От тази седмица, когато започват първите събития от българското председателство

...
От тази седмица, когато започват първите събития от българското председателство
Коментари Харесай

Извинете, къде има фак?

От тази седмица, когато стартират първите събития от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, медии ще бомбардират публиката си с триалози, КОРЕПЕРи и берлемони.

[Shutterstock] Още по тематиката
Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по непосредствен до ръководещите предприемач демонстрира напреженията в модела " ГЕРБ "
11 яну 2018
Лиляна Павлова упрекна медия, че написа с неистини и ненавист за България
от Дневник,11 яну 2018
Борисов купи недоволството на служителите на реда със 100 млн. лева

Парите са за нарастване на заплатите на към 47 хиляди работещи в системата на Министерство на вътрешните работи
11 яну 2018
Владислав Горанов: България възнамерява да кандидатства за чакалнята на еврозоната до юни

Правителството дава мощна поръчка, че ще употребява европредседателството като дипломатически лост за влизането във валутния механизъм
11 яну 2018 " Къде има фак, отново закъснявам? " Запъхтян посланик нервно се оглежда на входа на Justus Lipsius – грозноватата постройка на Съвета на Европейския съюз, чието председателство бе поето от България преди две седмици. Указанията на сътрудниците му са бързи и без изключително раздвижване. За сметка на погледите на група гости – дали от любознание какво пропущат или от отвращение, че всички клюки за ексцесиите на европейските институции са освен правилни, само че даже надвишават богатото въображение на таблоидната преса.

Дипломатът - от страна, която скоро ще наследи от България председателството на Съвета на Европейски Съюз, в действителност търси къде заседава някоя от работните група на Съвета по външни работи (Foreign Affairs Council и оттова FAC). В нея евентуално ще бъде изгладен езикът на следващата декларация на Европейски Съюз за обстановката в Иран или Северна Корея. Смешно звучащата абревиатура е единствено един от многото странни термини в " евроговора ". От тази седмица, когато стартират първите публични събития от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, българските медии ще стартират всеобщо да използват тази терминология и зрителите/читателите ще бъдат засипани с " триалози " и общи позиции. Нищо чудно отнякъде да се появи и някое " античи ".

Терминологичната бомбардировка няма да бъде породена единствено от обичайния пропуск на българските медии да изясняват термините, които употребяват. Самите евробюрократи обичат криптоезика си и се смята за добър усет публицистите да питат какво става в еди-кое си Ди Джи, т.е. Генерална дирекция (Directorate-General – бюрокрацията в ЕК), или пък какви са упованията за идната " Гинмних " примерно (неформална среща на външните министри). Подобна словосъчетание, несъмнено, не оказва помощ за разпръскване на чувството, че в Брюксел обитава някаква фракция, която главно приказва между тях и постоянно няма връзка с действителността.

ФАК, ГАК

Двете абревиатури, които много постоянно се употребяват в евроговора, в действителност значат сбирките на външните министри на страните членки. Някога Съветът по общи въпроси (General Affairs Council - GAC) е бил средището на европейската политика, само че в последните години ролята му е поизпразнена. От една страна, държавните и държавните ръководители (Европейският съвет, който не би трябвало да се бърка със Съвета на Европейски Съюз или, опазил Господ, със Съвета на Европа) към този момент доста повече се интересуват от делата на Европейския съюз и не желаят да оставят тази влиятелна работа в ръцете на външните си министри. От друга - потребността от по-оперативни решения измества полемиките в Брюксел, където непрекъснатите представители на страните членки (виж по-долу) имат доста по-бърз и пряк контакт от външните министри. За ГАК обаче ще чувате поради неговите съвещания по член 50 (т.е. Brexit), защото там официално се вземат решенията за съответните позиции по проблема с напускането на Англия.
А прословутият ФАК - Съветът по външни връзки, се занимава с външната политика на Европейски Съюз. Той обаче няма да се ръководи от българския външен министър Екатерина Захариева, защото външната политики и сигурността са в прерогативите на висшия представител на Европейски Съюз Федерика Могерини. Именно тя приказва от името на 28-те, когато би трябвало да порицае следващия нуклеарен опит в Северна Корея или утежняването на обстановката с човешките права на някой тихоокеански остров.

Постоянен представител

Ако попитате някой от непрекъснатите представители на страните членки в Брюксел за какво просто не се назовава дипломат или пък се опитате да се обърнете към него с тази купа, може да получите благосклонен взор. Причината е, че представителите на страните в интернационалните организации не са посланици. Но по-важното е, че те имат доста по-оперативни функционалности, вземайки постоянно решения от името на държавното управление си. За всички страни членки, само че изключително за по-малки страни като България, които нямат огромна администрация, техният непрекъснат представител е постоянно не по-малко значим от външния министър. Понякога в Брюксел е по-важно какво споделя Райнхард Зилбербер – немският непрекъснат представител, а не канцлерът Ангела Меркел.

Самите представители евентуално ще ви кажат, че са problem-shooters, които съумяват да решат множеството проблеми зад затворени порти. По този метод никой не схваща, че правенето на европейската политика не всеки път е възвишено мероприятие, а много брутална битка, в която всяка страна пробва да отбрани ползите си.

КОРЕПЕР

Ако вярвате в конспирациите, " Комитетът на непрекъснатите представители на държавните управления на страните - членки на Европейския съюз ", би трябвало да е отправната точка за разплитането на мрежата, която скрито ръководи Европа. В него анонимни бюрократи взимат решенията от името на своите държавни управления. КОРЕПЕР (по френската абревиатура на комитета) официално е претрупан да приготвя дневния ред на съвещанията на Съвета на Европейски Съюз (с дребни изключения), само че действително в него се договарят множеството въпроси. Само там, където непрекъснатите представители (а преди тях и работните групи, в които заседават дипломати и специалисти на по-ниско ниво) не могат да реализират компромис, решенията се оставят в ръцете на съответните министри. Именно тези хора правят деветдесет % от работа на Съвета на Европейски Съюз, а министрите по-късно единствено приподписват към този момент взетите решения. По тази причина непрекъснатите представители на страните членки в Брюксел постоянно биват определяни като хората, които в действителност ръководят Европейския съюз.

В КОРЕПЕР ще се прави и огромна част от работата на председателството. Там най-често се реализират общите позиции по разнообразни законодателни актове, а зад закритите вратите на комитета минават и най-разгорещените полемики (разбира се, съгласно температурните разбирания на Брюксел).

Мертенс, Античи и Николаидис

Тримата герои са част от странния табиет на евробюрократите да посочват някоя служба по името на първия служител, който я е заемал. Ако тази процедура се следваше и в България, то просветителният министър да вземем за пример постоянно щеше да носи името Бурмов.

Всъщност трите имена отбелязват дипломатите, които приготвят работата на другите формати на КОРЕПЕР: Мертенс - съвещанието на заместител непрекъснатите представители, Античи - на непрекъснатите, а Николаидис - на Комитета по политика и сигурност (който заседава настрана от КОРЕПЕР). Античи имат и друга значима роля – по време на Европейските препоръки единствено един от тях е позволен до съвещанието на държавните и държавните глави на 28-те. Единствено през неговите мемоари да вземем за пример е ясно какво в действителност е споделил българският министър председател по време на полемиките с другите министър председатели и президенти.

Триалог

" Хайде пробвай да обясниш триалога ", споделя посланик, обезверен от евроговора. Това е сложна задача освен тъй като процедурата няма нищо общо с шведите. Формално видяно, триалогът не съществува (не си правете труда да го търсите в Договора за ЕС). Това е фантомна процедура, която стартира да се ползва преди няколко години за да се избегне законодателният блокаж.

По принцип законодателните актове в Европейски Съюз се одобряват на две четения, само че в случай че няма единодушие, може да се стигне и до така наречен помирителна комисия, която има за цел да изглади несъгласията сред Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент. Сега на процедура помирителната комисия стартира да работи незабавно откакто институциите одобряват позициите си. По трима представители на Европейския парламент, председателството на Съвета на Европейски Съюз и чиновници на Европейската комисия се затварят в една стая и не излизат, до момента в който не са постигнали общ текст. В взаимозависимост от законодателството това може да отнеме и цяло денонощие. За непосветените този развой е неразбираем и в нарушаване на всевъзможни правила за бистрота (и на процедура изключва множеството евродепутати, които не са съветвани за постигнатите компромиси), само че за участниците в него е върховен пилотаж в европейското законотворчество.

Берлемон

Най-краткото пояснение на този термин е " Дондуков 1 ", само че в Брюксел. Това е седалището на Европейската комисия. Нейният 13-и етаж обичайно се населява от ръководителя на комисията и това не се е трансформирало макар всички рецесии, сполетели Европейски Съюз. Срещу нея, от другата страна на " Рю де ла Лоа ", се намира Съветът на Европейски Съюз (там, където задъханият посланик от началото на текста се пробва да влезе).

Името идва от женския манастир, който се е намирал на мястото на постройката на Европейска комисия. Една от шегите измежду евробюрократите е, че духът на манастира се е запазил – интригите в Европейската комисия са съвсем толкоз, колкото е и потребната активност. Но всичко е в името на по-висши идеали.

Бележка: Поради липса на място и привършване на хумора отвън този речник остават " отворения способ на съгласуваност ", " непрекъснато структурирано съдействие ", " комитологията ", " пасарел клаузата " и други не по-малко значими термини и абревиатури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР