От тази нощ в Черна гора е в сила предизборна

...
От тази нощ в Черна гора е в сила предизборна
Коментари Харесай

Ден на размисъл преди балотажа за президент в Черна гора

От тази нощ в Черна гора е в действие предизборна тишина преди втория тур на президентските избори в неделя. 

Един против различен се изправят актуалният президент и претендент на Демократичната партия на социалистите Мило Джуканович и претендентът на придвижването „ Европа в този момент “ и някогашен стопански министър  Яков Милатович.

Анализаторите дефинират изборите като едни от най-непредсказуемите през последните десетилетия.

Президентският пост има най-вече представителни функционалности в Черна гора, само че тези избори се наблюдават от близко, защото се счита, че претендентът, който завоюва, ще усили доста възможностите за триумф  на партията си на парламентарните избори на 11 юни.

На първия тур участваха седем претенденти, само че никой не мина прага от 50 %. Джуканович зае първото място с малко над 35 % от гласовете, а Милатович е втори с близо 29 на 100. Избирателната интензивност беше 64 %.

61-годишният Мило Джуканович е в ръководството на страната към този момент над 30 години. Става министър председател, когато е едвам 29-годишен и от този момент шест пъти е заемал този пост, а два пъти е бил президент и в случай че завоюва в неделя, ще получи трети петгодишен мандат. Неговата Демократична партия на социалистите, преструктурирана от черногорската комунистическа партия, за първи път излиза в съпротива след изборите през 2020 година. Джуканович изведе Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година с референдум и изигра значима роля за установяване на курса на страната към Запада и участието й в НАТО от 2017 година.

През годините към Джуканович и партията му се въртяха обвинявания в корупция и шуробаджанащина, връзки с хора от незаконни групировки, контрабанда на цигари. 

37-годишният Яков Милатович, който е в политиката  от към три години, е заместник-председател на определяното като популисткото придвижване „ Европа в този момент “, което не е парламентарно показано. Движението е основано през 2022 година и носи името на икономическата стратегия на държавното управление, образувано след парламентарните  избори през 2020 година. В рамките  на тази стратегия минималната заплата в Черна гора е вдигната от 222 евро на 450 евро, а междинната от 530 на 630 евро.

Милатович се афишира за продължение на процеса на евроинтеграция на Черна гора, която е страна претендент за участие в Европейски Съюз, а също по този начин е за близки връзки със Сърбия.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7:00 до 20:00 часа локално време (от 8 до 21 часа българско време) в неделя.

Право на глас имат 542 154 гласоподаватели.

Тези президентскит избори са четвъртите след възобновяване на независимостта на страната, когато Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 година,  и осмите след въвеждането на многопартийната система.

Държавният глава се избира за пет години. Досега президенти на Черна гора са били Момир Булатович, Филип Вуянович и Мило Джуканович.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР