От тази година Сърбия започва да чества на 24 май

...
От тази година Сърбия започва да чества на 24 май
Коментари Харесай

24 май става официален празник в Сърбия от догодина

От тази година Сърбия стартира да празнува на 24 май делото на Кирил и Методий, а от следващата година се чака празникът ще бъде формален. Това заяви Никола Селакович, секретар на сръбския президент Александър Вучич, откакто дружно с българския вицепрезидент Илияна Йотова поставиха венци на паметника на светите братя в Белград.

" Светите братя Кирил и Методий са знак на началото на славянската книжовност и култура. Наистина до момента не сме отбелязвали празника по най-достойния метод,  както останалите славянски нации, тъй като сърбите честваме и Свети Сава като собствен народен просветник. Но това не понижава смисъла на делото на Кирил и Методий ", уточни Селакович.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази удовлетворение от обстоятелството, че скоро българи и сърби ще честват дружно на 24 май:
" Аз съм сигурна, че на 24 май ще има доста огромни празници тук. Факт е, че най-голямото учебно заведение в Димитровград - гимназията, също се споделя Свети Свети Кирил и Методий. Много е хубава новината, че към този момент този празник ще бъде общ, на една и съща дата ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР