От тази седмица НАТО, която се приема за най-успешния отбранителен

...
Коментари Харесай

НАТО се готви да действа глобално

От тази седмица НАТО, която се приема за най-успешния защитителен съюз в международната история, към този момент публично си има още един противник в лицето на Китай. Въпреки че не бе експлицитно обозначен като " зложелател ", режимът в Пекин беше отчетливият нов акцент на тазгодишната среща на водачите на 30-те съюзнически страни, която се организира в понеделник в Брюксел. Защото, както изненадващо искрено означи и генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, " Китай скоро ще има най-голямата стопанска система в света ". " Те към този момент имат втория по величина боен бюджет, най-многочисления военен флот и влагат в съвременни качества като самостоятелни системи, лицево различаване и изкуствен интелект, интегрирани в разнообразни оръжия ", продължи той. Според него обаче " нещата не са толкоз елементарни ", защото Западът би трябвало да се изправи против провокациите, предизвикани от възхода на азиатската суперсила, макар че доста от съюзническите страни имат дейни стопански връзки с нея.

" Всички водачи се съгласиха, че в епохата на световното състезание Европа и Северна Америка би трябвало да застанат устойчиво една до друга. За да защитят нашите полезности и ползи. Особено във времена, когато властнически режими като Русия и Китай насочат предизвикателство по отношение на основания на правила международен ред ", разгласи Столтенберг след края на форума в щаб-квартирата на НАТО. Срещата беше и основен миг от първата европейска обиколка на американския президент Джо Байдън, който, за разлика от своя предходник Тръмп, съобщи корав ангажимент за отбрана на Европа при положение на военна рецесия. " Китай бързо уголемява своя нуклеарен боеприпас с от ден на ден бойни глави и все по-сложни системи за тяхното изстрелване, с цел да сътвори своя нуклеарна триада. Липсва бистрота при провеждането на военната рационализация на страната и при използването на обществено заявената тактика за обединение сред гражданския и военния бранш. Китай също по този начин си сътрудничи във военно отношение с Русия, в това число посредством присъединяване в съветски учения в евроатлантическата зона ", беше записано и в заключителното официално съобщение на срещата.
Реална опасност ли е Китай
" Китай не е съперник, само че също по този начин би трябвало да се оправим с провокациите ", заключи обстановката Столтенберг. По този мотив обаче дипломатическата задачата на Китай в Европейски Съюз излезе с изказване във вторник и дефинира декларацията на страните от НАТО като " клюка във връзка с мирното развиване на Китай и неправилна преценка на интернационалната обстановка и личната им роля в нея ". " Не представляваме редовно предизвикателство за никого, само че в случай че някой насочи редовно предизвикателство към нас, няма да останем индиферентни ", прибавят от китайското посолство в евросъюза.

Посланията, отправени от някои от водещите европейски водачи, обаче не бяха толкоз консистентни и не създаваха чувствата за страни, застанали " устойчиво една до друга " против систематичната опасност, създавана от Китай. " НАТО е военна организация. Въпросът с връзките с Китай не е единствено боен. Той е стопански. Стратегически. Става дума за полезности. За технологии ", разгласи френският президент Еманюел Макрон след срещата в Брюксел. И заключи: " Много значимо е да не подхождаме с предубеждения в връзките си с Китай. " Смекчена беше и позицията на немския канцлер Ангела Меркел. " Преди всичко огромното предизвикателство е Русия. Ако погледнем киберзаплахите, хибридните закани, съдействието сред Русия и Китай, тогава не може да пренебрегваме Китай... Но не мисля, че би трябвало да надценяваме значимостта на всичко това ", разяснява тя след форума в Брюксел.

Йенс Столтенберг обаче въпреки всичко е убеден, че китайската опасност е действителна и е от напълно ново естество. " За да отговори на провокациите в областта на сигурността, предизвикани от Китай, НАТО не би трябвало да върви в Азия. Става дума най-много за това, което вършим у дома. Устойчивост, технологии, киберотбрана. Защото виждаме, че Китай идва все по-близо до нас ", разяснява той. И продължи: " Китай се доближава до нас в киберпространството. Виждаме ги в Африка. Вижаме ги в Арктика. Виждаме ги да се пробват да управляват нашата инфраструктура. Имахме полемики и за 5G връзките. "
Пекин чука на вратата
" Не става дума НАТО да върви в Китай. Става дума за Китай, който идва в Европа, и би трябвало да създадем нещо по този мотив ", уверена и Клаудия Майор, анализатор в немския Институт по интернационалните връзки и сигурност, представена от FT. " Китайският флот идва в Индийския океан, в Персийския залив, в Червено море. Били са и в Средиземно море ", разяснява импровизирано и върховен английски боен пред изданието, добавяйки, че за момента азиатската суперсила не е изпращала подводници в Северния Атлантик, само че може да се чака да го направи в бъдеще. " Създаваш нуклеарни подводници поради техния обхват на деяние и поради това, че са невидими. А Китай обича да тества границите на своите благоприятни условия ", обобщава военният пред FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР