинни резултати се изгубиха в голямото пространство. Но новото място не попречи на въодушевената интерпретация на целия състав. Всяко придвижване и фраза показваше с какъв брой обич те се отдават на огнените ритми на фамозната група. Личеше сериозната работа на хореографа Станислава Томова освен с балетната натрупа, само че и със солистите, измежду които блестяха с майсторското  прекосяване към мюзикълния жанр Илина Михайлова и Лилия Илиева. Достойни сътрудници на двете дами бяха  Велин Михайлов и Калоян Лулчев. В режисурата на Петко Бонев танцовото и актьорско деяние преливаха гладко едно в друго, довеждайки познатата конспирация до края. Дано плануваният за 21 август театър се състои в летния спектакъл, с цел да може творбата да бъде показана в целия й искра.

Макар и отвън фестивалната стратегия, операта „ Кармен “ е измежду обичаните постановки за варненската аудитория. Постановката е на Кузман Попов, в партньорство с Иван Савов, Лора Маринова и хореографията на Боряна Сечанова. Специално за спектакъла беше поканена Саня Анастасия, която е чест посетител на нашите подиуми, а Кармен е измежду коронните й функции – тя е извънредно атрактивна на сцената и като глас, и като актьорско държание. Влюбеният дон Хозе беше Ивайло Михайлов, Ескамилио - Деян Вачков и Микаела - Ирина Жекова. За този театър беше поканен диригентът на Бургаската опера Иван Кожухаров.

На 4 юли в програмата на варненско лято беше планувана премиерата на „ Пепеляшка “ на Росини. След като генералната подготовка беше прекратена от къс летен дъжд за премиерата, небето беше благосклонно и спектакълът мина доста сполучливо. На пулта беше Николета Конти – една от известните италиански диригентки, отличен ценител на Росини. Режисьор беше Екта Кара от Турция, като спектакълът се реализира в копродукция с операта в Истанбул. За първи пред публиката в родния си град в оперен театър се показа Валентина Куцарова като Анжелина. Валентина от дълги години пее в Австрия и се е завръщала у нас за няколко концерта. Това е една превъзходна певица. Вокалната й техника е брилянтна, а като актриса е чудесна – ефектна, доста красива и освободена на сцената. Дон Рамиро беше аржентинският тенор Пабло Комесейе – характерен росиниев тенор, с оня лек, гальовен глас, който няма нищо общо с нормалните огромни оперни гласове, които пеят Росини. Още няколко имена – Свилен Николов като Дандини – занимателен, превъзходен артист, Делян Славов като дон Манифико – гръмък и обаятелен, Ирина Жекова и Вяра Железова като сестрите Клоринда и Тисбе – чудесни актриси и певици и Евгений Станимиров като Алидоро – артистът от ден на ден се утвърждава с всяка нова роля. Весел, атрактивен театър, със модерна визия и връзки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР