От тази седмица Google започва да връща повечето си служители

...
От тази седмица Google започва да връща повечето си служители
Коментари Харесай

Технологичните компании искат да се върнат в офисите. Служителите им - не

От тази седмица Гугъл стартира да връща множеството си чиновници в офиса в три дни от седмицата.

Компанията съобщи, че в последна сметка би желала хората да се върнат на работните си места след края на пандемията.

Много от самите чиновници обаче не схващат за какво е нужно това и показват своите опасения, написа CNBC.

„ Гугъл направи рекордни облаги по време на пандемията. Защо чиновниците да нямат опция да работят от офиса, когато желаят или когато имат опция “, попита един от тях по време на виртуална среща с управлението.

Балансът, общопризнат от Гугъл, се споделя от доста работодатели, изключително откакто покачващите се цени на горивата вършат дългите пътувания и тапите още по-непривлекателни, в сравнение с преди две години.

Технологичните компании се показаха добре по време на пандемията, с помощта на необятния набор от "облачни " принадлежности за отдалечено съдействие. Служителите пък привикнаха с гъвкавостта и опцията за баланс сред работата и персоналния живот.

Сега фирмите са изправени пред тест, който би трябвало да покаже по какъв начин ще реагират техните чиновници, когато някои незадължителни работни обстановки станат наложителни.

Според Меган Слабински от консултантската компания Robert Half, две трети от работодателите споделят, че желаят служащите да се върнат "на съвсем цялостно работно време “, а половината от чиновниците настояват, че биха потърсили нова работа, в случай че им бъде сложено сходно изискване.

„ Удивително е доколко е прекратена връзката сред работодатели и чиновници “, споделя Слабински.

Някои компании към този момент на няколко пъти трансформираха своята политика към чиновниците, насърчавайки поетапното завръщане в офисите.

През юни Amazon се отдръпна от първичния си проект за връщане, като уведоми личния състав, че ще имат опция да работят присъствено в три дни от седмицата вместо на цялостен работен ден. Компанията съобщи, че „ се учи и развива в придвижване “.

Microsoft и Гугъл прибавиха 30-дневни „ преходни “ интервали, с цел да улеснят служащите при прекосяването към нормалния работен график.

Миналата пролет, когато Гугъл за първи път се опита да върне чиновниците в офиса, преди случаите на COVID19 още веднъж да набъбнат, компанията съобщи, че чиновниците могат да аплайват за работа от у дома до 12 месеца, само че ще бъдат утвърдени единствено при „ най-изключителни условия “. Те също могат да бъдат извикани назад в офиса когато и да е.

Оттогава управлението смекчи тона си. Гугъл споделя, че е одобрил 85% от поръчките за пренасяне или непрекъсната отдалечена работа.

На общата корпопративна среща изпълнителният шеф на компанията Сундар Пичай сподели, че „ има същинско предпочитание хората да поддържат връзка и да си сътрудничат, тъй че управлението се пробва да балансира сред всичко това “.

Една от аргументите за частичното завръщане, съгласно Пичай, е нуждата хората да опознаят своите сътрудници. „ Наехме толкоз доста хора през последните две години, които просто нямат визия по какъв начин работи компанията “, сподели той.

Дори Twitter, който разгласи през 2020 година, че чиновниците могат да работят отдалечено „ вечно “, сподели на чиновниците предишния месец, че „ разпределянето на работата ще бъде доста, доста по-трудно от отдалеченост “.

Главният изпълнителен шеф Параг Агравал, който размени Джак Дорси в края на предходната година, сподели, че се е надявал да види хора в офиса, тъй като персоналната работа "ще съживи корпоративната просвета по доста мощен метод “.

Слабински счита, че някои компании чакат да видят какво вършат техните съперници и сътрудници, преди да вземат значими решения. Amazon, да вземем за пример, не е оповестила нова дата за завръщане в офисите.

Другото предизвикателство за работодателите е синхронизирането на графиците. Apple, да вземем за пример, дефинира понеделник, вторник и четвъртък като работни дни.

Колин Ясукочи, изпълнителен шеф на компанията за недвижими парцели CBRE, сподели, че чака пазарът на търговски парцели в Сан Франциско да стане по-конкурентен през второто и третото тримесечие, със усилване на търсенето

„ Компаниите са внимателни, тъй като в действителност не желаят да изгубят основни чиновници “, споделя Ясукочи. По думите му, някои хора в последна сметка не виждат смисъл да се връщат в офиса, в случай че сътрудниците им не са там.

Задържането и удовлетвореността на чиновниците са по-критични от всеки път в софтуерния бранш, защото рекорден брой хора в Съединени американски щати напущат работата си и изследват нови благоприятни условия. Принуждаването на хората да пътуват до работното място е спомагателен риск.

По-малките компании биха могли да имат преимущество в привличането на гении, считат специалистите в региона на човешките запаси.

Гугъл се връща към един от най-силните си принадлежности - бонусите. Преди компанията да разгласи нова дата за връщане, нейният вицепрезидент Дейвид Радклиф написа имейл до чиновниците в региона на Сан Франциско, като разгласи, че удобствата в кампуса, като фитнес центрове, безвъзмездни ястия, шезлонги, стаи за игри и разтривки, още веднъж са отворени.

Има някои признаци, че и други неща се връщат. Бренди Сузевиц, създател и основен изпълнителен шеф на дистрибутора на корпоративни мебели Reseat, споделя, че бизнесът ѝ се е удвоил на годишна база през декември. Повечето от клиентите ѝ, измежду които са компании като Yelp, Uber и Oracle, са „ внимателни оптимисти “ в планирането на работата от офиса.

Сузевиц сподели, че получава много забавни поръчки за мебели. Едно от нещата, които се търсят, са единичните телефонни кабини.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР